Nomineringarna till Röda Korsets Journalistpris 2023 är klara

- Nya Fattigsverige av reportrarna Anette Holmqvist och Joel Arvidsson, Göteborgs-Posten
- De betalar priset för dina nya kläder av reporter Staffan LIndberg och fotograf Lotte Fernvall, Aftonbladet.
- Reportage från Kongo av reporter Malin Clausson och fotograf Lisa Thanner, Faktum
- Löpande bevakning av kriget i Ukrainaav reporter Magnus Falkehed och fotograf Niclas Hammarström, Expressen
- Reportageserien “Malmvägen” av reporter Åsa Erlandsson, fotograferna Roger Turesson, Lars Lindqvist med grafik av Maria Westholm, Dagens Nyheter
- VM-bollen kostar mer än hans månadslön av reporter Ivar Andersen och bildjournalist MobeenAnsari, Arbetet
- Reportage från Ukraina av reporter Carl Johan Engvall och fotograf Mark Nordvall Hanlon, Ystads Allehanda
Vinnaren utses senare av en jury som leds av Svenska Röda Korsets ordförande Anna Hägg-Sjöquist.
Jurymedlemmar: Arash Mokhtari, reporter på tidningarna Vision och Chefen i fokus, Clara Henry, medieprofil, Gunnar Bolin, författare och kulturjournalist Sveriges Radio P1, Maja Aase, journalist och kommunikationsstrateg på Union to Union samt Spanare i Sveriges Radio P1, Kerstin Gustafsson Figueroa, chefredaktör på Nyhetsbyrån Järva och Paul Hansen, författare och fotograf Dagens Nyheter.
Priset är ett resestipendium på 30 000 kronor.
Kontakter
Björn ForsbeckPressekreterare
Presstjänsten - kontakta mig i alla pressfrågor som rör Röda Korset.
Bilder

Om
Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.
Följ Röda korset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Röda korset
Fortsatt starkt folkligt stöd för familjeåterförening20.11.2023 07:50:00 CET | Pressmeddelande
Den 8 november har riksdagen gått vidare med ett av de lagförslag som aviserades i Tidöavtalet 2022. Lagändringen som börjar gälla den 1 december innebär bland annat att det blir ännu svårare för familjer att återförenas och leva tillsammans i Sverige och begränsningar möjligheten till uppehållstillstånd av humanitära skäl. Undersökningsföretaget Novus har på uppdrag av Röda Korset genomfört en opinionsundersökning som visar att lagändringarna strider mot folkviljan och att en majoritet av den svenska befolkningen stöder en mer human migrationslagstiftning.
Svenska Röda Korset i nytt forskningsprojekt kring avfallshantering i humanitära insatser6.11.2023 11:05:00 CET | Pressmeddelande
Svenska Röda Korset har inlett ett forskningsprojekt med målet att undersöka och utveckla avfallshanteringen i humanitära insatser. I ett första steg fokuserar studien på att utforska möjligheterna att använda förgasning som teknisk lösning för att hantera det avfall som oundvikligen uppstår under kriser. Projektet finansieras av Europeiska Unionen (DG ECHO).
Internationella rödakorsrörelsen kraftsamlar mot psykisk ohälsa10.10.2023 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
Den 10 oktober är Världsdagen för psykisk hälsa, World Mental Health Day. Nästan en miljard människor över hela världen lever med psykisk ohälsa, och denna siffra ökar dramatiskt på grund av pågående konflikter, naturkatastrofer och andra kriser. Som ett led i att svara upp mot de enorma behoven anordnar Svenska Röda Korset en stor internationell konferens – men fler insatser och investeringar behövs.
Ny rapport: Så ska traumavården förbättras27.9.2023 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Krig och konflikt. Våld och tortyr. Samtidigt syns inte alla ärr på utsidan. Många kvinnor med erfarenhet av flykt lider idag i tysthet − hindren för att erhålla behandling kan vara många. Nu visar en ny rapport från Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering hur traumabehandling kan förbättras.
3 400 anhöriga saknas av personer i Sverige30.8.2023 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
Krig, konflikter och katastrofer fortsätter att orsaka svåra och långvariga humanitära konsekvenser, bland annat att familjer splittras och förlorar kontakten med varandra. Just nu saknar minst 1000 personer i Sverige information om vad som hänt nästan 3 400 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum