Vänsterpartiet Region Stockholm

V: Dags att säga upp pendeltågsavtalet med MTR

Dela
Vänsterpartiet i Region Stockholm anser att regionen inte bör förlänga pendeltågsavtalet med MTR när det går ut 2026. MTR har förbrukat sitt förtroende på grund av bristande personalpolitik och säkerhet, menar Vänsterpartiet.
Anna Sehlin (V).
Anna Sehlin (V).

Region Stockholm ska under året besluta om avtalet med MTR, företaget som kör Stockholms pendeltåg, ska förlängas eller inte. Kinesiska MTR har kört pendeltågen sedan december 2016, då de tog över efter Stockholmståg. Det nya styret i regionen, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet, har nu på sitt bord att välja att förlänga avtalet med MTR ytterligare fyra år (2027–2030) eller att säga upp det och göra en ny upphandling. Vänsterpartiet agerar samarbetsparti till styret och sätter nu ner foten i frågan.  

– Vi vill inte att avtalet förlängs. MTR har förbrukat sitt förtroende. MTR har gjort usel personalpolitik till en affärsidé, personalen flyr och facken varnar gång på gång kring säkerhetsbrister och arbetsmiljöproblem. Allt detta sammantaget har skapat stora problem i trafiken som har gått ut över resenärerna för många gånger nu, säger Anna Sehlin, oppositionsregionråd för Vänsterpartiet i Region Stockholm. 

Sedan MTR vann upphandlingen av pendeltågen har personalen vid ett flertal tillfällen påpekat stora brister i arbetsmiljö och säkerhet. Bland annat har fackföreningarna uppmärksammat bristande underhåll av tåg och arbetstider som inte tillåter tillräcklig dygnsvila eller ens toapauser. I mars blev det kaos i Stockholms pendeltågstrafik, med personalbrist och mängder av inställda avgångar, efter att tågvärdarna på pendeltågen avvecklats och lokförare då av säkerhetsskäl inte ville köra tågen. MTR har, trots lokförarnas varningar, gått vidare med avvecklingen efter klartecken av de styrande politikerna i regionen, och kaoset pågår fortfarande.

– Vi måste dra i nödbromsen nu och lyssna på personalen. Det är tydligt att MTR inte tar hand om varken sin personal eller sina resenärer. De kan inte få förnyat förtroende, därför lägger vi in ett förslag om att inte förlänga avtalet med MTR på nästa Trafiknämnd, säger Anna Sehlin, oppositionsregionråd för Vänsterpartiet i Region Stockholm. 

Trafiknämnden i Region Stockholm har möte den 25 april, då kommer Vänsterpartiet att lägga in en skrivelse om behovet av att avsluta avtalet. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anna Sehlin (V).
Anna Sehlin (V).
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vänsterpartiet Region Stockholm
Vänsterpartiet Region StockholmFölj Vänsterpartiet Region Stockholm

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Region Stockholm

Mittenkoalitionen och Vänsterpartiet presenterar omställningsplan för vårdval8.6.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Mittenkoalitionen och Vänsterpartiet presenterar i dag en omställningsplan för vårdvalen inom Region Stockholm. Genomlysningen som planen baseras på visar att de flesta vårdval inte behöver förändras. Samtidigt belyser den att vissa vårdval inte fungerar, och därför föreslås dessa att åtgärdas, antingen genom förändringar inom vårdvalen, genom upphandling eller genom att Region Stockholm driver vården i egen regi.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum