Livsmedelshandlarna. ”På spaning efter en reformagenda som flytt”
Finansminister Elisabeth Svantesson presenterade idag regeringens vårbudget och betonade att vi befinner oss i ett sällsynt tufft läge i ekonomin med både hög inflation och lågkonjunktur samtidigt. Regeringen säger sig också prioritera Livsmedelssektorn och ökad konkurrens, men reformer och konkreta förslag lyser med sin frånvaro, konstaterar Pär Bygdeson, vd Livsmedelshandlarna, som istället ställer sin förhoppning till kommande höstbudget.
Det stora nyheterna i regeringens vårbudget var annars en satsning på barnfamiljer med en tillfällig ökning av barnbidrag samt kostnadsökningar för att Sverige ska leva upp till kraven i Natoansökan.
En budgetnyhet kopplad till Livsmedelssektorn är att Livsmedelsverket får ett tillskott på 20 miljoner för att öka uppbyggnaden av försörjningsberedskap för samhällsviktiga funktioner. På området brottsbekämpning har regeringen sedan tidigare avsatt 100 miljoner för lokalt brottsförebyggande åtgärder. I vårbudgeten så vill regeringen nu att Brå (Brottsförebygganderådet) ska få en mer aktiv roll i detta arbete i samarbete med kommunerna. Återstår dock att se om detta för någon praktisk betydelse för brottsutsatta livsmedelshandlare.
Vi har också en polismyndighet som behöver reformeras i grunden för att den skall ta tag i vardagsbrotten, de sk. mängdbrotten. Nu senast var det Riksrevisionen som kritiserade Polisen som pekade på hanteringen av stölder i butik, vilket lämnar många handlare i princip rättslösa. Här behöver vi inte fler utredningar, utan nu behöver justitieministern fatta ett antal nödvändiga beslut om framtiden
Det finns fortsatt fler orosmoln på handlarnas himmel. Runt hörnet lurar hyreshöjningar, fortsatt höga elpriser och en osäker avtalsrörelse. Och vidare en kraftigt höjd arbetsgivaravgift för unga. Många handlare brottas med hur de ska göra med semestervikarierna i sommar. Klarar de sig med en lägre bemanning än vad som egentligen skulle behövas?
Störst är utmaningen för butiker i glesbygd som har en central roll i landsbygdens serviceutbud och infrastruktur. Många av dessa butiker hankar sig fram med ett lägre kundunderlag och en lägre omsättning än i normala tider. Då de inte alltid kan matcha de lägsta priserna på marknaden väljer stamkunder ibland att åka in till stormarknaderna i de större städerna. Återstår nu att se om höstbudgeten kan bringa några lösningar till dessa utmaningar, avslutar Pär Bygdeson
Om
Vi är handlarna. Från Ystad till Kiruna finns vi. Driver livsmedelsbutiker i varenda kommun i landet, allt från lanthandel till stormarknader. Våra butiker heter ICA, Hemköp, Tempo, Handlar´n, Nära Dej och Matöppet. Eller något helt eget. Idag är vi i Livsmedelshandlarna ungefär 800 medlemmar som driver knappt 1000 butiker. I fokus för våra butiker står kunden och tack vare att vi äger butiken kan vi hela tiden anpassa oss efter vad just våra egna kunder önskar. Lokalt beslutsfattande och entreprenörskap är viktiga ledord för oss, och något vi i alla sammanhang vill värna och utveckla. Bland annat genom vårt engagemang i Livsmedelshandlarna.
Följ Livsmedelshandlarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Livsmedelshandlarna
Ökat fokus på brottsoffer är bra - men när får företagare räknas dit?21.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
I veckan kom SOU 2025: 23: Ersättningsregler med brottsoffret i fokus. Det är är ett bra steg på vägen, men vi saknar företagarna i detta arbete. Redogör för det närmare i veckans Pärs Minut. Även de behöver få hjälp av staten för att få ut sina skadestånd. Istället för att behöva driva in det själva samtidigt som brottslingarna ostraffat får stjäla i butik. Läs utredningen här.
Först mer detaljstyrande lagar - regelförenklingen kan vi ta sen…14.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Regelkostnaderna för svenska företag uppgår till 380 miljarder kronor per år. Det har börjat gå upp för beslutsfattare att detta är skadligt för företag och konsumenter om i många fall behöver betala för saker som inte tillför något värde för samhället. Dock fortsätter regelmaskineriet med god fart framåt. Nu kommer stora investeringar för matbutikerna de kommande åren för att möta nya EU-regler. Regler som konsumenterna både kommer att få betala för och kan undvika att beröras av. Om detta handlar veckans film.
Vad tycker ni i regeringen egentligen om lönsamma företag?7.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Matprisinflationen håller i sig. Tyvärr gör många det lätt för sig, även de som borde veta bättre, och skyller på övervinster i handeln. I denna film reder vi ut proportionerna och undrar varför det i Sverige ska vara så svårt för politiken att stå upp för lönsamma och friska företag.
Myndighetsinflationen slår till med full kraft!21.2.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Inflationen kommer från olika håll. Handlare från olika delar av landet vittnar om att tillsynen kommunerna gör blir allt dyrare. Kostnader som hamnar på varorna kunderna köper. Här senast, ett exempel från Sörmland som har höjt sina tillsynskostnader med 69 procent på ett år. Om ni undrar varför maten känns dyr så är det offentliga ett ställe att börja leta.
Tre år senare - när kommer egentligen polisen?14.2.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
För tre år sedan genomförde vi Projekt Överklaga. Tanken var att butikerna genom att göra perfekta polisanmälningar skulle få fler anmälningar utredda. Polisen har sedan dess fått många resurser och man har lovat satsningar mot mängdbrott. I veckans Pärs Minut ger vi exempel på vad som hänt. Många medlemmar upplever tyvärr att det inte har blivit bättre, och att man är trötta på löften om framtiden. De vill nu att polisen tydligt, på riksplan ska berätta vad man faktiskt vill göra nu. Ta del av Projekt Överklaga, fortfarande helt aktuell: https://livsmedelshandlarna.se/rapporter-och-enkater/#rapport-juni-2022/1/
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum