TRR

Få tjänstemän uppsagda trots svagare konjunktur

Dela
Arbetsmarknaden för svenska tjänstemän är fortsatt stabil. Under årets första kvartal har 2628 uppsagda tjänstemän i privat sektor sökt stöd hos omställningsorganisationen TRR. Trots en svagare konjunktur är antalet uppsägningar betydligt lägre än under pandemiåren och finanskrisen.

– Vi har haft en stabil arbetsmarknad för tjänstemännen under det första kvartalet. Även om vi sett tendenser till oro och ett ökat varsel i början av året så är vi långt ifrån nivåerna av uppsägningar som vi såg under Coronapandemin, säger Johan Lagerhäll, vd på TRR.

TRRs statistik för årets första kvartal visar en svag ökning av antalet uppsagda tjänstemän jämfört med föregående år. 2628 personer har sökt stöd hos TRR i år, att jämföra med 1838 personer under samma period 2022. Trots en nedgång i konjunkturen så visar statistiken att antalet uppsagda är långt under genomsnittet (3600 personer) för kvartalet de senaste tio åren.

Ett positivt tecken är att det gått snabbare att komma ut i nytt arbete för tjänstemännen i år. I snitt har det tagit 6 månader för en uppsagd tjänsteman att få nytt jobb under första kvartalet, jämfört med 8 månader under 2022.

Starkare arbetsmarknad än under Coronapandemin

Någon rejäl avmattning på arbetsmarknaden för tjänstemän syns inte i TRRs statistik och det ser ljusare ut jämfört med tidigare perioder med finansiell instabilitet. Som en jämförelse sades knappt 9000tjänstemän upp under första kvartalet 2009 till följderna av finanskrisen. Och under Covid-pandemin, som slog hårt mot arbetsmarknaden under 2020 och 2021, var det drygt 4200 tjänstemän som varslades under det första kvartalet respektive år.

– Trots att vi är inne i en osäker period i svensk ekonomi så är det viktigt att poängtera att det fortsatt är goda förutsättningar att få nytt arbete. Det finns ett stort kompetensbehov i flertalet branscher och regioner. Vi ser också att antalet varsel minskat under mars, säger Erica Sundberg, Operativ Chef på TRR.

Fakta i siffror: 

  • Totalt 4932 tjänstemän är just nu inskrivna hos TRR (jfr 5353 under första kvartalet 2022) 
  • 1571 tjänstemän har gått vidare till ny sysselsättning under kvartalet 
  • Genomsnittstiden för att få en ny sysselsättning har varit 180 dagar under kvartalet
  • För de tjänstemän som fått ny sysselsättning fördelar det sig som nedan:
     - 61% har fått ny anställning och 23% en ny tidsbegränsad anställning 
     - 9% av de uppsagda tjänstemännen har börjat studera
    - 6% startar egen rörelse/eget företag 

Branscher som rekryterat flest tjänstemän under första kvartalet

 1. Offentlig sektor
 2. Bygg/Anläggning/Fastighet
 3. Handel & Försäljning
 4. Data/IT
 5. Service & Tjänster

Nyckelord

Kontakter

Om

TRR arbetar för tjänstemän och arbetsgivare inom det privata näringslivet. Vi är specialister på omställning och kompetensstöd. I våra drygt 30 000 anslutna företag arbetar drygt 1,1 miljoner tjänstemän. Genom olika tjänster och rådgivning vägleder vi företag och deras medarbetare mot ny anställning, studier eller till att starta eget företag. TRR grundades 1974 av parterna på den privata arbetsmarknaden: arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv och fackförbunden inom PTK. TRR är en stiftelse som drivs utan vinstintresse och styrelsen består av representanter för PTK och Svenskt Näringsliv. 

Följ TRR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TRR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye