VisitDenmark

Planera din cykelsemester: Ny hemsida hjälper dig utforska Danmark

Dela
Danmarks cykelleder har fått en ny hemsida som gör det lättare för alla som planerar en cykelsemester i Danmark. Hemsidan ger unika möjligheter till att planera resan in i minsta detalj. På detaljerade kartor kan den som planerar en cykelsemester lätt klicka fram var man t ex. kan stanna för att sova, äta och uppleva längs önskad cykelled. Den nya hemsidan heter ruter.dk och har nyligen lanserats av det danska Vägverket i samarbete med Dansk Cykelturism. Sammanlagt beskrivs 11 olika cykelleder på 5000 km som förbinder Danmark från kust till kust.
Østkystruten ©Kenneth Stjernegaard/VisitVejle
Østkystruten ©Kenneth Stjernegaard/VisitVejle

Danmark satsar på cyklism. Redan 2020 gjordes ett politiskt beslut i Danmark att satsa 520 miljoner danska kronor på att förbättra infrastrukturen för cyklister med fler och bättre cykelvägar. Ett uppskattat beslut då 25% av alla resor som är kortare än 5 km görs på cykel i Danmark.

Ruter.dk vänder sig både till den erfarna cykelresenären och till barnfamiljen som ska på cykelsemester för första gången. Den ger tips för planering av cykelsemestern och pekar ut sevärdheter längs de olika etapperna. Med ruter.dk blir det enkelt att hitta pausplatser och andra intressanta stopp, som till exempel övernattningar längs cykellederna. Man kan till och med ladda ned de olika cykellederna som GPX-filer till cykeldatorn.

"Det finns nästan 5 000 kilometer nationella cykelleder i Danmark och det ger gott om möjligheter för trevliga resminnen på cykel. Nu blir det ännu enklare att utforska de olika cykellederna hemifrån och planera resan efter behov. Det är ett praktiskt och enkelt sätt att få en överblick över cykellederna, särskilt för turister som upplever Danmark från cykelsadeln." säger Danmarks transportminister Thomas Danielsen.

När turister kommer på semester till Danmark gör de det alltmer som cykelturister. Detta har också uppmärksammats av Danmarks nationella turismorganisation, VisitDenmark, som på sin hemsida ger cykelturister en bred och bra information för att utforska och upptäcka cykellandet Danmark. 

Fakta om de nationella cykellederna

De 11 nationella cykellederna sträcker sig över nästan 5 000 km och förbinder Danmark från kust till kust.

 • Västkustrutten från Rudbøl till Skagen (560 km)
 • Hanstholm-Köpenhamn (359 km)
 • Hærvejsrutten mellan Padborg och Frederikshavn (450 km)
 • Søndervig-Köpenhamn (328 km)
 • Östkustrutten från Sønderborg till Hulsig (666 km)
 • Esbjerg-Köpenhamn (330 km)
 • Sjællands Odde-Rødbyhavn (231 km)
 • Östersjörutten (827 km)
 • Helsingör-Gedser (305 km)
 • Bornholm runt (105 km)
 • Limfjordsrutten (626 km)

För mer inspiration och information om att cykla i Danmark har VisitDenmark skapat denna sida: https://www.visitdenmark.se/danmark/aktiviteter/cykla-i-danmark

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Østkystruten ©Kenneth Stjernegaard/VisitVejle
Østkystruten ©Kenneth Stjernegaard/VisitVejle
Ladda ned bild
Fynshoved ©Daniel Villadsen/Destination Fyn
Fynshoved ©Daniel Villadsen/Destination Fyn
Ladda ned bild
Cykla i Danmark ©Daniel Villadsen
Cykla i Danmark ©Daniel Villadsen
Ladda ned bild
Cykel i Danmark ©Niclas Jessen
Cykel i Danmark ©Niclas Jessen
Ladda ned bild

Länkar

Om

VisitDenmark
VisitDenmark
No. 18 Grand Central Centralplan 15
11120 Stockholm / Sweden

+46 (0) 768 35 00 31http://www.visitdenmark.com

VisitDenmark är Danmarks nationella turismorganisation med uppgift att informera om och marknadsföra Danmark som resmål för svenskar. 
VisitDenmark samarbetar med transportörer, regioner och verksamheter i Danmark inom turistnäringen och finns representerad i åtta länder, varav Sverige är ett.

Följ VisitDenmark

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VisitDenmark

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum