Region Örebro län

Det offentliga ställer krav på fossilfria transporter i sina upphandlingar

Dela
Örebro läns alla kommuner, Region Örebro län och Länsstyrelsen i Örebro län har tillsammans beslutat att ställa krav på att transporter som upphandlas ska vara fossilfria. "Det här är ett önskemål vi fått till oss från näringslivet via Örebro läns energi- och klimatråd. Genom rådet har de offentliga organisationerna samverkat i frågan och vi är glada att ha fattat det här beslutet som samtliga organisationer står bakom", säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande.
Foto: Jessica Jeppson, Region Örebro län
Foto: Jessica Jeppson, Region Örebro län

- Nyligen kom IPCC med tydliga budskapet att det är bråttom, att vi går när vi borde spurta. Jag tycker att det här gemensamma initiativet i vårt län är en mycket tydlig och konkret åtgärd som visar att vi höjer tempot för att klara klimatmålen, säger landshövding Lena Rådström Baastad.

Arbetet med den avsiktsförklaring som nu har beslutats initierades av representanter från näringslivet i Örebro läns energi- och klimatråd. Budskapet från näringslivet var att företagen kan ställa om, men då måste beställarna underlätta för företagen genom att ställa krav på fossilfria transporter. Kommunerna lyssnade på näringslivets behov och tog till sig de önskemål som fanns. Som representanter för länets kommuner tog Hallsberg och Laxå kommando i frågan och tillsammans med Region Örebro län formulerade de två kommunerna avsiktsförklaringen som nu alla organisationer ställt sig bakom och beslutat om.

Alla offentliga organisationer är med

- För oss i Hallsbergs kommun är arbetet för hållbara transporter väldigt viktigt och därför drev vi den här frågan tillsammans med Laxå kommun. Vi är glada att alla offentliga organisationer i Örebro län strävar efter en snabbare omställning av transportsektorn. Samarbetet mellan kommunerna och näringslivet i länet fungerar väldigt bra, säger Lena Fagerlund, kommundirektör i Hallsberg.  

- Arbetet med avsiktsförklaringen har gått smidigt. Alla organisationer bestämde att ställa sig bakom ambitionen att skynda på omställningen till fossilfria transporter och sen kom vi snabbt till beslut. Nu ser vi fram emot att tillsammans driva omställningen till hållbara transporter framåt i vårt län, säger Andreas Svahn.

Transporter en stor källa till utsläpp av koldioxid

Resor och transporter står för nästan 40 procent av Örebro läns klimatutsläpp. För att nå de regionala och nationella energi- och klimatmålen behöver utsläppen från resor och transporter minska med drygt åtta procent per år fram till år 2030. Därför är krav i offentliga upphandlingar ett viktigt verktyg för att driva den gröna omställningen mot mer förnybara drivmedel och energisnålare fordon.

”Vi som organisationer vill ta ett regionalt ansvar för att bidra till en grön omställning inom transportsektorn från fossila drivmedel till förnybara drivmedel och då främst till el, biogas och vätgas när det är möjligt”, står det i avsiktsförklaringen som Region Örebro län, Länsstyrelsen i Örebro län och länets kommuner beslutat om och som fastställts av det regionala samverkansrådet.

Fakta: Örebro läns energi- och klimatråd

Örebro läns energi- och klimatråd ska bidra till att öka takten i klimatomställningen. I rådet ingår näringslivet, kommunerna, universitetet och många branschorganisationer. Rådet bildades våren 2021 och leds gemensamt av Länsstyrelsen i Örebro län och Region Örebro län. Ordförande i rådet är regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) och landshövding Lena Rådström Baastad.

Kontakt

För mer information om avsiktsförklaringen:
Katja Hagström, utvecklingsledare på Regional utveckling, Region Örebro län: katja.hagstrom@regionorebrolan.se, telefon 019-602 24 92

För mer information om energi- och klimatrådet:
Linda Svensson, miljöstrateg på Regional utveckling, Region Örebro län: linda.svensson@regionorebrolan.se, telefon 019-602 63 10

Magnus Östlund, processledare, Länsstyrelsen Örebro län: magnus.ostlund@lansstyrelsen.se, telefon 073-037 13 68

Presskontakt Länsstyrelsen:
Sten Renglin, presschef, Länsstyrelsen i Örebro län, telefon 0706-20 42 09

Nyckelord

Kontakter

För mer information om avsiktsförklaringen:
Katja Hagström, utvecklingsledare på Regional utveckling, Region Örebro län: katja.hagstrom@regionorebrolan.se, telefon 019-602 24 92


För mer information om energi- och klimatrådet:
Linda Svensson, miljöstrateg på Regional utveckling, Region Örebro län: linda.svensson@regionorebrolan.se, telefon 019-602 63 10


Magnus Östlund, processledare, Länsstyrelsen Örebro län: magnus.ostlund@lansstyrelsen.se, telefon 073-037 13 68


Presskontakt Länsstyrelsen:
Sten Renglin, presschef, Länsstyrelsen i Örebro län, telefon 0706-20 42 09

Bilder

Foto: Jessica Jeppson, Region Örebro län
Foto: Jessica Jeppson, Region Örebro län
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Ny analysrapport: Skydds- och riskfaktorers samband med ungdomars hälsa22.2.2024 08:59:00 CET | Pressmeddelande

En ny analysrapport visar hur skyddsfaktorer kopplade till trygghet och relationer med kompisar, föräldrar och andra vuxna har ett starkt positivt samband med hälsan. Starka riskfaktorer är bland annat att känna sig ensam eller stressad samt att ha sämre ekonomiska förutsättningar. Analysrapporten har tagits fram med undersökningen Liv & hälsa ung bland elever i årskurs 7, 9 och år 2 på gymnasiet i Örebro län som underlag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye