Sveriges klimatpolitik har förlorat styrfarten - nu behövs en handlingsplan för att nå både klimatmålen 2030 och nollutsläpp 2045
Den svenska klimatpolitiken tappade tempo under hela 2022 och den politik som den nya regeringen hittills presenterat kommer att leda till ökade utsläpp under de närmaste åren. Sverige förlorade styrfarten, samtidigt som EU stärkte sin klimatpolitik under energikrisåret 2022.
- Det vore anmärkningsvärt och allvarligt om förändringar av Sveriges nationella politik skulle leda till att utsläppen av växthusgaser i vårt land ökar. Att skjuta utsläppsminskningar på framtiden får betydande klimatologiska, ekonomiska, ekologiska och sociala konsekvenser. Nu behövs kraftfull klimatpolitik, säger Klimatpolitiska rådets ordförande Cecilia Hermansson.
Enligt klimatlagen ska varje ny regering året efter riksdagsvalet presentera en klimatpolitisk handlingsplan för den nya mandatperioden. Den kommande handlingsplanen måste leda till sänkta utsläpp och en accelererad omställning så att klimatmålen för 2030 nås. Den behöver också beskriva hur Sverige skall leva upp till sina åtaganden som medlemsland i EU, såväl vad gäller minskade utsläpp som ökade upptag av växthusgaser i skog och mark.
Klimatpolitiska rådet har sedan tidigare lyft fram fyra nyckelområden för klimatomställningen; effektivare energi- och resursanvändning, fossilfri elektrifiering, biomassa från skogs- och jordbruk samt upptag och lagring av koldioxid. För att nå fossilfrihet och noll nettoutsläpp behövs insatser inom samtliga nyckelområden och alla politikområden. Fossilfri elektrifiering, som den nya regeringen hittills haft i fokus, är centralt, men för smalt för att på ett hållbart sätt nå nollutsläpp.
Rådet presenterar idag tio rekommendationer till regeringen. Fem av dem handlar om innehåll, genomförande och uppföljning av den klimatpolitiska handlingsplanen. De övriga fem handlar om rapportens fördjupningstema: Att ta vara på klimatomställningens momentum och synergier med andra samhällsmål samt hantera de mål- och intressekonflikter som uppstår. Det gäller förbättrade samråds- och beslutsprocesser, robustare politik, översyn av flera samhällsmål samt en utvecklad berättelse om Sveriges klimatomställning.
- Regeringen behöver lyfta fram den stora, övergripande synergin mellan att hejda klimatförändringarna och möjligheterna att nå i stort sett alla andra samhällsmål. Det skulle skapa bättre förutsättningar för politiken att navigera i turbulenta tider, få bred acceptans även för svåra beslut och kunna bidra till en gemensam färdriktning och framtidstro, säger rådets vice ordförande Björn Sandén.
Länk till rapport och webbsänd presentation
Rapporten publiceras på rådets hemsida kl. 9.00 och överlämnas till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari vid ett webbsänt seminarium idag kl. 9.00 – 11:30.
Sveriges väg till nollutsläpp: Rapportlansering 2023 | Klimatpolitiska Rådet (klimatpolitiskaradet.se)
Nyckelord
Kontakter
Anna VolckertsProjektledare, Panorama
Tel:08-775 40 09Tel:073-030 63 33anna.volckerts@klimatpolitiskaradet.seEva MineurUtredare
Tel:08-775 41 74Tel:070-278 57 17eva.mineur@klimatpolitiskaradet.seOm
Klimatpolitiska rådet är ett oberoende tvärvetenskapligt expertorgan med uppdrag att utvärdera om regeringens samlade politik leder till att klimatmålen uppnås. Det långsiktiga målet är att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. I vårt uppdrag ingår också att bidra till en ökad diskussion om klimatpolitiken i samhället.
Följ Klimatpolitiska rådet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Klimatpolitiska rådet
Åsa Persson ny ordförande för Klimatpolitiska rådet22.6.2023 12:52:24 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har utsett Åsa Persson till ordförande i Klimatpolitiska rådet från och med den 1 juli 2023.
Klimatpolitiska rådet föreslår ny ordförande3.4.2023 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Klimatpolitiska rådet föreslår regeringen att utse Åsa Persson till ny ordförande från och med den 1 juli 2023. Åsa Persson är forskningschef och vice VD för Stockholm Environment Institute samt adjungerad lektor och docent vid Tema miljöförändring på Linköpings universitet.
Pressinbjudan: Klimatpolitiska rådet presenterar årets granskning av regeringens politik16.3.2023 12:47:26 CET | Pressinbjudan
Klimatpolitiska rådet bjuder in media till lanseringen av den årliga granskningen av regeringens samlade politik med avseende på klimatmålen. Medverkar gör klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, rådets ordförande Cecilia Hermansson, vice ordförande Björn Sandén, rådets övriga ledamöter samt inbjudna experter. Fokus i årets rapport är: Hur hantera målavvägningar när klimatomställningen ska accelerera?
Ny ledamot i Klimatpolitiska rådet5.12.2022 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen har utsett professor Erik Kjellström till ny ledamot i Klimatpolitiska rådet. Han tillträder den 1 januari 2023.
Klimatpolitiska rådet föreslår ny ledamot1.11.2022 12:00:00 CET | Pressmeddelande
Klimatpolitiska rådet föreslår idag regeringen att utse Erik Kjellström till ny ledamot från och med den 1 januari 2023.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum