Svenska Friidrottsförbundet

Samuel Tsegay förste svensk under 2:10 på maraton

Dela
Samuel Tsegay blev i helgen den förste svenske maratonlöparen under 2:10. Hällestjärnan noterades för 2:09:47 på Paris Marathon vilket är 16 sekunder snabbare än Mustafa Mohameds rekordnotering från 2020. "Jag kommer inte att slappna av nu bara för det", säger en taggad Samuel Tsegay.

Samuel Tsegays personliga maratonrekord lyder 2:06:53 och sattes 2021. Sammantaget hade han före helgens lopp i Paris sprungit snabbare än 2:10 vid sju tillfällen, men söndagens 2:09:47 var första gången som svensk medborgare.

– Jag är så glad för att ha slagit det svenska rekordet. Men jag kommer inte att slappna av nu bara för det, utan jag kommer att fortsätta att jobba hårt för att slå ännu fler rekord, säger Samuel Tsegay efter loppet. 

Hällelöparen som under fjolåret fick klartecken att representera Sverige gjorde sin första blågula insats i samband med EM i München. Där var han länge med i täten, men tvingades bryta loppet efter knappt halva distansen på grund av problem med en sko.

– Jag tackar gud för att jag nu fick både starta och gå i mål utan problem. Och så är jag nöjd med resultatet och rekordet, för det var ett tungt lopp med mycket motvind, säger han. 

Nu kan Samuel titulera sig snabbaste maratonsvensken någonsin. Loppet i Paris gick i jämn fart med halvvägspasseringen 1:04:39 och sluttiden, det preliminära svenska rekordet 2:09:47, räckte till en åttondeplats.

Om

Svenska Friidrottsförbundet
Svenska Friidrottsförbundet
Heliosgatan 3
SE-120 30 Stockholm

010-476 53 30http://www.friidrott.se

Svensk Friidrott uppgift är att främja, utveckla, organisera och administrera friidrotten i Sverige, samt att företräda den internationellt och ansvara för landslagets verksamhet. Förbundet bildades 1895 och är ett av Sverige största idrottsförbund med drygt 600 000 medlemmar, organiserade i knappt 1 000 föreningar. I tillägg deltar varje år över en halv miljon svenskar i motionslopp och nästan var fjärde vuxen svensk löptränar minst en gång i veckan. Svensk Friidrott står för en idrott som är för alla, där man agerar tillsammans. En idrott som är trovärdig och hälsosam, trygg och glädjefylld.

Följ Svenska Friidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Friidrottsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye