Pressinbjudan 17 april: En dag med barnvaccinationer i fokus

Sverige tillhör ett av de länder i världen som har allra högst vaccinationstäckning bland barn. Det svenska barnvaccinationsprogrammet har byggts upp under lång tid och programmet beskrivs som tryggt, kunskapsbaserat och strukturerat med ett högt förtroende. Sverige är också ett av de länder där barnvaccinationerna fortsatt i oförändrad omfattning även under pandemin.
När medarbetare från barnhälsovårdsvård, elevhälsa, primärvård och smittskydd träffas i Jönköping under måndagen är det just barnvaccinationsprogrammet som står i fokus. Ett av de ämnen som kommer att tas upp handlar om de sjukdomar vaccinen skyddar mot.
− Det är viktigt att fortlöpande prata om vilka sjukdomar som ingår i barnvaccinationsprogrammet. Tack vare vaccin är detta sjukdomar som få av dagens föräldrar har en relation till. Minnet håller på att blekna, men vi måste påminna oss om att sjukdomar som mässlingen, kikhosta och polio är mycket allvarliga, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.
De allra flesta föräldrar väljer att vaccinera sina barn, men det inte ovanligt att man vill prata eller har frågor om vaccinet som erbjuds barn och unga. Därför är det viktigt att yrkesverksamma både har kunskap om sjukdomarna som vaccinet skyddar mot, och om hur man bemöter frågor och samtalar kring vaccinationer. Vid ett pass under dagen presenteras en modell för samtal om vaccin.
− Vi ser det bara som positivt att föräldrar vill veta mer. Det är naturligt för oss som arbetar inom barnhälsovården och elevhälsan att prata om skyddet som vaccinationerna ger och tycker att det är jätteviktigt att det finns möjlighet till dessa samtal, säger Carin Oldin, barnhälsovårdsöverläkare och verksamhetschef i Region Jönköpings län, som ser framemot utbildningsdagen av flera skäl.
- Det här är en värdefull dag att mötas och få samla oss som arbetar med barnvaccinationer. Den är ett bra tillfälle att diskutera gemensamma frågor, utbyta erfarenheter men också känna stolthet över vårt bidrag till folkhälsan.
Under dagen deltar föreläsare både från Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket, Västra Götalandsregionen och Region Jönköpings län. Massmedia är välkomna att besöka utbildningsdagen (se program nedan). Malin Bengnér och Carin Oldin finns tillgängliga för frågor i samband med lunchen, kl.12.00-12.20.
Program: Utbildningsdag om vaccinationer av barn och unga
Måndag 17 april, Kulturhuset Spira, Jönköping (Teatersalongen).
09.10-09.30 Vaccinationers betydelse för folkhälsan
09:30-10:15 Vikten av kunskap kring de infektioner vi vaccinerar mot
”Gamla sjukdomar återkommer – om t.ex. mässling, röda hund,
stelkramp, difteri, polio och några andra infektioner”
10:15-10.45 Paus
10.45-11:15 Grundläggande kunskaper om vaccinationer och vaccinationsprogram
11:15-11:45 Komplettering av vaccinationer inom barnvaccinationsprogrammet –
att använda Folkhälsomyndighetens vägledning
11:45-12:00 Aktuellt kommunikationsmaterial från Folkhälsomyndigheten
12:00-13:00 Lunch
13:00-14:30 Vanliga frågor om vaccination
Hur godkänns vaccin och hur följs säkerheten upp?
14:30-15:00 Paus
15:00-15:45 Samtal om vaccinationer – strukturerad samtalsmodell
15:45-16:15 Införandet av vaccination mot rotavirus samt HPV till pojkar
– erfarenheter nationellt och från Region Jönköpings län
16.15-16.30 Summering och avslut
Fakta: Vaccinationer skyddar mot elva sjukdomar
Inom barnhälsovård och elevhälsa erbjuds barn och ungdomar vaccinationer som ger skydd mot elva sjukdomar: rotavirusinfektion, difteri, stelkramp, kikhosta, polio, infektioner orsakade av Haemophilus influenzae typ b, allvarlig sjukdom orsakad av pneumokocker, mässling, påssjuka, röda hund och humant papillomvirus (HPV).
Folkhälsomyndigheten rekommenderar dessutom vaccination mot hepatit B till alla spädbarn. Sedan 2016 erbjuds vaccination mot hepatit B inom regionala vaccinationsprogram i hela landet.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Kontakter
Presstjänsten
Vi svarar vardagar kl. 8.00-16.30.
Bilder

Om
Om Region Jönköpings län
Vi ansvarar för att alla invånare i Jönköpings län har tillgång till en bra sjukvård och förutsättningar för en god hälsa. Vi arbetar också med kultur, kollektivtrafik, tillväxt, infrastruktur och en hållbar utveckling i hela länet. Region Jönköpings län är en politiskt styrd organisation med nära 11 500 medarbetare.
Följ Region Jönköpings län
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län
Byggstart för nytt arkivhus i Nässjö med ett första pålslag10.4.2025 11:20:37 CEST | Pressinbjudan
Onsdagen den 16 april markeras byggstarten av ett nytt arkivhus i Nässjö med ett första pålslag. Regionstyrelsens ordförande Rachel De Basso (S) deltar tillsammans med representanter från Nässjö kommun och byggentreprenören Peab.
Nu säkras elförsörjningen för framtiden i Jönköpings län9.4.2025 14:19:37 CEST | Pressmeddelande
Tisdagen den 8 april samlades för första gången representanter från offentliga aktörer, elnätsägare, energibransch och näringsliv för att möta länets växande elbehov. Tillsammans kommer de arbeta för att påskynda elektrifieringen och bygga ett robust, framtidssäkrat elsystem.
Kraftsamling för att riksväg 40 mellan Jönköping och Ulricehamn ska bli motorväg27.3.2025 10:05:03 CET | Pressmeddelande
Måndagen den 24 mars samlades beslutsfattare, myndigheter och näringsliv från Jönköpings och Västra Götalands län för att gemensamt ta första steget i ett nytt, kraftfullt påverkansarbete: att få riksväg 40 mellan Jönköping och Ulricehamn utbyggd till motorvägsstandard. Initiativet markerar en nystart i frågan, som länge stått still trots stora behov och starka argument.
Vissa äldre rekommenderas vårdos mot covid-1926.3.2025 08:32:33 CET | Pressmeddelande
Nu är det dags för vissa äldre personer att fylla på sitt vaccinationsskydd mot covid-19 med en vårdos. Det gäller personer som är 80 år och äldre, samt personer 65–79 år som har dagliga omsorgsinsatser i hemmet eller bor på särskilt boende för äldre.
Utdelning av Paul Petersons stipendium till Tom Hallgren18.2.2025 11:00:42 CET | Pressinbjudan
Välkommen att närvara vid utdelningen av Paul Petersons stipendium, tisdag 25 februari klockan 11.30 på Smålands konstarkiv, Vandalorum i Värnamo. Årets mottagare av Paul Petersons stipendium heter Tom Hallgren. Han studerar på kandidatprogrammet i fotografi vid HDK/Valand i Göteborg. Hallgren, som växte upp i Jönköping, började sin fotografiska bana i hemstaden och i Huskvarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum