Riksteatern

På World Earth Day står Ungdomar över hela Sverige på scen med pjäs inspirerad av klimatrörelsen

Dela
Is my microphone on? sa Greta Thunbergs under ett tal till brittiska Houses of Parliament. Nu har repliken blivit titeln på en pjäs som teaterensembler med 100-tals ungdomar på scener över hela landet kommer att spela på World Earth Day 22 april.

Föreställningen är skriven av dramatikern Jordan Tannahill och är inspirerad av det tal klimataktivisten Greta Thunberg höll för brittiska underhuset den 23 april 2019. Hon gick i sitt tal till hårt angrepp mot det politiska etablissemangets agerande i klimatfrågan.  

Is my microphone on? speglar den nya generationens klimat- och framtidsångest men även frågan om ungdomars relation till etablissemanget. Samtidigt som den är kompromisslös i sitt budskap innehåller den mycket skörhet och sårbarhet. Pjäsen berör klimatkrisen och svikna relationer på ett rakt sätt, säger Edward Bromberg, initiativtagare och översättare av pjäsen.

Föreställningen Is my Microphone on? är skriven för en vuxen publik och framförs av elva teaterensembler där över 100 ungdomar i flera städer runt om i Sverige står på scen samtidigt. Pjäsen förmedlar teman som oro och framtidångest. Pjäsen kommer under våren att spelas i Växjö, Stockholm, Uppsala, Sundsvall, Göteborg, Skövde, Östervåla, Jönköping, Karlshamn, Lomma, Uppsala och Kalmar. Föreställningen kommer även att spelas av ett trettital olika ensembler i England.

–Min förhoppning är att föreställningen blir en ögonöppnare där vi ser de ungas perspektiv och tar deras oro på allvar. De frågar sig: måste jag limma mig längs motorvägen för att de ska förstå? Genom konsten kan ungdomar uttrycka sig och vara aktivister, säger Edward Bromberg. 

Kontakter

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye