Alecta

Magnus Billing lämnar VD-posten

Dela
Magnus Billing får lämna VD-posten i Alecta med omedelbar verkan. Det beslutade styrelsen efter att ha haft ytterligare diskussioner om rätt väg framåt för Alecta och om hur förtroendet ska kunna återskapas. Vice VD Katarina Thorslund har utsetts till tillförordnad VD, och rekryteringsprocessen för att hitta en ny ordinarie VD inleds omgående. Ingrid Bonde kommer under tiden att stödja organisationen som arbetande styrelseordförande.

I mitten av mars meddelade Alecta att bolagets investeringar i tre amerikanska nischbanker lett till stora förluster. Sedan dess har ledning och styrelse arbetat intensivt med att isolera förlusterna och arbeta igenom processerna inom kapitalförvaltningen för att förstå hur situationen uppstått.

Bolagets ledning har som ett första steg med hjälp av sina kontrollfunktioner gjort bedömningen att de aktuella investeringsbesluten legat inom av styrelsen fastställda ramar och mandat. Styrelsen delar den bedömningen och välkomnar Finansinspektionens granskning av händelseförloppet.

Förlusterna har allvarligt skadat förtroendet för Alectas kapitalförvaltning. Det beslut om åtgärder för att förstärka kapitalförvaltningen som VD tagit, och som kommunicerades i förra veckan, har styrelsens fulla stöd.

Under ledning av Ann Grevelius, som tillträder som tillförordnad aktiechef 20 april, pågår en strategisk översyn av hur Alecta ska bedriva aktieförvaltningen framåt. Detta arbete beräknas i dess principiella delar vara klart för styrelsen att ta ställning till i god tid före sommaren

Styrelsen har nu kommit fram till att Alecta behöver ett nytt ledarskap för att genomdriva nödvändiga förändringar inom kapitalförvaltningen och återskapa förtroendet.

”Vi vill tacka VD Magnus Billing för det gedigna arbete han lagt ned under sin tid på Alecta för bolagets och kundernas bästa. Samtidigt behöver Alecta nu blicka framåt och med kraft genomdriva nödvändiga förändringar”,, säger Ingrid Bonde.

Vice vd Katarina Thorslund utses till tillförordnad VD med omedelbar verkan och till dess att en ny ordinarie VD är på plats. Rekryteringen av en ny verkställande direktör påbörjas omgående. Ingrid Bonde har, efter att uppmanats av styrelsen och med förankring hos överstyrelsens ledamöter, accepterat att fortsätta stödja bolagets arbete genom att tillsvidare fungera som arbetande styrelseordförande.

Nyckelord

Kontakter

Om

Alecta
Alecta
Regeringsgatan 107
10373 Stockholm

+46 8 441 60 00http://www.alecta.se

Alecta är förvaltare av tjänstepension sedan 1917. Vårt uppdrag är att ge kollektivavtalade tjänstepensioner så stort värde som möjligt för både våra företags- och privatkunder. Det gör vi genom god avkastning, bra kundservice och låga kostnader. Vi förvaltar drygt 1000 miljarder kronor åt våra ägare som är 2,6 miljoner privatkunder och 35 000 företagskunder.

Följ Alecta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Alecta

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum