Arla

Rekordintresse för matlådan

Dela
Stigande inflation och krympande ekonomiska marginaler har gjort matlådan mer poppis än någonsin. På receptsajten Arla.se har sökningarna efter matlådemat ökat med 600 procent i år jämfört med samma period 2022. I dag är det matlådans dag – varför inte fira genom att preppa några matlådor?
Lasagne är populärast bland recepten som passar bra till matlådan. Bild: Arla.
Lasagne är populärast bland recepten som passar bra till matlådan. Bild: Arla.

Arlas receptsidor lanserades år 1997 och innehåller över 6 000 recept och artiklar. I dag har sajten närmare 200 000 besökare om dagenoch det senaste året har intresset för att laga mat som passar i matlådan ökat markant. Bara på Arla.se har intresset för matlådemat stigit med 607 procent i år jämfört med samma period 2022. Rekordintresset beror sannolikt på inflationen och att många svenskar har varit tvungna att se över sin ekonomi och göra aktiva val för att hushålla med sina pengarsamt att fler återvänder till kontoret efter några år av hemarbete.  

De fem recept som är mest populära till matlådan är lasagne, korvstroganoff, köttfärslimpa, tacopaj och falukorv i ugn. Och att döma av söktrafiken är söndagar den vanligaste dagen att planera sin matlåda.  

Minska ditt matsvinn och spara pengar 

Genom att förbereda matlådor kan du både ta vara på maten i kylskåpet och spara pengar, menar Karolina Sparring, kock och matinspiratör på Arla.  

Matlådor kräver lite planering, men det är det värt. Du kan till exempel handla sådant som är i säsong, leta större förpackningar och kombinera resterna till en hel portion och på så vis minska ditt matsvinn. Att planera din veckomeny bidrar till färre impulsköp och minskar risken för att köpa en dyr utelunch, säger hon. 

När det kommer till matlådor är Karolina Sparrings bästa tips att:  

  1. Bygga upp måltiden så att den blir inspirerande att äta.  
  2. Jobba mycket med baser. Gör exempelvis en stor portion belugabolognese och variera med olika kolhydrater såsom pasta, bulgur, potatis eller ris under veckans gång. Addera någon kall sås eller ostbit för en smakupplevelse. Lite chili, citron eller örter gör stor skillnad.  
  3. Tänk på att inte blanda varmt och kallt i samma låda.  

Men det är inte bara intresset för matlådemat som skjutit i höjden. Även sökningarna efter recept och tips på billig mat har stigit kraftigt under början av 2023 – närmare bestämt med 214 procent under januarimars jämfört med samma period förra året. Detta trots att efterfrågan på billiga recept alltid är hög under årets första månader.  

Vi förstår att många har mindre i plånboken just nu, och då gäller det att anpassa vår sida för att möta upp konsumenternas sug efter billiga, hållbara och goda recept. Det kan bland annat handla om att skriva artiklar med tips på hur du tar vara på dina rester, lagar energisnål mat eller vilka mejeriprodukter som går att frysa in, säger Tony Fredriksson, innehållsansvarig för Arla.se.  

Läs även:  

Bra mat att frysa in - våra bästa tips för storkok, matlådor och vardagsmat

Intresset för billig mat ökar dramatiskt 

Spara på elen med energisnål mat – 25 recept med god energi

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lasagne är populärast bland recepten som passar bra till matlådan. Bild: Arla.
Lasagne är populärast bland recepten som passar bra till matlådan. Bild: Arla.
Ladda ned bild

Om

Arla
Arla
Rättarvägen 3
169 68 SOLNA

08−789 50 00https://www.arla.se/

Arla – böndernas eget mejeri 

Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.

 

Följ Arla

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arla

Praktisk proteinboost på språng med nya Arla Protein Pouches20.5.2024 09:30:00 CEST | Pressmeddelande

Tidigare i år lanserades nya varumärket Arla Protein med ett brett sortiment av shakes, mjölkdrycker och puddingar för en aktiv livsstil. Nu utökas sortimentet med nyheten Protein Pouches – två proteinrika yoghurtar i praktisk förpackning. Protein Pouches finns i smakerna Mango och Vanilj och innehåller 20 gram protein per förpackning. Nyheterna finns i matbutikernas kylar från vecka 20.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye