Kommunal

Kommunal välkomnar beskedet från industrin

Dela
Idag har parterna inom industrin enats om Industriavtalet, det så kallade märket. Fackförbundet Kommunal som organiserar över en halv miljon välfärdsarbetare välkomnar avtalet och menar att beskedet från industrin ger facket goda möjligheter att förhandla fram höjda löner och förbättrade arbetsvillkor för medlemmarna i Kommunal.
Förbundsordförande
Förbundsordförande

Idag har ett viktigt steg tagits mot höjda löner och bättre villkor för medlemmarna i Kommunal, vi kan konstatera att LO-samordningen har levererat. Jag anser att märket är välavvägt och kommer göra skillnad på riktigt, säger Malin Ragnegård Kommunals förbundsordförande.

Industriavtalet som påverkar arbetsmarknaden i stort har bäring på Kommunals avtal. Under 2023 förhandlar Kommunal över 40 avtal vilket berör över 500 000 medlemmar. Redan till helgen ska flera av Kommunals avtal slutförhandlas och löneökningar för alla medlemmar inom kommun och region ska fastställas på det avtal som löper till den 31 mars 2024.

Vi hyser inga illusioner om att det här kommer bli en lätt avtalsrörelse och mycket står på spel i år. Men vi är fast beslutna att kunna leverera både bättre villkor och låglönesatsningar. Med ett välavvägt märke på plats känner vi medvind i det arbetet. Nu förutsätter vi att våra motparter kommer respektera märket och släppa sitt motstånd till satsningarna på de som har det tuffast, de med lägst löner, säger Johan Ingelskog, Kommunals avtalssekreterare.

Arbetsgivarorganisationernas bud till Kommunal

  • Inga garanterade löneökningar

Majoriteten av arbetsgivarorganisationerna vill att lönerna bestäms på företagsnivå utan att arbetsgivarna behöver förhålla sig till löneökningar eller lägstalöner som facket har förhandlat fram på central nivå.

  • Sämre arbetstider  

Majoriteten av arbetsgivarorganisationerna vill försämra reglerna kring raster och göra det möjligt att arbeta fler helger i rad samt se till att arbetsgivarna får större frihet att sätta scheman efter sina behov.  

  • Sämre anställningstrygghet

Majoriteten av arbetsgivarorganisationerna vill riva upp förbättringarna i anställningsskyddet vid tidsbegränsade anställningar, ta bort mertidstaket för att kunna hyvla tjänster och samtidigt precisionsbemanna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Förbundsordförande
Förbundsordförande
Ladda ned bild
Avtalssekreterare
Avtalssekreterare
Ladda ned bild

Om

Kommunal
Kommunal
Box 190 39
104 32 Stockholm

http://www.kommunal.se

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye