Lernia

Storsatsningar i industrin skapar brist på kompetens – fler utbildade svetsare behövs

Dela
Industriboomen i norr ställer höga krav på yrkeskompetens. Northvolts etablering i Skellefteå, byggandet av Norrbotniabanan och stålproduktion utan kol är några miljardsatsningar som kraftigt påverkar arbetsmarknaden i Västerbotten. Det är också satsningar där kompetens inom svetsning är starkt nödvändiga, en utmaning då det idag saknas 3000 svetsspecialister. För att möta den stora efterfrågan på svetskompetens i regionen erbjuder utbildnings-, matchnings-, och bemanningsföretaget Lernia utbildningen Internationell svetsspecialist i Skellefteå som ger avgörande nyckelkompetens på kort tid.

Sverige har historiskt varit ett starkt industriland, en utveckling som idag drivs på av stora satsningar framförallt i norra Sverige. Samtidigt medför dessa en kompetenskris där nyetableringar inom fossilfri stål- och batteriproduktion behöver tusentals nya medarbetare för att lyckas med den gröna omställningen.

– Vi söker ständigt nya medarbetare med svetskompentens och det vet jag att våra kollegor i branschen också gör. Därför är det glädjande att Lernia startar en yrkeshögskoleutbildning inom området. De som utbildar sig kommer eftertraktade på arbetsmarknaden. Som arbetsgivare ser vi också till att arbetet är omväxlande och utvecklande. Det är bara att gratulera de som kommer in på utbildningen som garanterat kommer ge en intressant och givande framtid i industrin, säger Robert Andersson, regionchef på Jernbro.

En nyckelkompetens inom framtidens industri är att kunna svetsa på avancerad nivå. Men bristen är idag stor. Svetskommisionen - svetsarnas branschorganisationen - varslar om att det behövs 3000 nya svetsspecialister, samtidigt som det idag bara finns 2000 befintliga svetsspecialister. Lernias YH-utbildning i Skellefteå ska bidra till att möta det behovet.

– Svetsare med gedigen kunskap är helt avgörande för vår tillväxt! Det är därför vi tillsammans med näringslivet startar den här utbildningen, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef på Lernia Yrkeshögskola.

Framtidsmöjligheterna är breda inom svetsyrket. Man kan jobba inom industri både inom Sverige och internationellt. Man kan också ta ytterligare steg i svetskarriären och bli Internationell Svetstekniker och sedan Internationell Svetsingenjör eller inom kontroll och provningar (OFP-NDT).

– Internationell svetsspecialist är en av de utbildningar där Akademi Norr arbetat mycket tätt tillsammans med Företagarna i Norrbotten och Västerbotten för att få fram behov från lokala företag. Just svetsspecialister har varit mycket efterfrågat av företag i Norrbotten och Västerbotten. Det känns verkligen som en seger att Lernia beviljades platser för oss här i norra Sverige så vi kan säkra kompetensförsörjningen, säger Martin Bergvall på Akademi Norr.

Ansökan till Internationell Svetsspecialist är öppen mellan 15 februari – 15 maj. Utbildningen sker med stöd från Akademi Norr som arbetar för högre utbildning i Norra Sverige.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Lernia
Lernia
Box 787
801 29 Gävle

0771-650 650https://www.lernia.se/

Om Lernia
Lernia levererar ledande kompetenslösningar för framtidens arbetsmarknad. Vi har utvecklat individers kompetens efter arbetsmarknadens behov i över 100 år och bemannat den svenska industrin i 25 år. Lernia omsatte 3,3 miljarder kronor 2022 och finns över hela landet. Vi utbildade och coachade 19 900 personer och förmedlade 11 500 bemanningskonsulter. Lernia är auktoriserat som bemannings-, utbildnings-, rekryterings- och omställningsföretag av respektive branschorganisation.

Följ Lernia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lernia

Lernias bokslutskommuniké 2023: Ökade intäkter men ett lägre rörelseresultat16.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Koncernens nettoomsättning för helåret uppgick till 3 482 (3 269) mkr och ökade med 7 procent jämfört med samma period föregående år. Koncernens rörelseresultat minskade för helåret till -11 (44) mkr, till stor del beroende på kostnader för omstrukturering av utbildningsverksamheten (arbetsmarknadsutbildningar och Komvux) som påverkat koncernens rörelseresultat för helåret med -24 (0) mkr. Även bemannings- och rekryteringsverksamheten uppvisar ett lägre resultat jämfört med föregående år främst till följd av högre arbetsgivaravgifter för unga under 23 år.

Lernia stärker erbjudandet, förvärvar relocationföretaget Terminal 510.11.2023 07:35:00 CET | Pressmeddelande

Lernia har bemannat den svenska industrin i 25 år. Under de dryga två decennierna har den globala konkurrensen hårdnat allt mer. För att svenska företag ska kunna vara konkurrenskraftiga är medarbetare med rätt kompetens en helt avgörande fråga. Samtidigt larmar sju av tio svenska företag som försökt rekrytera om svårigheter med att lyckas. Parallellt med utbildning, bemanning, matchning och internationell rekrytering kan Lernia nu erbjuda relocation- och arbetstillståndstjänster.

Fler än var tionde stockholmare är orolig över att förlora jobbet på grund av AI2.11.2023 08:35:34 CET | Pressmeddelande

Arbetsmarknaden är i stor förändring. Artificiell intelligens (AI) och automation accelererar omställningstakten och skapar ett stort behov av praktisk och teknisk kompetens. Parallellt backar tillväxten[1] och arbetslösheten spås öka[2]. Ingen annanstans i Sverige används AI av så många som i Stockholm, samtidigt skapar den nya tekniken oro över att man ska bli av med jobbet. Det visar en ny undersökning från kompetensförsörjningsföretaget Lernia. Undersökningen har genomförts av analysföretaget Demoskop och har besvarats av över 5000 svenskar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye