Upplands-Bro ett steg närmre att bli en äldrevänlig kommun

Äldrevänlig kommun är ett ramverk framtaget av Världshälsoorganisationen, WHO. Det går ut på att alla delar av samhället ska vara anpassade för, och planeras med hänsyn till, de äldre invånarnas behov.
Efter ett omfattande förarbete, som startade redan förra året, har Upplands-Bro kommun nu gjort en ansökan om medlemskap i WHO:s globala nätverk där städer och kommuner över hela världen utbyter erfarenheter, inspireras och lär av varandra.
– Jag är jätteglad över processen så här långt och att ansökan till WHO är inskickad! För att vår fina kommun ska vara för alla måste äldreperspektivet inkluderas övergripande i alla våra verksamheter, säger Tina Teljstedt (KD), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.
Kommunen har genomfört en baslinjemätning, alltså kartlagt hur äldrevänligt Upplands-Bro är idag, vilket är ett av kriterierna för att få ansöka. Mätningen har gjorts i form av öppna dialogmöten med invånare i åldern 65+. Åtta träffar i Kungsängen och åtta träffar i Bro utifrån de fokusområden som ingår i WHO:s ramverk (se faktaruta).
Mötena har gett värdefulla förslag och synpunkter som finns med i det fortsatta arbetet.
Nästa steg är att göra motsvarande mätning inom kommunens organisation. Chefer och medarbetare från bland annat samhällsbyggnadskontoret, kultur- och fritidskontoret samt förebyggande enheten för äldre kommer att ingå i en referensgrupp och bidra i arbetet med att ta fram en handlingsplan för tre år framåt.
– Det är med stolthet som vi har skickat in vår ansökan. Det handlar om schyssta livsvillkor för alla invånare i vår kommun. Vi ska ha medborgaren i fokus, erbjuda god service och ge förutsättningar för ett värdigt åldrande här i Upplands-Bro, säger Helena Åman, socialchef.
Äldrevänlig kommun
WHO:s ramverk bygger på åtta fokusområden.
- Tillgänglighet till byggnader och miljöer
- Transporter
- Boende
- Gemenskap och fritidsverksamhet
- Social inkludering
- Medborgerligt deltagande och inflytande
- Information och kommunikation
- Vård, omsorg och service
Några punkter som många tyckte var viktiga under dialogmötena för invånare 65+
- Delaktighet. Att äldre inkluderas i samhällsplaneringen.
- Aktiviteter och möjlighet till social samvaro är viktigt för livskvaliteten och för att motverka ensamhet.
- Evenemang och marknader på torgen. Levande offentliga rum med förutsättningar för möten mellan människor och över generationsgränser.
- Att miljön utomhus är anpassad och tillgänglig för alla. Det ska vara enkelt att ta sig fram rollator eller rullstol.
- Trevliga parkområden som är lätta att nå utan bil och som är tillgänglighetsanpassade.
Nyckelord
Kontakter
Tina Teljstedt (KD)Ordförande i äldre- och omsorgsnämndenUpplands-Bro kommun
Tel:08-518 377 61tina.teljstedt@upplands-bro.seHelena ÅmanSocialchefUpplands-Bro kommun
helena.aman@upplands-bro.seBilder
Om
Upplands-Bro är en växande kommun, både när det gäller invånare och företagsetableringar, med drygt 30 000 invånare. Kommunen ligger vid Mälaren, ungefär två mil nordväst om Stockholm och pendeltåget tar ungefär 25 minuter till Stockholms central. Här finns två tätorter, Kungsängen och Bro, och en levande landsbygd. Kommunens vision, kommunen som ger plats, sträcker sig till år 2035 och beskriver hur framtidens Upplands-Bro ska vara. Visionen förenar kommunens invånare, näringsliv, föreningsliv och anställda i kommunen för att skapa ett gemensamt Upplands-Bro.
Följ Upplands-Bro kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Upplands-Bro kommun
Melloartisten Saga Ludvigsson till Kungsdagen!24.4.2025 16:40:25 CEST | Pressmeddelande
Den 6 juni är det dags för årets folkfest i Upplands-Bro, när Kungsdagen med nationaldagsfirande går av stapeln. Huvudartist på scen blir mello- och idolstjärnan Saga Ludvigsson som uppträder med sin fartfyllda pop-country på scenen, mitt på Kungsängens torg.
Så kan Upplands-Bros unga må bättre – studie pekar på vanliga problem och konkreta lösningar14.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Svårt att fokusera, att fastna med mobilen och skjuta upp läxor – det är exempel på beteenden som unga i Upplands-Bro själva tycker påverkar deras mående negativt. Det visar en studie som forskare på Karolinska institutet har gjort på uppdrag av Upplands-Bro kommun. Det är första gången metoden, som kallas nätverksanalys, används i stor skala. Resultaten ska användas i kommunens långsiktiga arbete för att främja ungas psykiska hälsa.
Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje inviger seniormässan i Upplands-Bro10.4.2025 13:22:54 CEST | Pressmeddelande
Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje invigningstalar på seniormässan i Kungsängen den 14 maj, tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos. Mässan är en del av Upplands-Bro kommuns satsning på att vara en äldrevänlig kommun.
Ett tredje call-in genomfört inom GVI Upplands-Bro och Järfälla20.3.2025 13:01:09 CET | Pressmeddelande
Upplands-Bro kommun, Järfälla kommun, Polismyndigheten och Kriminalvården samverkar för att minska och förebygga utvecklingen av det grova våld som utförs av kriminella grupper i de båda kommunerna. Som stöd används strategin GVI, och en del i strategin är att genomföra call-in, ett välregisserat informationsmöte som ger möjlighet att föra fram budskap till individer som tillhör kriminella grupperingar. I dagarna har ett tredje call-in genomförts.
Upplands-Bro första kommunen i länet med signalskyddssystem28.11.2024 09:49:59 CET | Pressmeddelande
Som en del i uppbyggnaden av Sveriges civila försvar behöver alla kommuner kunna skicka och ta emot information med försvarssekretess digitalt. Upplands-Bro har som första kommun i Stockholms län nu signalskyddssystemet som krävs.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum