Socialdemokraterna

Folkhemsel för att ta tillbaka kontrollen över elmarknaden

Dela
Socialdemokraterna presenterar idag ett förslag för en elmarknad på vanligt folks sida. Folkhemsel är en helt ny modell för att ge svenska hushåll lägre och stabila elpriser.

Svenska hushåll befinner sig i en mycket svår ekonomisk situation. Putins energikrig har drivit upp elpriserna, eldat på inflationen och kraftigt minskat hushållens marginaler.

Hushållens elkostnader är fortsatt för höga och svåra att förutse. Elmarknaden fungerar inte för vanligt folk. Åtgärder behövs för att inte hushållen ska drabbas hårt nästa vinter.

Socialdemokraterna presenterar idag ett nytt förslag för att öka kontrollen över den svenska elmarknaden.

Vi föreslår att staten ska auktionera ut långa kontrakt på ren el som garanterar producenter en stabil och förutsägbar intäkt. Genom att staten köper in en mycket stor andel av den el svenska hushåll förväntas använda kan alla hushåll få en mycket stor andel billig el i botten av sin elräkning. Helt enkelt en Folkhemsel.

Med förslaget kan hushållen få ett lägre och stabilare elpris. Ett pris på ca 40 öre/kWh skulle vara möjligt att uppnå och minst 60 procent av hushållets normalförbrukning skulle kunna levereras som Folkhemsel.

Genom långsiktigheten, auktionsförfarandet och statens trovärdighet blir kostnaderna för ny el låg. Långsiktighet och stabilitet underlättar också utbyggnad av ny elproduktion.

– Vårt förslag om Folkhemsel innebär en elmarknad som står på vanligt folks sida. Där svenska hushåll får ett lågt och stabilt elpris för en stor del av deras baskonsumtion av el. Sådana kontrakt finns redan för stora elkunder och nu vill vi se till att vanligt folk får samma möjligheter. Vi förväntar oss att regeringen skyndsamt tar vidare vårt förslag, Magdalena Andersson, partiledare Socialdemokraterna.

– Vi vill sänka elpriserna för hushållen genom att auktionera ut långa kontrakt. Det ger vanliga hushåll samma möjlighet som stora företag att ta del av priser som ligger nära den verkliga produktionskostnaden. Regeringens passivitet i den här frågan duger inte när svenska hushåll riskerar instabila och höga elpriser, Fredrik Olovsson, energipolitisk talesperson Socialdemokraterna.

Här kan man se pressträffen om nyheten i efterhand: https://youtu.be/uZa19G0cVBQ 

Bilder

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska seminarium i Almedalen: AI – kan marknaden lösa tekniksprånget24.6.2024 15:35:46 CEST | Pressmeddelande

AI kommer med stora möjligheter, men att företag och marknad använder dem för att människor ska få det bättre är inte självklart. Många arbetsuppgifter har redan automatiserats och vissa är rädda att fler jobb nu står på tur. AI har stora möjligheter att revolutionera den globala arbetsmarknaden. Många arbetsuppgifter har redan automatiserats och vissa är rädda att fler jobb nu står på tur. Men hur AI-utvecklingen påverkar samhället är inte givet. Tvärtom så har politisk styrning och samverkan mellan fack och näringsliv en stor påverkan på om välståndet från den nya tekniken kommer alla till gagns eller leder till ökad ojämlikhet. I årets ekonomiska seminarium presenterar världsledande nationalekonomen Daron Acemoglu (MIT) sin forskning om AI-utveckling och välstånd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye