Välkommet om arbetslinjen - nu behövs konkreta förslag

Almega välkomnar att vårändringsbudgeten för 2023 innehåller ett samlat åtgärdspaket på arbetsmarknads- och utbildningsområdet, däribland förslag som Almega drivit på bland annat i rapporten ”Att arbeta eller inte arbeta”.
– Almega har länge sagt att skillnaden mellan att gå på bidrag och arbeta behöver vara större. Att bidragslinjen måste nedmonteras och arbetslinjen återupprättas. Därför är det glädjande att regeringen talar om bidragstak, aktivitetskrav på heltid för den som lever på försörjningsstöd och sänkt skatt på arbete i vårbudgeten, säger Fredrik Östbom näringspolitisk chef, Almega.
Den privata tjänstesektorn står för 52 procent av Sveriges BNP och skapar 6 av 10 jobb. Men företagen är i stort behov av arbetskraft samtidigt som Sverige har ett stort utanförskap. I dag får 725 000 personer i arbetsför ålder sin försörjning helt genom sociala ersättningar. Uppskattningsvis skulle omkring hälften av dessa kunna ta ett jobb. Samtidigt är bristen på arbetskraft stor, konjunkturavmattningen till trots. Att regeringen lyfter upp behov att – på sikt – återupprätta arbetslinjen – är bra men politiska reformer kan inte vänta.
– Att vi är på väg in i en lågkonjunktur ökar behovet av genomgripande reformer som stimulerar jobb och tillväxt på både kort och lång sikt. Vi har konkreta förslag på vad som behöver göras. Nu förväntar vi oss faktiska saker kring detta i höstbudgeten. Regeringen måste gå från ord till handling om vi ska lyckas återupprätta arbetslinjen, säger Fredrik Östbom.
Almegas förslag på politiska reformer:
- Sänka arbetsgivaravgifterna – kostnaden att anställa är högre i Sverige än i de flesta av våra konkurrentländer på grund av höga arbetsgifter.
- Bygga ut jobbskatteavdraget – höga skatter vid redan låga inkomster minskar drivkraften för personer utanför arbetsmarknaden att börja arbeta. Jobbskatteavdrag främjar sysselsättning.
- Förstärka nystartsjobben – nystartsjobben ger arbetsgivare som en anställer en långtidsarbetlös eller en nyanländ en skattereduktion, vilket ökar incitament att anställa oprövade medarbetare.
- Fortsätta reformera Arbetsförmedlingen – fristående leverantörer är de som är bäst på att matcha arbetslösa till jobb eller kompetensutveckling som leder till jobb.
- Skärpa kraven på aktivitet i bidragssystemen – maximalt bistånd ska kräva att mottagaren på heltid ägnar sig åt aktiviteter som kan göra personen anställningsbar. Ett rimligt krav är fortsatt deltagande i SFI för personer som saknar tillräckliga kunskaper i svenska.
Bilder

Om
För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40
Om Almega:
Almega, Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp bestående av omkring 10 000 medlemsföretag med sammanlagt över 500 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se
Följ Almega
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Almega
Nytt avtal klart för Järnvägsinfrastruktur14.5.2025 09:38:37 CEST | Pressmeddelande
Tågföretagen inom Almega har tillsammans med fackförbunden ST, Ledarna, SEKO, SRAT och Sveriges Ingenjörer träffat ett nytt kollektivavtal för Järnvägsinfrastruktur. Det nya avtalet löper på 24 månader och har ett avtalsvärde på 6,4 procent.
Nytt avtal för tjänstemän i bemanningsbranschen8.5.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kompetensföretagen inom Almega har, tillsammans med Unionen och Akademikerförbunden, tecknat nya kollektivavtal för tjänstemän inom kompetensbranschen. Avtalet sträcker sig över 24 månader med ett totalt avtalsvärde på 6,4 procent.
Medieföretagen har tecknat nytt kollektivavtal (Grå avtalet) med Unionen och Sveriges Ingenjörer7.5.2025 17:30:00 CEST | Pressmeddelande
Medieföretagen har tecknat nytt kollektivavtal för tjänstemän med Unionen och Sveriges Ingenjörer, Grå avtalet. Det nya avtalet sträcker sig över 24 månader med ett avtalsvärde på 6,4 procent. Kostnaden fördelas med löneökningar på 5,5 procent, en arbetstidsförkortning på 0,5 procent och avsättning till flexpension på 0,4 procent.
Säkerhetsföretagen tecknar nya tjänstemannaavtal7.5.2025 16:30:00 CEST | Pressmeddelande
Säkerhetsföretagen inom Almega har tecknat kollektivavtal på tjänstemannaområdet med fackförbunden Ledarna och Unionen.
Ny rapport: Kortare arbetsvecka kostar tjänstesektorn 181 miljarder6.5.2025 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
181 miljarder kronor och 260 miljoner arbetstimmar. Effekterna av 35 timmars arbetsvecka skulle bli allvarliga för den privata tjänstesektorn. Det visar en ny rapport från tjänsteföretagens organisation Almega, där även effekterna för enskilda tjänstebranscher har kartlagts.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum