Konkurrensverket

Konkurrensverket välkomnar regeringens åtgärder för förbättrad konkurrens

Dela
Konkurrensverket får ökade resurser för att skärpa och stärka arbetet med att främja konkurrensen. Det framgick av en presskonferens med finansminister Elisabeth Svantesson under fredagen. Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten välkomnar beskedet.

– Jag välkomnar regeringens besked att stärka förutsättningarna för Konkurrensverket att bedriva en effektiv tillsyn. Det ger oss möjlighet att intensifiera vårt arbete med frågor som rör konkurrenssituationen på bland annat livsmedelsmarknaden och andra inflationsdrivande marknader. Med ökade resurser kan vi nu säkerställa att arbetet kan bedrivas med full kraft och samtidigt upprätthålla en effektiv tillsyn även på andra områden, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Enligt regeringens besked kommer Konkurrensverkets verksamhet att under innevarande år få ett tillskott på 10 miljoner kronor i den kommande vårbudgeten. Syftet är att myndigheten ska kunna stärka tillsynsarbetet och arbetet med att utreda och analysera konkurrenssituationen på marknader som exempelvis präglas av hög koncentration. Vidare kommer Konkurrensverket att få 1 miljon kronor för att analysera konkurrenssituationen och prisutvecklingen i förhållande till kostnader inom branscher där bristande konkurrens kan tänkas vara en orsak till ökade priser.

Konkurrensverkets uppdrag är att verka för väl fungerande marknader. Det sker genom den tillsynsverksamhet som myndigheten bedriver och genom det utredningsarbete som Konkurrensverket genomför med syfte att utveckla och sprida ny kunskap om hur marknader fungerar. Med stöd av den kunskapen kan Konkurrensverket påtala behovet av och föreslå förändringar som främjar konkurrensen.

Förutom arbetet med tillsynsutredningar har Konkurrensverket sedan hösten 2022 en strategisk satsning som syftar till att belysa betydelsen av konkurrens i kristider, bland annat inom sektorer såsom livsmedel, finans och drivmedel. Den strategiska satsningen omfattar en bred genomlysning av hur livsmedelsbranschen fungerar. Undersökningen sker med utgångspunkt i de kraftiga prishöjningarna på livsmedel och lönsamhetens utveckling, exempelvis i grossistledet. Slutsatser av detta arbete kommer att publiceras efterhand.

– Det är alltid viktigt med god konkurrens för att säkerställa väl fungerande marknader, inte minst i kristider och tider med hög inflation. Här är regeringens besked om ökade resurser till Konkurrensverket ett viktigt stöd i arbetet, säger Rikard Jermsten.

Läs mer på www.konkurrensverket.se/nyhetsarkiv

Nyckelord

Kontakter

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye