För lite pengar till kriminalvården i vårbudgeten
- Platserna räcker inte till. Tre av fyra av våra medlemmar i kriminalvården vittnar om en alldeles för hög arbetsbelastning som gör att de knappt hinner med sina arbetsuppgifter. Regeringen bedriver en politik där fler ska få hårdare straff utan att skjuta till pengarna som krävs i kriminalvården, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR.
- Det är en besvikelse att det inte blir mer pengar i vårbudgeten. Behoven är akuta då vi har stora kompetensförsörjningsproblem. Vi behöver se lönesatsningar både för att behålla och rekrytera personal, nu riskerar vi i stället en flykt bland personalen. Med kraven i Tidöavtalet och de ambitioner regeringen har hade de 750 miljoner Kriminalvården bad om behövts för att vi ska kunna göra ett rättssäkert och kvalitativt arbete, säger Lars Jonsson ordförande Saco-S som företräder alla akademiker inom Kriminalvården.
Akademikerförbundet SSR är kontaktförbund för alla akademiker, Saco-förbundens medlemmar, inom Kriminalvården. Akademikerförbundet SSR och Novus har gjort en undersökning som visar att tre av fyra av akademikerna inom kriminalvården har en arbetsbelastning och stress om är alldeles för hög. 73 % uppger en alldeles för hög arbetsbelastning som gör att de knappt eller inte hinner med sina arbetsuppgifter. 88% av dessa uppger att det är stressen som är det värsta.
- Vi ser redan nu i medlemsundersökningar att våra medlemmar har problem med att sova. Stora sömnproblem på grund av jobbet är ett tydligt tecken på en för stressig arbetsmiljö. Vi riskerar ökade sjukskrivningar och fler som byter jobb om det inte blir fler kollegor, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR
Regeringen har pekat ut mål om fler fängelseplatser och frivårdsplatser. Då krävs rejäla satningar på kriminalvården. Akademikerförbundet SSR menar dessutom att frivården kommer behöva utökas kraftigt om myndigheten ska klara sitt uppdrag. Frivården övervakar de som är villkorligt frigivna, har skyddstillsyn, ungdomsövervakning, samhällstjänst eller övervakas med hjälp av fotboja. Merparten av de som döms till kriminalvård finns i frivården. Antal dömda inom frivården är cirka 11 000.
Kriminalvården befinner sig nu och många år framöver i ett läge som kommer att präglas av en stor kapacitetsökning inom alla delar av verksamheten. Anstalt- och häktesplatser byggs ut i stor omfattning och frivårdens verksamhet växer hela tiden. Kriminalvården har stora utmaningar för att behålla och vårda de medarbetare vi redan har samt rekrytera in kompetenta medarbetare.För att behålla den högutbildade kompetensen krävs det först och främst marknadsmässiga löner, flexibla arbetstider, möjligheter till bisysslor, möjligheter till kompetensutveckling samt karriärmöjligheter.
Nyckelord
Kontakter
Victor HarjuPresschef Akademikerförbundet SSR
Tel:070 690 44 23victor.harju@akademssr.seBilder
Dokument
Om
Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.
Följ Akademikerförbundet SSR
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR
Låga eller inga friskvårdsbidrag i kommunerna27.12.2024 07:15:00 CET | Pressmeddelande
En undersökning av Akademikerförbundet SSR visar stora skillnader i friskvårdsbidrag bland Sveriges kommuner. Endast Kiruna erbjuder maxbeloppet 5000 kronor och friskvårdstimme. 22 kommuner saknar helt friskvårdsbidrag. Facket uppmanar till hälsoinvesteringar för att attrahera och behålla personal. Alla 290 kommuner har svarat.
Vi kräver löneökningar och arbetstidsförkortning20.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Löneökningar enligt märket och arbetstidsförkortning genom arbetstidskonton. Det är Akademikerförbundet SSR viktigaste frågor i avtalsrörelsen som påverkar akademiker i välfärden. I dag överlämnar Akademikerförbundet SSR sina avtalskrav till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona. Facken inom industrin har yrkat på 4,2% i löneökningar och Akademikerförbundet SSR kommer kräva att hamna på minst samma nivå som industrin för hela medlemskåren.
Orosanmälningar som hämnd mot socialtjänsten16.12.2024 07:26:21 CET | Pressmeddelande
Nya uppgifter från Akademikerförbundet SSR visar att medarbetare i socialtjänsten blir utsatta för falska orosanmälningar som hämnd efter kontakt med socialtjänsten. I en undersökning gjord till landets socialsekreterare visar det sig att minst 2 procent har utsatts och att 12 procent har en kollega som utsatts.
Hög personalomsättning i Skåne9.12.2024 07:59:00 CET | Pressmeddelande
En ny rapport från Akademikerförbundet SSR avslöjar en ohållbart hög personalomsättning bland akademiker i Skånes kommuner, vilket påverkar servicen för invånarna negativt. Svedala har lägst personalomsättning på 18%, medan Bjuv toppar på 29%. Åtgärder behövs för att förbättra arbetsmiljö och löner. Siffrorna kommer från Statistiska centralbyrån.
Hög personalomsättning i Västra Götaland9.12.2024 07:44:00 CET | Pressmeddelande
En ny rapport från Akademikerförbundet SSR avslöjar en ohållbart hög personalomsättning bland akademiker i Västra Götalands kommuner, vilket påverkar servicen för invånarna negativt. Tranemo har lägst personalomsättning på 19%, medan Färelanda toppar på 35%. Åtgärder behövs för att förbättra arbetsmiljö och löner. Siffrorna kommer från Statistiska centralbyrån.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum