Hyresgästföreningen Region Sydost

Järnbäraren strandar hyresförhandlingarna

Dela
Fastighets AB Järnbäraren i Gnosjö väljer att stranda sina hyresförhandlingar med Hyresgästföreningen. De skickar i stället ärendet vidare till Hyresmarknadskommittén. – Att Järnbäraren väljer att hänskjuta förhandlingen efter endast tre möten visar på en ovilja att förhandla, särskilt när vi inte har uttömt alla möjligheter till att komma överens. Jag upplever att det var bolaget och bolagsstyrelsens avsikt att gå denna väg, säger Josef Nuay, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost.
Järnbäraren i Gnosjö väljer att stranda hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen.
Järnbäraren i Gnosjö väljer att stranda hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen.

Fastighets AB Järnbäraren, det kommunala bostadsbolaget i Gnosjö, vill höja sina hyror med 8,2 procent från den 1 april och inledde därför en förhandling med Hyresgästföreningen.

- Jag har naturligtvis full förståelse för att det tuffa ekonomiska läget påverkar Järnbäraren. Vad man dock inte får glömma bort är att hyresgästerna påverkas minst lika mycket. Många hyresgäster har dessutom redan svårt att klara av sin vardagsekonomi och skulle definitivt inte klara av så höga hyreshöjningar som Järnbäraren vill ha. Hyresgästerna ska inte vara tvungna att skära ner på maten bara för att ha råd med ett tak över huvudet. Man kan tycka att Gnosjö kommun borde vara mer mån om sina invånare, särskilt när representanter från bolagsstyrelsen som är politiker i kommunen deltagit i hyresförhandlingarna, säger Josef Nuay.

Josef Nuay berättar att man träffades för att förhandla tre gånger. Järnbäraren bestämde sig sedan för att stranda förhandlingarna och i stället gå vidare till Hyresmarknadskommittén (HMK). HMK medlar och beslutar i förhandlingsärenden mellan Hyresgästföreningen och kommunalt ägda bostadsbolag som Järnbäraren, när parterna inte kan komma överens själva.

Det är nu upp till HMK att fatta ett beslut om hur hyresförhandlingen ska gå vidare. I vissa fall skickas ett ärende tillbaka till parterna med en uppmaning om att försöka igen, eller med ett medlingsförslag och i andra fall fattar HMK ett beslut om hur hög hyreshöjningen blir.

- Vi hade så klart helst sett en lokal överenskommelse, men båda parterna måste vara villiga att förhandla för att det ska lyckas. Nu återstår det att avvakta HMK:s beslut. Jag hoppas att man tar hyresgästernas svåra situation med i beaktande, säger Josef Nuay.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Järnbäraren i Gnosjö väljer att stranda hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen.
Järnbäraren i Gnosjö väljer att stranda hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen.
Ladda ned bild

Om

Hyresgästföreningen Region Sydost
Hyresgästföreningen Region SydostHyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Sydost

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Sydost

Privata hyresvärdar i Karlskrona vill börja förhandla om nya hyreshöjningar redan nu7.6.2024 11:08:03 CEST | Pressmeddelande

I Karlskrona väljer ett stort antal privata hyresvärdar att redan nu gå ut med krav på hyreshöjningar till 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är klara på flera håll i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska användas i förhandlingarna ännu inte finns. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot agerandet och påpekar att det stressar redan hårt pressade hyresgäster.

Privata hyresvärdar i Växjö vill börja förhandla om nya hyreshöjningar redan nu5.6.2024 15:50:18 CEST | Pressmeddelande

I Växjö väljer ett stort antal privata hyresvärdar att redan nu gå ut med krav på hyreshöjningar till 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är klara på flera håll i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska användas i förhandlingarna ännu inte finns. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot agerandet och påpekar att det stressar redan hårt pressade hyresgäster.

Privata hyresvärdar i Kalmar kräver hyreshöjningar på runt 15 procent redan nu5.6.2024 15:34:56 CEST | Pressmeddelande

I Kalmar län väljer ett stort antal privata hyresvärdar att redan nu gå ut med krav på hyreshöjningar till 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är klara på flera håll i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska användas i förhandlingarna ännu inte finns. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot agerandet och påpekar att det stressar redan hårt pressade hyresgäster.

Privata hyresvärdar i Jönköping kräver hyreshöjningar på 14,5 procent redan nu5.6.2024 15:29:35 CEST | Pressmeddelande

I Jönköpings län väljer ett stort antal privata hyresvärdar att redan nu gå ut med krav på hyreshöjningar till 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar ännu inte är klara på flera håll i landet, och trots att de kostnadsunderlag som ska användas i förhandlingarna ännu inte finns. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot agerandet och påpekar att det stressar redan hårt pressade hyresgäster.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye