Ja till OpOs hemställan – men med reservationer

– Givet de mycket osäkra omvärldsförutsättningarna kan det konstateras att hemställans löneökningstakt är hög, säger Teknikföretagens förhandlingschef, Tomas Undin.
– Viktningen av löneökningarna i hemställan är något framtung, det är bra under rådande förhållanden, fortsätter Tomas Undin.
En utgångspunkt vid avtalstecknande är att parterna med någorlunda säkerhet måste kunna överblicka den tidsperiod som intecknas genom det nya avtalet.
– En tvåårig avtalsperiod kan bara accepteras i ett avtal där löneökningarnas storlek det andra året ligger på föreslagna nivåer. Det är inte möjligt att teckna avtal som innebär att löneökningstakten det andra året är påtagligt högre, säger Tomas Undin.
De opartiska ordförandena har i hemställan angett att den slutliga hemställan kommer att kunna innehålla regler om vilka parterna träffat överenskommelse. I den utsträckning sådana överenskommelser innebär kostnader för arbetsgivarsidan anser Teknikföretagen att dessa kostnader är inkluderade i avtalsvärdet om 6,5 procent i enlighet med principen om att allt ska räknas.
– Ökningen av avtalens lägsta löner är hög enligt hemställan, att höja trösklarna in på arbetsmarknaden är inte rätt väg att gå, säger Tomas Undin.
Kontakter
Per BraconierPresschef
Tel:+46 70-534 51 66per.braconier@teknikforetagen.seBilder

Om
VI ÄR TEKNIKSVERIGE
Den svenska teknikbranschen driver innovation, skapar arbetstillfällen och banar väg för framtidens hållbara lösningar. Tillsammans är vi en kraft att räkna med.
Följ Teknikföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen
Ny rapport: Sveriges konkurrenskraft 202411.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sveriges konkurrenskraft är stark. Men att konkurrenskraften under senare år i hög grad har stärkts av växelkursen snarare än av fundamentala produktivitetsförbättringar är en varningsflagga. Framåt krävs fokus på produktivitetstillväxt och fortsatt ansvarsfull lönebildning av arbetsmarknadens parter. Det visar en ny rapport från Teknikföretagen.
Marcus Dahlsten ny förhandlingschef på Teknikföretagen8.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Marcus Dahlsten har utsetts till ny förhandlingschef på Teknikföretagen. Han efterträder Tomas Undin som går i pension i februari 2026.
Sveriges konkurrenskraft 20244.4.2025 10:56:20 CEST | Pressmeddelande
Hur står sig svensk konkurrenskraft och vad påverkar Sveriges förutsättningar att vara en toppnation inom industri och näringsliv globalt? Det analyserar Teknikföretagen i en ny årlig konkurrenskraftsrapport. Den första släpper vi fredagen den 11 april på ett frukostseminarium. Hjärtligt välkommen!
Nya tullar utmanar världshandeln: EU måste besvara, förhandla och diversifiera3.4.2025 10:52:07 CEST | Pressmeddelande
USA inför nya tullar på 10 procent på all import till USA, samt ytterligare tullar på utvalda länder. Import från EU kan inom kort beläggas med en tilläggstull på 20 procent. Tullarna utmanar den regelbaserade handeln och kommer leda till omfattande störningar som drabbar industrin i både EU, USA och globalt.
Presskonferens: Industrins märke klart1.4.2025 01:30:30 CEST | Pressmeddelande
Efter förhandlingar utifrån ett mycket svårt utgångsläge så har arbetsgivare och fack inom industrin enats om löneökningar på 6,4 procent i ett 24 månader långt avtal som löper ut den 31 mars 2027. Därmed har parterna inom industrin satt normen för lönekostnadsökningar på svensk arbetsmarknad. Välkommen till pressträff om avtalet klockan 09.00, tisdagen den 1 april!
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum