Hyresgästföreningen Region Sydost

Järnbäraren strandar hyresförhandlingarna

Dela
Fastighets AB Järnbäraren i Gnosjö väljer att stranda sina hyresförhandlingar med Hyresgästföreningen. De skickar i stället ärendet vidare till Hyresmarknadskommittén. – Att Järnbäraren väljer att hänskjuta förhandlingen efter endast tre möten visar på en ovilja att förhandla, särskilt när vi inte har uttömt alla möjligheter till att komma överens. Jag upplever att det var bolaget och bolagsstyrelsens avsikt att gå denna väg, säger Josef Nuay, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost.
Järnbäraren i Gnosjö väljer att stranda hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen.
Järnbäraren i Gnosjö väljer att stranda hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen.

Fastighets AB Järnbäraren, det kommunala bostadsbolaget i Gnosjö, vill höja sina hyror med 8,2 procent från den 1 april och inledde därför en förhandling med Hyresgästföreningen.

- Jag har naturligtvis full förståelse för att det tuffa ekonomiska läget påverkar Järnbäraren. Vad man dock inte får glömma bort är att hyresgästerna påverkas minst lika mycket. Många hyresgäster har dessutom redan svårt att klara av sin vardagsekonomi och skulle definitivt inte klara av så höga hyreshöjningar som Järnbäraren vill ha. Hyresgästerna ska inte vara tvungna att skära ner på maten bara för att ha råd med ett tak över huvudet. Man kan tycka att Gnosjö kommun borde vara mer mån om sina invånare, särskilt när representanter från bolagsstyrelsen som är politiker i kommunen deltagit i hyresförhandlingarna, säger Josef Nuay.

Josef Nuay berättar att man träffades för att förhandla tre gånger. Järnbäraren bestämde sig sedan för att stranda förhandlingarna och i stället gå vidare till Hyresmarknadskommittén (HMK). HMK medlar och beslutar i förhandlingsärenden mellan Hyresgästföreningen och kommunalt ägda bostadsbolag som Järnbäraren, när parterna inte kan komma överens själva.

Det är nu upp till HMK att fatta ett beslut om hur hyresförhandlingen ska gå vidare. I vissa fall skickas ett ärende tillbaka till parterna med en uppmaning om att försöka igen, eller med ett medlingsförslag och i andra fall fattar HMK ett beslut om hur hög hyreshöjningen blir.

- Vi hade så klart helst sett en lokal överenskommelse, men båda parterna måste vara villiga att förhandla för att det ska lyckas. Nu återstår det att avvakta HMK:s beslut. Jag hoppas att man tar hyresgästernas svåra situation med i beaktande, säger Josef Nuay.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Järnbäraren i Gnosjö väljer att stranda hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen.
Järnbäraren i Gnosjö väljer att stranda hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen.
Ladda ned bild

Om

Hyresgästföreningen Region Sydost
Hyresgästföreningen Region SydostHyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Sydost

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Sydost

Hög hyreshöjning för särskilda boende för äldre i Motala15.4.2024 15:53:53 CEST | Pressmeddelande

Hyrorna för särskilda boenden för äldre i Motala höjs med i genomsnitt 14,1 procent, efter att kommunen anlitat en konsult för att höja hyrorna. Kommunen och Hyresgästföreningen har efter långa förhandlingar enats om en förlikning i hyresnämnden. – Från början ville kommunen höja hyrorna med upp till 40 procent, vi har gjort allt vi kunnat för att sänka det extrema kravet, säger Karen Cornell, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost.

Skiljeman avgör hyrorna i Ronneby9.4.2024 12:07:37 CEST | Pressmeddelande

En särskild skiljeman avgjorde årets hyresförhandling mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd i Ronneby. Parterna kunde inte komma överens och ärendet lämnades vidare till en särskild skiljeman, som sedan 2023 kan användas för att avgöra tvister om hyror. Skiljemannen har nu kommit med en rekommendation som innebär en hyreshöjning på 5,65 procent från den 1 januari 2024. Vissa hyresgäster får dock sin höjning senare än andra.

Skrämselpropaganda mot hyresgäster i Växjö19.3.2024 09:34:12 CET | Pressmeddelande

Victoriahem, Heimstaden och Svea Fastigheter i Växjö skickar krav om hyreshöjningar direkt till sina hyresgäster, efter att de inte kommit överens med Hyresgästföreningen om årets hyreshöjning. Hyresgästföreningen uppmanar alla hyresgäster hos de tre bolagen i Växjö att inte betala den nya hyran. - I stället för att förhandla väljer man att försöka skrämma sina hyresgäster för att få vad man vill, säger Susanne Filipsson förhandlingsdelegat Hyresgästföreningen region Sydost.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye