Mediemyndigheten

Över 200 ansökningar - stort intresse för lokal journalistik

Dela
Årets ansökningsomgång om stöd för lokal journalistik har nu stängt. I år fick Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) in 207 ansökningar och summan för de sökta stöden landade på cirka 260 miljoner kronor. Då mediestödsnämnden har cirka 120 miljoner kronor att fördela kommer nämnden att prioritera bland ansökningarna.

Syftet med stödet är att stödja insatser för journalistisk bevakning i svagt bevakade områden runt om i landet. Stödet fördelas utifrån områdets förutsättningar, insatsens karaktär och aktörens långsiktighet i området.

- Att främja den journalistiska bevakningen i svagt bevakade områden ser vi som mycket viktigt. Vi är därför glada att intresset för det lokala stödet är stort även i år, säger Kajsa Rohdin, enhetschef på Myndigheten för press, radio och tv.

Fördelningen av årets stöd kommer att hanteras av mediestödsnämnden vid ett sammanträde i juni.

Insatserna i korthet

  • 115 av årets ansökningar kommer från sökanden som beviljades stöd för samma insats förra året. Det totala sökta beloppet för den här gruppen är i år cirka 155 miljoner kronor.
  • 92 av årets ansökningar kommer från sökanden som inte har sökt eller beviljats stöd för insatsen tidigare. Det totala sökta beloppet för dessa medier är drygt 100 miljoner kronor.
  • Sedan tidigare har 102 insatser stöd för 2023 genom beslut som fattats tidigare år.

Det här är sista gången som stödet för lokal journalistik delas ut i den här formen. Mediestödsförordningen löper ut vid årsskiftet och ersätts därefter av ett nytt mediestöd.

Bakgrund

Stöd för lokal journalistik är en del av mediestödsförordningen (2018:2053). Stödet kan sökas av allmänna nyhetsmedier som planerar att starta, utöka eller upprätthålla den journalistiska bevakningen i svagt bevakade områden. Ett område utgörs i första hand av en kommun men kan också vara en del av en kommun eller flera närliggande kommuner. Mediestödsnämnden kan bevilja stöd upp till två miljoner kronor för en insats och per kalenderår.

Nyckelord

Kontakter

Om

Mediemyndigheten
Mediemyndigheten
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00http://www.mediemyndigheten.se

Mediestödsnämnden är ett självständigt beslutande organ som fördelar statens stöd till dagspressen. Nämnden prövar ansökningarna om press- och mediestöd och beslutar om en tidning har rätt till stöd. 

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press radio och tv.

Följ Mediemyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye