Region Norrbotten

Norrbotten når viktigt mål för cancervård

Dela
Nu utreds sju av tio norrbottningar som misstänks ha cancer inom det som kallas för standardiserat vårdförlopp. Det innebär en snabb cancerutredning som går till på samma sätt över hela landet.

– Just siffran sju av tio har varit något som vi länge arbetat för att nå. Nu ska vi fortsätta och se till att ännu fler utreds på samma sätt, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Standardiserade vårdförlopp initierades 2015 av regeringen och Sveriges kommuner och regioner. Syftet är både att öka kvaliteten och jämlikheten i cancervården. Fokus ligger på att tidigt upptäcka personer med symtom som kan bero på cancer, ge snabb och standardiserad utredning men också att korta tiden till diagnos och start av behandling.

– När du väntar på att få veta om du har cancer är ovissheten jobbig. Den väntetiden ska därför vara så kort som möjligt, säger Pia Näsvall.

Ett annat mål för de standardiserade vårdförloppen är att patienterna ska utredas och få behandling inom en viss tid, beroende på vilken cancer man misstänks ha. Norrbotten uppfyller tidskravet i hälften av fallen och ligger långt fram jämfört med många andra regioner.

– Vi har jobb kvar att göra och vet att vi kan bättre än så här. Självklart är målet att alla patienter ska utredas och få behandling inom rimlig tid, men det kommer ta tid innan vi och resten av Sverige når dit.

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye