Påsken i snabbversion på midnattsmässa

Påsken brukar beskrivas som kyrkoårets viktigaste helg. Berättelsen om Jesu död och återuppståndelse rymmer svek och maktlöshet – men förmedlar också hopp och kärlek. Dramat byggs upp dag för dag under påskhelgens olika gudstjänster, med start på skärtorsdag.
Snabbversionen ges i påsknattsmässan sent på lördagkväll.
– Det är en gudstjänst som växer i betydelse för varje år, den tycks passa nutiden, säger Eva Nordung-Byström.
Under midnattsmässan får deltagarna en upplevelse av påskens budskap, när det mörklagda kyrkorummet tänds upp och bedrövelse förbyts i lovsång.
– Här möter vi tron på att kärleken är starkare än hatet, att godheten vinner över ondskan, att livet segrar över döden och att mörkret aldrig kan vinna över ljuset, säger biskop Eva Nordung-Byström.
– Det är ett budskap om hopp som vi människor verkligen behöver, inte minst i dag med krig och ekonomisk oro i vår närhet. Hoppet bär genom motgångar och svårigheter, som ett sorts livselixir, fortsätter hon.
För intervju:
Ann-Charlott Hansson Borgström, kyrkoherde i Åre pastorat,
leder påsknattsmässan i Stavkyrkan, Hållandsgården: 0647-611 447
Jermunn Solem, präst i Indalens pastorat,
leder påsknattsmässan i Sättna kyrka, Kovland: 073-801 93 67
Se i Svenska kyrkans gemensamma kalender helgens påsknattens mässor och andra gudstjänster.
FAKTA/Påsken i sammanfattning
- Stilla veckan: Sista veckan i fastan kallas för stilla veckan. Under stilla veckan firas olika gudstjänster som speglar vad som hände under de sista dagarna i Jesus liv. Traditionellt dämpades kyrkklockornas klang redan på onsdagkväll, inför långfredagens sorgetid.
- Skärtorsdag: Jesus äter den sista måltiden med sina lärjungar, en förebild för nattvarden. Det här är också dagen då Jesus blir förrådd. I många kyrkor firas skärtorsdagsmässa, klockan 18 eller 19 på kvällen. Ibland äts en gemensam enkel måltid i samband med mässan, som avslutas med att ljus, blommor och textilier tas bort från altaret.
- Långfredag: Jesus döms till döden och korsfästs. En sorgens dag i kyrkorna. Långfredagsgudstjänsten firas i de flesta kyrkor vanligen klockan 11. Senare på dagen är det vanligt med musikgudstjänster eller konserter med klassisk musik. Johannespassionen och verket Stabat Mater är exempel på musikstycken som fyller kyrkorum under eftermiddagen.
- Påskdagen: På påskdagen byts den svarta färgen, som funnits i kyrkorummet på långfredag, ut mot vitt. Ljus tänds för att visa att mörkret vänts till ljus och långfredagens sorg till glädje. Påskdagens gudstjänst firas vanligen vid 11 på förmiddagen.
- Redan påskaftons kväll inleds i många kyrkor firandet av Jesus uppståndelse och det godas seger över det onda. Midnattsmässan som brukar starta klockan 23 eller 23.30 på påskaftons kväll sammanfattar påsken drama när det mörka kyrkorummet lyses upp och sorgen förvandlas till glädje.
Nyckelord
Kontakter
Kajsa ÅslinPressekreterare
Tel:070-355 00 17kajsa.aslin@svenskakyrkan.seBilder

Om

Universitetsbacken 1
871 22 Härnösand
0611-254 00https://www.svenskakyrkan.se/harnosandsstift
Härnösands stift är den regionala nivån av Svenska kyrkan i Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland. Stiftets huvuduppgift är att ge stöd till de lokala enheterna, de närmare 100 församlingarna i regionen. Biskop för Härnösands stifts är Eva Nordung Byström.
Följ Svenska kyrkan / Härnösands stift
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan / Härnösands stift
Unga i Svenska kyrkan möts i Örnsköldsvik14.3.2025 09:32:32 CET | Pressmeddelande
I helgen samlas närmare 80 ungdomar i organisationen Svenska Kyrkans Unga, i Örnsköldsvik. Gudstjänster, workshops och tävlingar står på programmet. Bland annat delas utmärkelsen ”guldkåsan” ut till en person i Svenska kyrkan som gjort något extra bra för barn och unga.
"Det gäller att veta vad som är upp och ner på en kyrka"28.2.2025 08:21:36 CET | Pressmeddelande
Härnösands stifts remissvar på Svenska kyrkans skogsutredning är positivt till ett bredare hållbarhetsperspektiv på skogsbruket. Men Härnösands stift avvisar kraftigt en centraliserad förvaltning med nationell detaljstyrning av stiftens arbete med skog och mark.
Biskopen på rundresa i stiftet12.2.2025 10:15:57 CET | Pressmeddelande
Under våren kommer biskop Teresia Derlén att göra en rundresa i sitt nya stift för att fira gudstjänst tillsammans med alla stiftets församlingar. Starten går på söndag 16 februari när församlingarna i Örnsköldsviksområdet samlas i Nätra kyrka i Bjästa.
Nya präster och diakoner välkomnas på söndag17.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
En visartist, en elektriker, en församlingspedagog och två socionomer. Alla har de bytt bana för kallelsen till präst eller diakon. På söndag ger de sina vigningslöften under en högtidlig gudstjänst i Härnösands domkyrka, därefter börjar de sina nya arbeten i Svenska kyrkan i Jämtland och Västernorrland.
Ny organisation i Svenska kyrkan i Jämtland16.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Stiftsstyrelsen har beslutat att Frösö, Sunne, Norderö församling och Häggenås-Lit-Kyrkås församling och Östersunds församling ska bilda ett gemensamt pastorat. Avsikten är att säkra resurser för den lokala kyrkliga verksamheten – gudstjänster, barngrupper, ungdomsverksamhet, kyrkans sociala arbete – som även fortsättningsvis ska bedrivas i varje församling.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum