Unionen

Efter tuffa förhandlingar – ett historiskt bra avtal för Unionens medlemmar inom industrin

Dela
I ett ovanligt svårt ekonomiskt läge har Unionen lyckats teckna ett nytt normerande avtal för tjänstemän inom industrin. Det nya avtalet har ett totalvärde på 7,4 procent för en avtalsperiod på två år.
Unionens förbundsordförande Martin Linder
Unionens förbundsordförande Martin Linder

– Förhandlingarna med arbetsgivarna har tidvis varit tuffa men vi har lyckats teckna ett historiskt bra avtal för Unionens medlemmar samtidigt som vi tar ansvar för stabilitet och konkurrenskraft. Det är oerhört glädjande att vi har ett sådant fint resultat, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.

Det nya avtalet, som utgör märket, har ett totalvärde på 7,4 procent för en avtalsperiod om två år fördelat på 4,1 procent år ett och 3,3 procent år två. Förutom löneökningar innehåller avtalet ökade avstättningar till deltids- och flexpension och en satsning på lägstalöner med 1350 kronor det första året. Avtalet gäller från den första april 2023.

– Det är glädjande att vi i en så pass utmanande ekonomisk situation kunnat teckna avtal med uppväxlade löneökningsnivåer, en satsning på höjda lägstalöner och ökade avsättningar till deltids- och flexpension, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.

Efterlängtad och viktig höjning av lägstalönerna

– Få av Unionens medlemmar lever idag på en lägstalön, men i det läge som nu råder har det varit viktigt för Unionen att slåss för att de som har minst marginaler ska få det bättre. Alla ska kunna leva på sin lön och ha råd att sätta mat på bordet. Dessutom är en höjning av lägstalönerna principiellt viktigt och kommer ha betydelse för hela den privata arbetsmarknaden, säger Martin Linder.

Ökade insättningar till medlemmarnas pensioner

Avtalet innebär även att mer pengar betalas in till medlemmarnas framtida pension genom ökad avsättning till deltids/flexpension. Avsättningarna ökar med totalt 0,4 procent. Förhandlingarna inom industrin är normerande för övriga avtal.

– Ökade inbetalningar ger Unionens medlemmar mer pengar i plånboken den dag de går i pension. Systemet ger även medlemmarna stärkta möjligheter att själva bestämma över hur mycket de ska jobba mot slutet av sitt arbetsliv, avslutar Martin Wästfelt.

För mer om förhandlingarna och avtalsrörelsen 2023, besök: https://www.unionen.se/avtal-2023

Kontakter

Bilder

Unionens förbundsordförande Martin Linder
Unionens förbundsordförande Martin Linder
Ladda ned bild

Om

Unionen
Unionen
Olof Palmes gata 17
105 32 Stockholm

08-504 151 00http://www.unionen.se/opinion

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 690 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser.

Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.

Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.

Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

 

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

8 av 10 politiker i norra Sverige har inte funderat på sin kompetensutveckling – dags att sluta skillgissa4.7.2024 10:31:32 CEST | Pressmeddelande

Få politiker i regionala utvecklingsnämnder i norra Sverige har funderat på den egna kompetensutvecklingen och de tror inte att de behöver kompetensutveckling för att kunna ta ett nytt jobb. Det visar en ny undersökning från Unionen. – De som sitter på makten måste inse betydelsen av vidareutbildning mitt i arbetslivet, säger Peter Hellberg, ordförande i Unionen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye