Åklagarmyndigheten

Åtal väckt för dråp i Ulricehamn

Dela
Åklagare Martin Svensson har i dag torsdag åtalat en 22-årig man i Borås tingsrätt för dråp i två fall, i andra hand för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Åklagaren är tillgänglig för media.

Händelsen skedde i Ulricehamn natten mot den 14 september 2022 när två personer klättrat in via en balkong på andra våningen i ett flerfamiljshus och blev dödade av lägenhetsinnehavaren.

Dessutom åtalas två personer för försök till grovt rån och rån samma tid och plats, samt ytterligare en person åtalas för medhjälp till försök till grovt rån alternativt skyddande av brottsling, grovt brott.

– Sammanfattningsvis har lägenhetsinnehavaren befunnit sig i en nödvärnssituation och därmed haft rätt att försvara sig. Min uppfattning är dock att det våld han använt sig av har varit uppenbart oförsvarligt och han ska inte heller gå fri från ansvar på grund av så kallad nödvärnsexcess. Vid en sammantagen bedömning anser jag att det uppsåtliga dödandet är att anse som mindre grovt och har därför rubricerat det som två fall av dråp, säger senior åklagare Martin Svensson.

Utöver nämnda brott åtalas också lägenhetsinnehavaren för narkotikabrott av normalgraden eftersom han innehaft 13,8 gram kokain och 2,66 gram cannabisharts i överlåtelsesyfte. En av de båda som åtalas för försök till grovt rån åtalas också för en tidigare misshandel där han enligt åklagaren skallade en man.

Polisinspektör Malin Kannius har lett den utredningsgrupp inom lokalpolisområde Borås som har jobbat med ärendet.

– Det har varit ett gediget polisarbete där vi har hållit ett stort antal förhör. Mycket bevismaterial är genomgånget. Framför allt har det vi hittat i mobiltelefoner hjälpt oss, säger Malin Kannius.

Målnummer i Borås tingsrätt: B 3075-22 (dråp) och B 3088-22 (försök till grovt rån).

Huvudförhandlingen inleds i Borås tingsrätt troligen under påskveckan. Det är tingsrätten som sätter ut tiden. 

Kontakt

Senior åklagare Martin Svensson är tillgänglig för media i dag kl. 10.30-11.30 på 010-5627250.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye