Skogsindustrierna

Ida Klamborn, Lindex, Skogsindustrierna och Södra i cirkulärt samarbete

Dela
En unik klänning av träfibrer och återvunnen textil, smyckad med detaljer av uttjänt julgran ska uppmärksamma hur vi konsumerar och hur vi bättre kan cirkulera material. Klänningen är signerad modedesigner Ida Klamborn i ett samarbete mellan designern, Skogsindustrierna och Lindex i textil baserad på råmaterialet OnceMore® av Södra.
Fotograf: Erik Cronberg
Fotograf: Erik Cronberg

I klänningens pärlemorskimrande små detaljer går det knappt att urskilja grundmaterialet. Omsorgsfullt är de skapade av uttjänta julgranar från stockholmarnas hem. Textilen i den flätade klänningen är framtagen av modeföretaget Lindex, baserad på råmaterialet OnceMore® av skogsägarföreningen Södra. Tyget består av återvunnen textil och skogsråvara. Projektet är initierat av Skogsindustrierna och sätter fokus på hur vi konsumerar och hur vi tar hand om det som vi redan har.

För Ida Klamborn visualiserar klänningen alla de små beståndsdelar som den egentligen är skapad av. Att allt flätas samman och blir till något nytt igen: 

– Redan när vi designar ett plagg måste vi tänka cirkulärt. Sakta går modebranschen åt rätt håll, men det finns så mycket att utforska. Samarbeten med andra branscher, som till exempel skogsindustrin, är extra spännande. Hur kan vi alla göra något som leder till förändring? Mitt sätt att plocka isär granarna för att sedan bygga upp dem till något nytt blev till en genomgående arbetsmetod. Det här uppdraget har väckt många funderingar och jag vill fortsätta att utveckla de tankarna även efter detta projekt, säger Ida Klamborn. 

Ida Klamborn tog modevärlden med storm 2014. Med fokus på intressant design, kvalité och rimliga produktionsmängder har Ida Klamborn sedan dess skapat plagg, ofta med en politisk twist, med budskap som betyder något för bäraren – och för de runt omkring. 

Samarbete är idag ett måste i ett cirkulärt samhälle:

– Projektet visar hur vi tillsammans kan driva på omställningen mot ett cirkulärt samhälle där visionen är att inget ska gå till spillo. Oavsett vilken produkt vi tillverkar, säger Skogsindustriernas Vd, Viveka Beckeman.

Från och med den 18 april är det möjligt att buda på klänningen via Tradera och den kan bli din tills auktionen stänger den 2 maj. Pengarna från auktionen kommer oavkortat att gå till organisationen ReStart Ukraine för återuppbyggandet av Ukraina.

Ida är en av två som fått uppdraget i projketet att skapa något nytt av gamla uttjänta julgranar. Även konstnär Peter Lindberg fick frågan.

Om OnceMore®/ Södra 

OnceMore®från Södra är världens första storskaliga process för återvinning av textilavfall av blandmaterial. På Södras massabruk i Mörrum kombineras blandat textilavfall med träcellulosa från Södras medlemmars ansvarsfulla familjeskogsbruk, vilket ger en högkvalitativ textilmassa.Textilmassan går sedan till en fiberproducent som omvandlar den till fibrer, fibrerna skickas till någon som spinner det till garn, garnet skickas till någon som väver det till tyg, tyget går sedan till Lindex i det här fallet, som producerar kläder. Målet för 2027 är att bearbeta 50 000 ton textilavfall och erbjuda OnceMore®-massa baserad på Södras skogsråvara och 50 procent återvunnet textilmaterial. 

Om Lindex
Lindex är ett av Europas ledande modeföretag med cirka 440 butiker på 18 marknader och försäljning online världen över genom tredjepartssamarbeten. Lindex erbjuder ett inspirerande och prisvärt mode och sortimentet omfattar flera olika koncept inom dam-, barn-, underkläder och kosmetik. Lindex växer, både genom egna kanaler, franchise och tillsammans med globala modeplattformar. Lindex högre syfte är att stärka och inspirera kvinnor överallt, och Lindex hållbarhetslöfte är att göra skillnad för framtida generationer genom att stärka kvinnan, respektera planeten och stå upp för mänskliga rättigheter. www.lindex.com.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf: Erik Cronberg
Fotograf: Erik Cronberg
Ladda ned bild
Fotograf: Erik Cronberg
Fotograf: Erik Cronberg
Ladda ned bild
Fotograf: Erik Cronberg
Fotograf: Erik Cronberg
Ladda ned bild
Fotograf: Erik Cronberg
Fotograf: Erik Cronberg
Ladda ned bild
Fotograf: Erik Cronberg
Fotograf: Erik Cronberg
Ladda ned bild

Om

Skogsindustrierna
Skogsindustrierna
Box 55525
102 04 Stockholm

+46 8 762 72 00http://www.skogsindustrierna.se

Skogsindustrierna företräder företag inom massa-, pappers- och den trämekaniska industrin. Med siktet inställt på att driva tillväxt i världens bioekonomi är vår uppgift att stärka företagens konkurrenskraft och verka för en ökad användning av skogsbaserade produkter. I verksamheten ingår Svenskt Trä och sekretariatet för BioInnovation.

Följ Skogsindustrierna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsindustrierna

Kommentar på EU-kommissionens förslag om ramverk för skogsövervakning22.11.2023 15:44:42 CET | Pressmeddelande

Skogsindustrierna välkomnar ambitionen med det förslag som EU-kommissionen idag presenterat om övervakning av unionens skogar. Men ser samtidigt risker för ineffektivitet. Det är inte tydligt hur ramverket förbättrar kunskapsläget om skogens olika funktioner och dess biologiska mångfald. Särskilt gäller det för länder med inventeringssystem som redan deltar i internationella utbyten om skogsdata.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum