IKEA

IKEA och Little Sun lanserar SAMMANLÄNKAD — utforskar solcellsdrivna belysningskällor

Dela
IKEA och de sociala entreprenörerna Little Sun har samarbetat för att tillsammans utforska hur design kan skapa samtal om hur vi använder solenergi i de produkter vi använder till vardags. Resultatet är SAMMANLÄNKAD som består av två solcellsdrivna LED-lampor som drivs av befintlig energi för att skapa ljus. Den 7 april börjar lamporna säljas på IKEA.se och i alla IKEA varuhus i Sverige med undantag av Gävle och Haparanda.

Tillsammans med Little Sun har IKEA utforskat hur inredningsdesign kan göra fler människor nyfikna på solenergi. Resultatet av samarbetet är SAMMANLÄNKAD: två solcellsdrivna LED-lampor designade att väcka intresse kring hur solenergi kan driva vardagsprodukter och öka kännedom om vikten av alternativa energikällor.

Little Sun, som grundades av den världskände konstnären Olafur Eliasson och ingenjör Frederik Ottesen, brinner för att ge fler människor tillgång till solenergi på platser och i samhällen utan en stadig tillgång till elektricitet, framförallt i Afrika söder om Sahara.

Samarbetet mellan Little Sun och IKEA gör solens kraft påtaglig i vackra och användbara designobjekt. SAMMANLÄNKAD är designad för att människor ska få uppleva solenergi i livet hemma, och sätta ljuset på solens potential som alternativ energikälla för våra vardagsprodukter.

- Om vi vill ställa om till en värld som drivs av förnyelsebar energi inom det kommande årtiondet, behöver alla inse möjligheterna med solenergi. Solljus verkar vara osynligt, men just solenergi låter oss göra det osynliga synligt, säger Olafur Eliasson, konstnär och medgrundare av Little Sun. Samarbetet med IKEA stöttar vår mission att öka kännedomen om tillgången på energi och påminner oss om att vi har en möjlighet att vara med och skapa den värld vi alla lever i, säger han.

SAMMANLÄNKAD kombinerar skönhet, konst och design med solteknik. Designen av den LED-solcellsdrivna bordslampan är inspirerad av solen och jordens vinkel och rörelse runt den. Ljuskällan har formen av en halv sfär, som förstärks genom reflektionen i en spegel för att skapa en skinande sol. Lampans metallram som håller ljuskällan är justerbar, vilket möjliggör mångsidig användning som en hängande lampa eller en bordslampa. Ljuskällan kan också tas bort från stativet för att användas som ficklampa.

- Genom det här samarbetet ville vi starta ett samtal kring solenergi och sätta solens kraft i händerna på många människor. Vår gemensamma övertygelse är att möjligheterna med genomtänkt design ligger i dess förmåga att skapa medvetenhet och göra skillnad, säger James Futcher, Creative Leader på IKEA of Sweden.

Den mindre bärbara lampan är praktisk för utomhusbruk. Den levereras med ett gult band och kan hängas på ett fönster eller en ryggsäck under dagsljus för laddning. Båda lamporna är utrustade med solpaneler och uppladdningsbara batterier. Bordslampan kan också laddas via ett uttag med hjälp av dess USB-A- och USB-C-portar när den inte laddas av solen. Med fulladdade batterier kan lampans batteri också användas för att ladda upp batteriet i din mobiltelefon.

- Design, skönhet och enkelhet i kombination gör dessa produkter till något som människor kommer att kunna ha i sina liv, vilket ger dem förmågan att ta till sig idén om att just solenergi kan driva vår framtid, säger Felix Hallwachs, vd för Little Sun. De här produkterna är bara en liten knuff och det behövs många sådana små knuffar. Men vi är spända på att se hur mycket solenergi vi kan sprida i världen. 

Om Little Sun
Little Sun grundades 2012 av konstnären Olafur Eliasson och ingenjören Frederik Ottesen och är en organisation som arbetar för att leverera förnyelsebar energi till överkomliga priser i Afrika och inspirera människor att vidta klimatåtgärder globalt.
Little Sun distribuerar energiverktyg, utformar och genomför program för förnybar energi och leder kampanjer för människors engagemang globalt; samarbetar med solenergiexperter, kreatörer, företag, regeringar, samhällen och ideella organisationer för att uppnå allmän tillgång till förnyelsebar energi.
Hittills har organisationen hjälpt till att ge förnyelsebar energi och ljus till 4,6 miljoner människor i Afrika söder om Sahara som annars inte skulle ha tillgång till det.


Säljstart: 7 april 2023 på IKEA.se och i alla svenska IKEA varuhus med undantag av Gävle och Haparanda.

Ladda ner högupplösta bilder: Bildbanken
Produkter och pris, läs mer!: Pressmaterial (Pdf)

IKEA.se

Kalendarium:

 Säljstart:  Nyhet:  Pressinformation: Pressbilder:
7 april 2023

 ÖMSESIDIG Kollektion 

Pressmaterial Bildbank
April 2023  Aprilnyheter Sortiment Pressmeddelande Bildbank
Mars 2023  UTOMHUS    Bildbank
Våren 2023

 KÖK- Sortiment

  Bildbank

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

IKEAs vision är att skapa en bättre vardag för de många människorna, vilka innefattar våra medarbetare, våra kunder och alla människor vår verksamhet berör. IKEA-produkterna består av rätt kombination av form, funktion, kvalitet, hållbarhet och ett lågt pris – vi kallar det demokratisk design. IKEA grundades i Älmhult 1943. Idag finns 21 IKEA-varuhus, samt ett tiotal planeringsstudios i Sverige. IKEA Sverige hade totalt 164 miljoner besök under verksamhetsåret 2023. I Sverige finns cirka 12 500 medarbetare inom Ingka-koncernen, varav cirka 10 000 inom varuhusorganisationen.

 

Följ IKEA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEA

IKEA lanserar UTSÅDD – nyheter för hemmets husdjur21.3.2024 12:07:56 CET | Pressmeddelande

Nu lanserar IKEA de lekfulla husdjursprodukterna UTSÅDD, som har utvecklats i samarbete med veterinärer, experter på husdjursprodukter och en krävande panel av katter och hundar. Med UTSÅDD vill IKEA förenkla och förgylla livet hemma med husdjur, genom att erbjuda produkter som är lätta att rengöra, tål att användas dagligen och som sömlöst smälter in i hemmet. UTSÅDD säljs på IKEA.se från 21 mars och IKEA Malmö varuhus från 1 april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye