Funktionsrätt Sverige

Funktionsrätt i fokus för konferens om tillgänglighet och artificiell intelligens i EU

Dela
Nu på fredag den 31 mars samlas den europeiska funktionsrättsrörelsen, beslutsfattare och forskare i Stockholm för att samtala om funktionsrätt, tillgänglighet och AI inom EU.

Välkommen till en heldagskonferens om funktionsrätt i EU!

Med anledning av det svenska ordförandeskapet i EU anordar vi och våra europeiska kollegor en konferens i Stockholm.Konferensen kommer att lyfta prioriteringar och vikten av att personer med funktionsnedsättning inte lämnas utanför i den snabba industriella revolutionen som nu sker inom artificiell intelligens(AI).

EU är en av 185 parter som antagit FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (CRPD). I konventionen är tillgänglighet en allmän princip för att säkerställa fullständig och jämlik delaktighet och inkludering i samhället. Användningen av universell utformning när det gäller allt nytt, inkluderar även ny teknik och AI.

Under förmiddagen behandlas situationen för personer med funktionsnedsättning i Europa.I ett panelsamtal får vi höra mer om EU:s nya tillgänglighetscenter och utmaningar att nå ut med tillgänglighetslagar i regioner och kommuner.

Eftermiddagen ägnas Artificiell Intelligens, AI och funktionsrätt. Ett högaktuellt ämne med koppling till en förordning som ska förhandlas fram under det svenska ordförandeskapet.

Tid: Fredagen den 31 mars kl 09:30 - 17:30
Var: Digitalt via Zoom (Länk till anmälan nedan)

Medverkande är bland andra:

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall 

Gerard Quinn, FN:s särskilda rapportör för rättigheter för personer med funktionsnedsättning,
Abir Al-Sahlani, parlamentsledamot och medlem i Disability Intergroup.
Jutta Treviranus, kanadensisk forskare i inkluderande design, som bland annat leder projektet Wecount.
Anna Felländer, forskare, grundare och vd för anch.AI

Arrangörer: European Disability Forum och Funktionsrätt Sverige

Fullständigt program och anmälan (Observera att anmälans stängs onsdag den 29 mars) 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Funktionsrätt Sverige
Funktionsrätt Sverige
Landsvägen 50A, Box 1386
172 27 Sundbyberg

http://www.funktionsratt.se

Funktionsrätt Sverige är en bred samarbetsorganisation för mänskliga rättigheter. Våra medlemmar är 50 funktionsrättsförbund som tillsammans representerar drygt 400 000 människor. Vårt mål är ett samhälle för alla.

Följ Funktionsrätt Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Funktionsrätt Sverige

Funktionsrätt Sverige om reformeringen av SiS: ”Glädjande att regeringen lyssnat på oss”6.2.2024 10:01:33 CET | Nyheter

Funktionsrätt Sverige välkomnar att regeringen nu tillsätter en utredning för att reformera verksamheten inom SiS. Utredaren får bland annat i uppdrag att föreslå åtgärder som säkerställer att det inte förekommer våld, eller att tvångsåtgärder vidtas utan stöd i lag. – Det är glädjande att regeringen äntligen har lyssnat på oss. Vi har påtalat de här bristerna inom SiS under flera år, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Norge visar vägen när Funktionsrättskonventionen ska bli lag18.1.2024 14:21:57 CET | Nyheter

Funktionsrättskonventionen är äntligen på väg att bli lag. Men det gäller inte Sverige utan vårt grannland Norge, där regeringens expertkommitté i måndags överlämnade sina förslag om att konventionen ska komma in i den norska Människorättslagen. - Nu hoppas vi att den svenska regeringen tar rygg på Norge och tar steg mot att införliva funktionsrätten fullt ut med svensk lagstiftning, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

En defensiv budget som inte gynnar personer med funktionsnedsättning20.9.2023 13:48:14 CEST | Pressmeddelande

Det finns ljusglimtar i regeringens budgetförslag, exempelvis satsningar inom vården och på ökad psykisk hälsa. Dessa förmörkas tyvärr av annat, inte minst av att regeringens huvudnummer, skattesänkningarna för löntagare och pensionärer, inte omfattar personer med funktionsnedsättning som saknar förutsättningar att arbeta och därför lever på sjuk- och aktivitetsersättning. ”I realiteten innebär skattesänkningen att personer som har sjuk- och aktivitetsersättning missgynnas på grund av att de inte kan arbeta. Det är en orimlig orättvisa.”, säger Nicklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye