Stångåstaden

Stångåstaden storsatsar för att förnya stadsdelen Ryd i Linköping

Dela
I Ryd har Stångåstaden sitt största bestånd med många vanliga bostäder, studentbostäder och en fin centrumanläggning. Fastigheterna byggdes på 1960-talet och är i behov av renovering. I samband med renoveringsarbetet som preliminärt påbörjas runt årsskiftet 2023/2024, gör Stångåstaden en stor satsning för att utveckla och förnya stadsdelen. Ett arbete som kommer att pågå fram till 2035.
Visionsbild odlingsstråk av M5 Arkitekter
Visionsbild odlingsstråk av M5 Arkitekter

Satsningen är omfattande. De befintliga bostäderna ska renoveras och fastigheterna ska uppdateras till rådande standarder. Att utveckla utemiljön och livet mellan husen är också en prioriterad fråga och viktig för det trygghetsskapande arbetet. Ambition är att ta ett helhetsgrepp och i det ingår även planer på att komplettera och utveckla fastighetsbeståndet i Ryd.

-          Vi skulle exempelvis vilja få in radhus i området och vi har hittat ett antal möjliga förtätningslägen för det. Vi vill också gärna bygga och komplettera med nya flerbostadshus och nya studentbostäder. Vi hoppas dessutom kunna skapa och erbjuda bostadsrätter i stadsdelen, något som saknas helt idag. Även ytorna runt centrum skulle kunna kompletteras med både ny handel och nya bostäder, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

Idéerna är långsiktiga och kräver samverkan för att hitta gemensamma satsningar i stadsdelen.

-          Det är en stor uppgift att utveckla en hel stadsdel. Därför är vi glada över att vi redan nu jobbar tillsammans med andra bostadsbolag och aktörer i stadsdelen i en samverkansgrupp. Där diskuteras gemensamma frågor och förbättringar som kan utveckla området över tid, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

Renovering pågår fram till 2035

Den första etappen i renoveringen för Stångåstadens kunder påbörjas preliminärt runt årsskiftet och görs i nära samarbete med hyresgästerna.

-          Att renovera smart och med variation är en viktig del av förnyelsen. Vi har börjat använda en modell när vi renoverar i Berga som innebär att vi gör en kärna av åtgärder som måste genomföras då husen börjar bli gamla. Det gäller framför allt nya installationer, nya kök och nya badrum. I övrigt försöker vi skapa en valfrihet så att alla inte behöver göra likadant. Det ger hyresgästen en möjlighet både att påverka boendekostnaden och att sätta en personlig prägel på bostaden, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

Under våren får hyresgästerna även möjlighet att lämna generella synpunkter och önskemål kring utvecklingen av området genom att svara på en enkät. För att möta upp och besvara frågor kommer Stångåstaden efter sommaren att öppna en möteslokal i Ryds centrum. Där kommer man att kunna ta del av resultatet från enkäten och få mer detaljerad information om hur arbetet fortskrider och planeras framåt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Visionsbild odlingsstråk av M5 Arkitekter
Visionsbild odlingsstråk av M5 Arkitekter
Ladda ned bild

Om

Stångåstaden
Stångåstaden
Box 3300
580 03 Linköping

013-20 85 00http://www.stangastaden.se

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter. 

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Stångåstaden vill bidra till sund konkurrens och schyssta villkor på byggarbetsplatser20.3.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Stångåstaden arbetar sedan länge med aktiviteter för att upprätthålla en sund konkurrens på våra byggarbetsplatser. Idag görs detta dels genom kravställning i upphandlingar, lokalt samarbete mellan Byggföretagen och de offentliga beställarna, dels genom förhandskontroller och kontroll under byggskedet. Då Stångåstaden är en stor aktör i regionen och vill vara en normbildande aktör i branschen kommer vi under 2024 att ta ytterligare steg för att öka kravställningen och uppföljningen.

Så vill vi bidra till sund konkurrens och schyssta villkor på byggarbetsplatser20.3.2024 08:00:00 CET | Blogginlägg

Det förekommer tyvärr problem med fusk och dåliga villkor på byggarbetsplatser i Sverige. Det riskerar att bli en grogrund för organiserad brottslighet om vi inte agerar och arbetar förebyggande. Problemen handlar om allt från obetalda skatter, arbetsgivaravgifter och sociala avgifter till illegal arbetskraft och dålig arbetsmiljö. Det leder också till en osund konkurrens på byggmarknaden. Fusk och kriminalitet riskerar att försämra kvaliteten på byggen, skapa social oro och resultera i att seriösa byggföretag slås ut.

Stångåstaden kommenterar skador på fastighet samt ombesörjer evakuering för drabbade hyresgäster8.3.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Stångåstaden har under torsdagen inlett arbetet med att säkra den explosionsdrabbade fastigheten på adressen Ödegårdsgatan 16 i stadsdelen Johannelund. Undersökningen visar att skadorna på konstruktionen är mer omfattande på konstruktionen än vad den första bedömningen gjorde gällande. Med anledning av detta kommer Stångåstaden nu inleda arbetet med att säkra fastigheten. Bolaget ombesörjer samt att bolaget ombesörjer evakueringsbostad för alla drabbade kunder i fastigheten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye