
En trygg förskola och skola med höga förväntningar
Förskola och pedagogisk omsorg visar fortsatt mycket höga resultat. 98 procent av föräldrar med barn i kommunal förskola och pedagogisk omsorg upplever att deras barn är trygga och trivs i verksamheten.
Resultaten varierar mellan enheter men på kommunnivå är föräldrarna minst nöjda med den dagliga informationen om hur ens eget barn har haft det under dagen, den information som lämnas vid lämning och hämtning.
Elever är trygga i skolan och med sina lärare
Enkätsvaren visar att eleverna i förskoleklass är särskilt nöjda med den hjälp de får av lärarna när de inte förstår, samt att trivseln och tryggheten är oerhört hög. Förutom att eleverna har stor respekt för varandras olikheter visar resultaten på låg- och mellanstadiet att lärarna har hög tillit till elevernas förmåga och höga förväntningar på att eleverna ska göra sitt bästa samt att eleverna upplever att lärarna är goda lyssnare och hjälper med skolarbetet när det behövs.
På fritidshemmet är tryggheten ännu högre än i skolan och eleverna upplever att de vuxna lyssnar och bryr sig. Resultaten visar att eleverna möter nya aktiviteter som de tycker om att göra samt att det finns möjlighet till lugn och återhämtning.
Utmaningar för grundskolan handlar fortsatt om att arbeta med konsekvenser av pandemin, att främja skolnärvaron. Det behöver ske bland annat genom att stärka ledning och stimulans samt öka elevernas delaktighet.
– Det är oerhört glädjande resultat och visar att våra verksamheter håller en hög kvalitet. Vi har välutbildad personal som varje dag skapar goda förutsättningar för barn och elever att lära. Varje skoldag räknas och därför är det oerhört viktigt att främja närvaron, redan i förskolan, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden.
Fakta om enkäterna
Förskoleenkäten genomfördes under februari 2023 för att mäta hur nöjda föräldrarna är med verksamheten för deras eget barn. Föräldrar får besvara frågor om deras eget barns trygghet och trivsel, om hur omsorg och lärande fungerar för deras barn och om hur nöjda föräldrarna är med samarbetet med verksamheten.
Elevenkäten genomfördes under lektionstid tre veckor i november-december 2022.
Kontakt
Nämndens sammanträde pågår till cirka kl. 15.30.
Moa Brydsten (S)
ordförande
076-774 73 37
moa.brydsten@umea.se
Tobias Holmbom (V)
2:e vice ordförande
073-08 68 641
tobias.holmbom@umea.se
Frågor om resultatet i förskoleenkäten
Pian Rosell
förskolestrateg
090-16 12 83
pian.rosell@umea.se
Frågor om resultat i elevenkäten
Fredrik Strandgren
enhetschef
070-550 83 53
fredrik.strandgren@umea.se
Nyckelord
Kontakter
Gabrielle Hultdinkommunikatör
för- och grundskola
Om
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.
Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande
För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.
Förstärkt satsning på unga ska förebygga skolmisslyckande och utanförskap13.12.2023 12:20:51 CET | Pressmeddelande
Kommunfullmäktige har beslutat att satsa 60 miljoner kronor extra på verksamhet med inriktning mot utsatta barn och ungdomar. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden får en miljon kronor som ska användas till en fortsatt satsning på elevkonsulenter och till elever som läser Introduktionsprogram (IM).
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder 13 december11.12.2023 08:30:28 CET | Pressmeddelande
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden sammanträder onsdag 13 december kl. 09.00-13.00 i lokalen Kommunstyrelsen, Stadshuset.
Pressinbjudan: Forslundagymnasiets julmarknad är tillbaka8.12.2023 08:15:02 CET | Pressinbjudan
Lördag 16 december, klockan 11–16, är det traditionell julmarknad på Forslundagymnasiet. Marknaden samlar omkring 80 utställare, varav 40 UF-företag (Ung företagsamhet), som säljer sina produkter och tjänster. Gårdsbutiken och djurstallarna är öppna och fika finns till försäljning.