Röda korset

Humanitär hjälp måste fram i Sudan

Dela
Sammandrabbningarna fortsätter i Khartoum och andra sudanesiska städer. Det sker kraftiga skottlossningar och explosioner i tätbefolkade bostadsområden och nära civil infrastruktur. Sjukhusen i Khartoum och andra delar av landet är stängda eller på väg att få slut på medicinska förbrukningsvaror och mat. Sjukhusen har varit utan el och vatten i flera dagar. De kan inte längre tillhandahålla viktiga tjänster.
Flera tusen människor har skadats i stridigheterna i Sudan. Volontärer från Sudanesiska Röda Halvmånen har ryckt ut med första hjälpen och bistår med evakuering av skadade och vidare transport.
Flera tusen människor har skadats i stridigheterna i Sudan. Volontärer från Sudanesiska Röda Halvmånen har ryckt ut med första hjälpen och bistår med evakuering av skadade och vidare transport.

Över hundra människor har dödats och minst tusen skadats i stridigheterna. Det är nu så farligt att röra sig i staden att det är svårt för anställda att faktiskt ta sig till och från sjukhusen. Röda Korset vädjar till parterna att säkerställa att humanitära organisationers arbete kan fortsätta, så att de som behöver hjälp får det. Hälsoinstitutioner och sjukvårdspersonal ska skyddas. Detsamma gäller transport av sjuka eller skadade.

– Vi nås också av upprörande rapporter om civila offer och kroppar som ligger på gatorna i Khartoum. Avlidna måste tas om hand och behandlas med värdighet. Vi kräver omedelbar obegränsad humanitär tillgång, säger Patrick Youssef, ICRCs regionchef för Afrika.

Han fortsätter:  

– Vår första prioritet är att få fram medicinsk hjälp till sjukhus och att reparera vatten- och elledningar så att skadade kan få vård. Men utan nödvändiga säkerhetsgarantier kan vi varken leverera hjälp eller göra en fullständig bedömning av de humanitära behoven. De senaste dagarnas utveckling har varit fasansfull för civila som fastnat i korselden.

Sedan striderna bröt ut har ICRC fått ta emot många samtal från desperata människor som ber om hjälp med evakuering. Man har sökt skydd i sina hem eller är strandsatt på offentliga platser utan mat och vatten.

Volontärer från Sudanesiska Röda Halvmånen har i viss utsträckning kunnat ge första hjälpen på kliniker och sjukhus i huvudstaden, men det råder brist på nästan allt. ICRC ryckt ut och levererat utrustning för krigsskadade till sjukhus i Al Fasher och Zalingei i Darfur. 

– Min största rädsla är att sjukvårdssystemet kollapsar fullkomligt och att konsekvenserna därefter blir katastrofala, säger Osama Abubakr Osman, kommunikationschef för Sudans Röda Halvmåne.

Civila offer har också rapporterats i Darfur och situationen har varit extremt spänd. Den humanitära situationen är redan prekär, med över tre miljoner människor på flykt.

Upptrappningen av våldet kommer efter år av stridigheter, instabilitet och ekonomisk kris som har gjort det omöjligt för miljontals sudaneser att uppfylla sina grundläggande behov. Den senaste veckans sammandrabbningar kommer utan tvekan att göra en redan komplex humanitär nödsituation ännu värre.

ICRC funnits på plats i Sudan sedan 1978 och har som främsta uppgift att bistå krigets offer. Idag består hjälparbetet bland annat av att stötta sjukhus och hälsokliniker med utrustning och förnödenheter, att förbättra människors tillgång till rent vatten och att stödja myndigheterna med rehabiliteringstjänster för personer med funktionshinder. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Flera tusen människor har skadats i stridigheterna i Sudan. Volontärer från Sudanesiska Röda Halvmånen har ryckt ut med första hjälpen och bistår med evakuering av skadade och vidare transport.
Flera tusen människor har skadats i stridigheterna i Sudan. Volontärer från Sudanesiska Röda Halvmånen har ryckt ut med första hjälpen och bistår med evakuering av skadade och vidare transport.
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Fortsatt starkt folkligt stöd för familjeåterförening20.11.2023 07:50:00 CET | Pressmeddelande

Den 8 november har riksdagen gått vidare med ett av de lagförslag som aviserades i Tidöavtalet 2022. Lagändringen som börjar gälla den 1 december innebär bland annat att det blir ännu svårare för familjer att återförenas och leva tillsammans i Sverige och begränsningar möjligheten till uppehållstillstånd av humanitära skäl. Undersökningsföretaget Novus har på uppdrag av Röda Korset genomfört en opinionsundersökning som visar att lagändringarna strider mot folkviljan och att en majoritet av den svenska befolkningen stöder en mer human migrationslagstiftning.

Svenska Röda Korset i nytt forskningsprojekt kring avfallshantering i humanitära insatser6.11.2023 11:05:00 CET | Pressmeddelande

Svenska Röda Korset har inlett ett forskningsprojekt med målet att undersöka och utveckla avfallshanteringen i humanitära insatser. I ett första steg fokuserar studien på att utforska möjligheterna att använda förgasning som teknisk lösning för att hantera det avfall som oundvikligen uppstår under kriser. Projektet finansieras av Europeiska Unionen (DG ECHO).

Internationella rödakorsrörelsen kraftsamlar mot psykisk ohälsa10.10.2023 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Den 10 oktober är Världsdagen för psykisk hälsa, World Mental Health Day. Nästan en miljard människor över hela världen lever med psykisk ohälsa, och denna siffra ökar dramatiskt på grund av pågående konflikter, naturkatastrofer och andra kriser. Som ett led i att svara upp mot de enorma behoven anordnar Svenska Röda Korset en stor internationell konferens – men fler insatser och investeringar behövs.

3 400 anhöriga saknas av personer i Sverige30.8.2023 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Krig, konflikter och katastrofer fortsätter att orsaka svåra och långvariga humanitära konsekvenser, bland annat att familjer splittras och förlorar kontakten med varandra. Just nu saknar minst 1000 personer i Sverige information om vad som hänt nästan 3 400 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum