Årets Smak 2023 är ...

Kräftor, jordärtskockor, nötter och öl är alla exempel på råvaror med smöriga toner. Att Årets Smak 2023 är just smörigt kommer inte som någon överraskning för smakforskaren Johan Swahn.
– Inom smakforskningen är smör, smöriga toner och smörighet egenskaper som kan beskriva smak, textur och konsistens i många råvaror och produkter, till exempel kött, potatis, nötter, fisk, caviar och vin. Smör är så mycket mer än bara smör. Smaken går att plocka fram och kombinera i all oändlighet, säger han.
För att hitta Årets Smak har Arla Pro analyserat instagramkonton från några av världens främsta restauranger, kockar och konditorer. Sammanlagt utforskades 60 000 inlägg, över 700 000 ord och 250 000 hashtags från 22 olika länder.
– Instagram är en bra källa för inspiration för oss i branschen. Där kollegor från hela världen delar med sig av olika sätt att lägga rätter, intressanta smaker och råvaror från världens alla hörn och reels med tekniker man kan prova, säger Kasper Kleihs, Årets Konditor 2021.
För att se om de globala trenderna gäller även i Sverige genomförde Arla Pro en enkätundersökning med 400 svenska kockar, konditorer och andra verksamma i branschen. De fick bland annat svara på frågor om framtidens smaktrender och var de hämtar sin inspiration.
Den slutgiltiga urvalsprocessen leddes av smakforskaren Johan Swahn och Arla Pros smakråd som består av Gustav Leonhardt, Årets Kock 2021, Saori Ichihara, Stellakock 2017, och Kasper Kleihs, Årets Konditor 2021.
Smakrådet fick jobba med utvalda råvaror med smöriga egenskaper och skapade nya rätter. Genom att spåra och analysera smaktrender på instagram identifierades nya spännande matchningar, så kallade smakkompisar, som fungerar väl tillsammans. Nötter, caviar och havskräftor är exempel på råvaror med smöriga egenskaper. Saori Ichihara valde att bygga sin rätt på smakkompisarna svart caviar, jordärtskocka och sesam.
Läs mer om smakkompisar, smakrådets recept och ladda ner Årets Smak-rapport
Om Årets smak
Sedan lanseringen av Årets smak 2019 har Arla Pro varje år undersökt smaktrender med syfte att hitta nya sätt att inspirera och få fler kockar och konditorer att experimentera med smaker. Årets smak tas fram genom en global trendspaning i sociala medier. Genom urvalsprocessen deltar ett smakråd bestående av några av Sveriges ledande kockar och konditorer.
Om Arla Pro
Bondeägda Arla driver sin foodserviceverksamhet under varumärket Arla Pro. I samarbete med kunder utvecklas hållbara, innovativa produkter och tjänster som erbjuds den professionella matbranschen. Arla Pro är, förutom en egen produktserie för den professionella matbranschen, även en partner för kunskap och inspiration. På kund.arla.se hittar du lösningar som kan hjälpa dig att lyckas med din verksamhet, till exempel recept, digitala verktyg, inspiration och olika utbildningar.
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90Bilder

Om
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 7 600 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 164 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Han tar över rodret för Arla Jönköping8.12.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag tillträder Johan Barkinge som ny chef för Arlas mejeri i Jönköping. Han tar därmed över ledarskapet för en av Europas mest moderna anläggningar.
Ny undersökning: fyra av tio högstadieelever går till skolan utan frukost8.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Många elever går till skolan utan frukost – bland högstadietjejer är det nästan varannan. Det visar Arlas återkommande rapport Frukostbarometern 2025, som tyder på att morgonmålet är en bortprioriterad vana i många familjer. Samtidigt minskar antalet kommuner som erbjuder skolfrukost, enligt Livsmedelsverkets senaste kartläggning. – Frukost i skolan kan ge stora vinster för både enskilda individer och samhället i stort, säger Elin Boll, disputerad hälso- och nutritionsexpert på Arla.
Arla på Di Debatt: Satsa på gratis frukost i skolan5.12.2025 11:36:22 CET | Pressmeddelande
Arla lyfter i dag behovet av en nationell satsning på skolfrukost på Dagens industris debattsida. Gratis frukost i landets skolor är en enkel men kraftfull reform som kan bidra till bättre hälsa, ökad jämlikhet och starkare skolresultat, skriver Sverigechefen Cecilia Kocken. Artikeln återges i sin helhet nedan.
Miljonsatsning i Falkenberg för att möta cottage cheese-boomen2.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Bondeägda Arla satsar nästan 70 miljoner kronor (6 miljoner euro) i mejeriet i Falkenberg för att tillgodose konsumenternas ökande aptit på KESO® cottage cheese. Investeringen stärker svensk matproduktion och bidrar till ökad livsmedelsberedskap, samtidigt som den ger Europas största cottage cheese-anläggning möjlighet att fortsätta växa.
Mjölkpriset till bönderna sänks i december28.11.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Arla justerar mjölkpriset till bönderna nedåt i december, till följd av snabbt ökande mjölkvolymer globalt och pressade råvarupriser. Ersättningen för ekologisk mjölk ligger kvar på samma nivå.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum
