Kemikalieinspektionen

Kemikalieinspektionen stoppar ogräsmedel: Risk för misstänkt cancerframkallande ämne i grundvattnet

Dela
Växtskyddsmedlet Kerb Flo 400 som används mot bland annat ogräs i frilandsodlingar och skogsplanteringar kommer inte få ett förnyat godkännande för användning i Sverige. Skälet är att användning av produkten riskerar att leda till att misstänkt cancerframkallande ämnen hamnar i grundvattnet.

– Ansökan har inte godkänts eftersom det finns risk för att användning av produkten leder till att metaboliter, som misstänks vara cancerframkallande, hamnar i grundvattnet, säger Sara Furuhagen, ekotoxikolog på Kemikalieinspektionen.

Eftersom användning av växtskyddsmedlet innebär en oacceptabel risk träder ett försäljningsförbud i kraft redan idag den 31 mars 2023. Användare har sedan tre månader på sig att lämna den Kerb Flo 400 de har hemma eller på lager till godkänd avfallshanterare.

I Sverige har produkten varit godkänd att användas mot bland annat ogräs i frilandsodlingar av höstraps, höstrybs, äpple, päron, plommon, körsbär, energiskog, skogsplanteringar, sallat, prydnadsväxter, läplanteringar och plantskolor.

Det verksamma ämnet i Kerb Flo 400 är propyzamid. Kemikalieinspektionens nya prövning kommer efter att den nya utvärderingen av propyzamid på EU-nivå visat att propyzamids metaboliter är misstänkt cancerframkallande.

Det är företaget som vill sätta ut ett växtskyddsmedel på den svenska marknaden som har ansvar att visa att det inte medför oacceptabla risker. Kemikalieinspektionen bedömer att företaget bakom Kerb Flo 400 inte har gjort det.

Kemikalieinspektionens beslut går att överklaga inom tre veckor.

Nyckelord

Kontakter

Om

Kemikalieinspektionen
Kemikalieinspektionen
Vasagatan 12D
172 67 Sundbyberg

08-519 41 200https://www.kemi.se/

Kemikalieinspektionen är en statlig myndighet som arbetar med att minska risken för att människor och miljö skadas av kemikalier.

Följ Kemikalieinspektionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kemikalieinspektionen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum