Lernia

Teknisk spetsutbildning ska framtidssäkra kompetensen i Trollhättan

Dela
Sverige är ett exportberoende land och exportvärdet uppgår till 45 procent av BNP. Hela 70 procent av allt som exporteras är tillverkade produkter som görs eller förädlas i Sverige, enligt SCB. Trollhättan har en lång och stolt tradition som nav för den svenska fordonstillverkningen. Samtidigt hopar sig orosmolnen bland många av de tillverkande företagen – jobben kan hamna utomlands när företagen inte hittar rätt kompetens. Både digitaliseringen och den gröna omställningen av industrin ställer helt nya krav. Nu öppnar utbildnings-, matchnings-, och bemanningsföretaget Lernia ansökan till produktionstekniker i Trollhättan.

Svenska industriföretag har länge larmat om utmaningar att hitta teknisk kompetens. Behoven har accelererats i samband med den gröna omställningen som innebär ett nytt paradigmskifte inom all produktion. Att lyckas med kompetensförsörjningen är helt avgörande för svensk konkurrenskraft mot andra länder, men även landets förmåga fortsätta gå i bräschen för klimatsmarta innovationer. Många företag i Västra Götaland efterlyser särskilt yrkesrollen produktionstekniker, en kompetens som handlar om att effektivisera produktionen. Lernia Yrkeshögskola har därför krokat arm med västgötaföretagen och tagit fram den tvååriga utbildningen för att lösa kompetensförsörjningen.

– Den globala konkurrensen är stenhård. Behovet av tekniskt utbildad kompetens inom industrin är massiv – och det är därför vi tillsammans med näringslivet startar den här utbildningen, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef på Lernia Yrkeshögskola.

Yrkeshögskoleutbildningen Certifierad Produktionsteknikerger teknisk nyckelkompetens där man lär sig automatisera, felsöka och optimera produktionen. Efter utbildningen kan man exempelvis jobba på GKN Aerospace, NEVS eller Volvo.

– Utbildningen var en dörröppnare till ett riktigt spännande jobb. Jag tror behovet bara kommer öka när fler företag väljer att flytta hem produktionen på grund av den turbulenta omvärlden, säger Patrik Lindgren som gick klart utbildningen i fjol och nu jobbar på rymdavdelningen på GKN Aerospace.

Ansökningen till utbildningen är öppen mellan 15 februari och 15 maj.

Certifierad Produktionstekniker är en ettårig utbildning som sker på distans med sex fysiska platsträffar i Trollhättan.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Lernia
Lernia
WeWork, Regeringsgatan 29
111 53 Stockholm

0771-650 650https://www.lernia.se/

Om Lernia
Lernia levererar ledande kompetenslösningar för framtidens arbetsmarknad. Vi har utvecklat individers kompetens efter arbetsmarknadens behov i över 100 år och bemannat den svenska industrin i 25 år. Lernia omsatte 3,3 miljarder kronor 2022 och finns över hela landet. Vi utbildade och coachade 19 900 personer och förmedlade 11 500 bemanningskonsulter. Lernia är auktoriserat som bemannings-, utbildnings-, rekryterings- och omställningsföretag av respektive branschorganisation.

Följ Lernia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lernia

Lernia i Almedalen 202313.6.2023 13:44:37 CEST | Pressmeddelande

Kompetensbristen och hållbart arbetsliv står högt upp på agendan för både företag och samhälle. Arbetslösheten är låg men de som står långt ifrån arbetsmarknaden har svårt att komma in. Samtidigt ställer den gröna omställningen och utvecklingen i Norra Sverige höga krav på kompetensförsörjningen. Vikten av ett hållbart arbetsliv har aldrig varit större. I år känns det extra viktigt att diskutera framtidens arbetsmarknad, hållbart arbetsliv och kompetensförsörjning under Almedalsveckan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum