Teknikföretagen

Ja till OpOs hemställan – men med reservationer

Dela
De opartiska ordförandena (OpO) föreslår löneökningar på 6,5 procent i ett 24 månader långt riksavtal för industrin. Teknikarbetsgivarna och Tekniktjänstearbetsgivarna accepterar OpO:s hemställan, men ser utmaningar i den föreslagna nivån.
Tomas Undin, förhandlingschef, Teknikföretagen
Tomas Undin, förhandlingschef, Teknikföretagen

– Givet de mycket osäkra omvärldsförutsättningarna kan det konstateras att hemställans löneökningstakt är hög, säger Teknikföretagens förhandlingschef, Tomas Undin.

– Viktningen av löneökningarna i hemställan är något framtung, det är bra under rådande förhållanden, fortsätter Tomas Undin.

En utgångspunkt vid avtalstecknande är att parterna med någorlunda säkerhet måste kunna överblicka den tidsperiod som intecknas genom det nya avtalet.

– En tvåårig avtalsperiod kan bara accepteras i ett avtal där löneökningarnas storlek det andra året ligger på föreslagna nivåer. Det är inte möjligt att teckna avtal som innebär att löneökningstakten det andra året är påtagligt högre, säger Tomas Undin.

De opartiska ordförandena har i hemställan angett att den slutliga hemställan kommer att kunna innehålla regler om vilka parterna träffat överenskommelse. I den utsträckning sådana överenskommelser innebär kostnader för arbetsgivarsidan anser Teknikföretagen att dessa kostnader är inkluderade i avtalsvärdet om 6,5 procent i enlighet med principen om att allt ska räknas.

– Ökningen av avtalens lägsta löner är hög enligt hemställan, att höja trösklarna in på arbetsmarknaden är inte rätt väg att gå, säger Tomas Undin.

Kontakter

Bilder

Tomas Undin, förhandlingschef, Teknikföretagen
Tomas Undin, förhandlingschef, Teknikföretagen
Ladda ned bild

Om

Teknikföretagen
Teknikföretagen
Storgatan 5
114 85 Stockholm

http://www.teknikforetagen.se

VI ÄR TEKNIKSVERIGE

Den svenska teknikbranschen driver innovation, skapar arbetstillfällen och banar väg för framtidens hållbara lösningar. Tillsammans är vi en kraft att räkna med.Följ Teknikföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye