ElektronikBranschenElektronikBranschen

Cirkulera Mera – nytt initiativ för att öka återvinningen av hemelektronik

Dela
Den genomsnittliga svensken har i genomsnitt cirka tre oanvända mobiltelefoner i sitt hem. Det betyder att 25 miljoner oanvända mobiltelefoner samlar damm i svenskarnas byrålådor helt i onödan. Bristande information om hur man återvinner elektronik är en stor del av orsaken – något som ElektronikBranschen vill råda bot på genom sitt nya initiativ Cirkulera Mera.
Hållbara vanor börjar med små steg
Hållbara vanor börjar med små steg

Enligt en undersökning från Elektronikbranschen har tre fjärdedelar av svenskarna gammal och oanvänd elektronik hemma men knappt 20 procent cirkulerar sin hemelektronik, trots att majoriteten anser att det är viktigt. Den främsta orsaken till detta är brist på kunskap om hur man gör. För att minska det informationsgap som håller människor tillbaka från att lämna in gamla produkter har ElektronikBranschen tagit initiativ till informationssajten Cirkulera Mera. Sajten syftar till att utbilda konsumenterna om deras rättigheter och möjligheter att cirkulera sin gamla elektronik. 

– Återvinning och återbruk, att cirkulera, är avgörande för en mer hållbar elektronikbransch och ett viktigt steg mot att nå Sveriges miljömål. Att cirkulera hemelektronik är enkelt men det är tydligt att det krävs ökad kunskap och vägledning till allmänheten för att främja en mer effektiv resursanvändning. På cirkuleramera.nu har vi samlat information om återvinning och återbruk av hemelektronik, allt som man kan behöva veta, säger Pernilla Enebrink, vd för ElektronikBranschen.

Nyttorna att cirkulera gamla elektronikprodukter är stora. Konsumenter kan genom ökad cirkulering spara energi, skydda miljön och förbättra sin ekonomi. Samtidigt är det enkelt. Mobiltelefoner, surfplattor, smartklockor med mera kan lämnas in på återvinningscentraler eller återförsäljare runt om i Sverige och många gånger har konsumenten rätt till ersättning. Nyare telefoner kan få nya ägare medan komponenter från äldre telefoner kan användas vid nyproduktion. 

Bakom Cirkulera Mera står branschorganisationen Elektronikbranschen som samlar leverantörer, distributörer och återförsäljare inom konsumentelektronik, foto och service.

Besök cirkuleramera.nu för mer information om initiativet eller kontakta ElektronikBranschen. 

Tre tips för att cirkulera din mobiltelefon

  • Kontrollera att din telefon eller liknande klarar kraven. Om du inte kan återställa din elektronik så går det inte att cirkulera den hos en återförsäljare. Då kan du i stället återvinna den hos ett av landets återbruk. Där tas den säkert om hand och komponenterna kommer till användning igen.
  • Vänd dig till din återförsäljare för att till exempel få din gamla telefon värderad. Relativt nya produkter kan ofta cirkuleras direkt i butik. Om telefonen kan återbrukas kan du få ersättning i form av pengar eller en värdecheck. Varje kommun har ett flertal återbruk och där kan du sortera din utrustning på rätt sätt. Personalen på återbruket hjälpa dig med eventuella frågor om din utrustning. Besök cirkuleramera.nu för att hitta en återförsäljare som kan värdera din elektronik eller hitta en återvinningsstation nära dig.
  • Radera din data. Återställ telefonen till fabriksinställningar och avaktivera ”Hitta min iPhone”. På så vis säkerställer du att din data skyddas och att telefonen kan cirkuleras vidare. Detta kan du få hjälp med hos exempelvis en återförsäljare. 

Fakta om återvinning och återbruk

  • Det återvanns cirka 155 000 ton elavfall i Sverige under 2022.
  • Av detta elavfall återvanns cirka 75 procent, medan resten skickades till förbränning eller deponering.
  • Tre av fyra svenskar har begagnade elektronikprodukter hemma som inte används.
  • Av dessa har en tredjedel fler än fem elektronikprodukter hemma.
  • Mer än varannan person anser att det är viktigt att cirkulera, men endast en av sex cirkulerar all sin elektronik.
  • Den genomsnittliga svensken har i snitt cirka tre oanvända mobiltelefoner i sitt hem. 
  • Det finns stora skillnader mellan olika kommuner och län vad gäller återvinning av elavfall.

Bäst och sämst på insamlade diverse elektronik (elavfall exklusive vitvaror, kylfrys, lampor, batterier) i Sverige:
(Källa: Kunskapsrummet - statistik för 2022)

Fem län i topp

  • Jämtlands län (8,17 kg/invånare)
  • Norrbottens län (7,32 kg/invånare)
  • Kalmar län (7,31 kg/invånare)
  • Västernorrlands län (7,10 kg/invånare)
  • Värmlands län (6,86 kg/invånare)

Fem län i botten

  • Stockholms län (4,25 kg/invånare)
  • Västra Götalands län (4,61 kg/invånare)
  • Uppsala län (4,84 kg/invånare)
  • Östergötlands län (5,72 kg/invånare)
  • Skåne län (5,83 kg/invånare)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hållbara vanor börjar med små steg
Hållbara vanor börjar med små steg
Ladda ned bild
Lär dig cirkulera
Lär dig cirkulera
Ladda ned bild
Bild på hemsidan CirkuleraMera.nu
Bild på hemsidan CirkuleraMera.nu
Ladda ned bild
Tänk Cirkulärt
Tänk Cirkulärt
Ladda ned bild
Ge dina gamla prylar ett andra liv
Ge dina gamla prylar ett andra liv
Ladda ned bild
Sluta slänga och börja cirkulera
Sluta slänga och börja cirkulera
Ladda ned bild

Om

ElektronikBranschen
ElektronikBranschen



ElektronikBranschen är branschorganisationen för leverantörer, distributörer och handlare inom konsumentelektronik, foto och service.  Tillsammans arbetar vi för en hållbar elektronikbransch.

Följ ElektronikBranschen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ElektronikBranschen

ElektronikBranschen lanserar ny utbildning om hållbar konsumtion av elektronik15.10.2024 09:21:59 CEST | Pressmeddelande

ElektronikBranschen lanserar en ny utbildning för att möta den ökade efterfrågan på hållbara produkter inom elektronikbranschen och för att stärka kompetensen hos branschens medarbetare. Utbildningen syftar till att ge anställda verktygen att bättre informera konsumenter om hållbara val vid köp av elektronikprodukter. Den tar endast 30 minuter att genomföra och är exklusivt tillgänglig för ElektronikBranschens medlemmar.

Elektronikskatten upp 46 procent på 12 månader17.9.2024 07:47:00 CEST | Pressmeddelande

Elektronikskatten har ökat med 46 procent under perioden 1 juli 2023 till 30 juni 2024. Det visar nya siffror från Skatteverket, som branschorganisationen ElektronikBranschen har analyserat. Ökningen har skett trots regeringens löfte om att förändringar som trädde i kraft den 1 juli 2023 inte skulle leda till högre skatt. Det totala skatteuttaget för perioden uppgår till 2,34 miljarder kronor, jämfört med 1,6 miljarder kronor samma period ett år tidigare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye