Vänsterpartiet Malmö

MKB ska inte driva hyreshöjningar!

Dela
Den 31 mars kunde vi läsa om chockbeskedet för många av Malmös hyresgäster i Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra. Flera privata värdar vill, trots att de redan tagit ut en av de högsta hyreshöjningarna i landet, höja hyran ytterligare för Malmös hyresgäster. Ett av dessa bolag är Rosengårds fastigheter som till 25% ägs av MKB, Malmö kommunala bostadsbolag.
Fotograf måste anges: Emmalisa Pauly
Fotograf måste anges: Emmalisa Pauly

- Fastighetsbolagen går med miljardvinster medan allt fler Malmöbor har det svårt att få ihop sin ekonomi. 2021 blev till exempel 37 procent av hyresintäkterna vinst enligt SVT. Trots det vill bolagen vältra över ännu större kostnader på den enskilde Malmöbon, säger Emma-Lina Johansson (V) oppositionsråd och ledamot i kommundtyrelsen. 

Trots att Malmös hyresvärdar kunnat ta ut landets nästan högsta hyreshöjningar på 5 procent, en bit över årets snitt i landet på 4,12 procent, är de alltså inte nöjda har vi kunnat läsa i Hem & Hyra. Bostadsjättarna Heimstaden, Willhem, Trianon, Victoriahem, men det som fick oss i Vänsterpartiet att reagera extra är att även Rosengårds fastigheter nu kräver ytterligare en höjning på 2 procent, som ska gälla från och med den 1 juli.

Rosengårds fastigheter ägs till 25% av Malmö Kommunala Bostadsbolag, MKB och är alltså en del av allmännyttan. 

- Vi i Vänsterpartiet ansåg inför valet och anser fortfarande att Malmös allmännyttiga bostadsbolag ska bidra till att sänka kostnaderna för Malmöborna. Vi hade velat se en fryst hyra för MKBs hyresgäster och blir bestörta när vi nu ser att bolaget är ett av dem som driver på för ytterligare kostnadsökningar för Malmöborna, säger Anders Skans (V), gruppledare och ledamot i kommunstyrelsen. 

Vänsterpartiet vill nu se ett politiskt ställningstagande för att stoppa ytterligare hyreshöjningar. Vi anser att därför att kommunstyrelsen ska besluta att uppdra åt MKB att arbeta för att inte driva på höjningen av hyrorna.

- Vi som är politiskt valda måste agera så det offentliga ägandet används klokt för Malmöbornas bästa, avslutar Emma-Lina Johansson
Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf måste anges: Emmalisa Pauly
Fotograf måste anges: Emmalisa Pauly
Ladda ned bild

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern motionerar: Håll nere bostadskostnaderna!14.9.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Skenande hyreskostnader och oseriösa bolag som tar ut miljardvinster istället för att hålla hyrorna nere skapar en ohållbar situation på bostadsmarknaden. Vänsterpartiet vill att Malmö stad tar sitt ansvar för bo-krisen genom att ge Malmö Kommunala Bostadsbolag, MKB, ett nytt uppdrag: Att köpa in äldre fastigheter som blir till salu och förvalta dessa med omsorg så hyrorna kan hållas på en låg nivå.

Vänsterpartiet vill se satsning på HLR och hjärtstartare inom vård- och omsorgsverksamheterna.3.7.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Enligt HLR-rådet drabbas omkring 5000 personer årligen av plötsligt hjärtstopp i Sverige. Tillståndet kan drabba vem som helst, var som helst och när som helst. Tillståndet leder till död om inte behandling sätts in inom ett par minuter. Behandlingen består av påbörjad hjärt-lungräddning och en elektrisk stöt från en hjärtstartare (en så kallad defibrillator). Årligen räddas ca 1300 personer till livet efter ett oväntat hjärtstopp, av dessa sker ca 500 fall utanför sjukhus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum