Linköping i framkant inom trygghetsskapande teknik
Under ett års tid har Linköpings kommun testat trygghetsskapande teknik på två av kommunens vårdboenden. Tekniken i kombination med förändrade arbetssätt kan hjälpa personalen att se var de omedelbara behoven av stöd och hjälp finns, genom att den slår larm ifall något avviker från den äldres vardagliga mönster oavsett tid på dygnet.
– Ett exempel på hur trygghetsskapande teknik kan bidra, är att medarbetarna inte behöver titta till äldre som sover gott. Då avlastas medarbetarna och de äldre behöver inte störas i sin sömn, säger äldrenämndens ordförande Jonatan Hermansson (S).
Prognoser visar att andelen av Sveriges befolkning som är över 80 år kommer att ha ökat med 40 procent om tio år jämfört med i dag. Samtidigt är kompetensförsörjningen redan svår att lösa. Trygghetsskapande teknik och förändrade arbetssätt är nödvändigt för att möta den demografiska utvecklingen.
Linköping ligger i framkant när det gäller att ta ett helhetsgrepp kring förändrade arbetssätt och den trygghetsskapande teknik som är nödvändig för att möta de växande behoven inom äldreomsorgen.
– Det känns riktigt bra att vi kommit så långt att vi planerar för ett breddinförande. För mig är det viktigt att vi använder resurserna där de gör störst nytta – både för medarbetarnas och för de äldres skull, säger Jonatan Hermansson (S).
Trygghetsskapande teknik har testats genom Social- och omsorgsförvaltningens förändrings- och utvecklingsprojekt “BEATA”. Syftet med projektet är att ta tillvara möjligheterna med trygghetsskapande teknik som utan dröjsmål uppmärksammar om en individ är i behov av stöd och hjälp. Syftet är också att stärka individens integritet och att ge förutsättningar för personalen att arbeta där den som bäst behövs.
Fotnot: Observera att det ärende som äldrenämnden väntas fatta beslut om den 27 april rör trygghetsskapande teknik endast på vårdboenden. Det vill säga - det berör inte trygghetsboenden och servicehus (som från och med den 1 maj, då Linköpings kommun kommunen går över till områdesbaserad vård och omsorg i hemmet, blir biståndsbedömda trygghetsboenden).
Kontakter
Äldrenämndens ordförande, Jonatan Hermansson (S)
072-467 69 11 jonatan.hermansson@linkoping.se
Kontakt för fakta om BEATA:
Marie Gunhardson, projektledare Social- och omsorgsförvaltningen
013-206104 marie.gunhardsson@linkoping.se
Eva Broman, projektledare Social- och omsorgsförvaltningen,
013-294930 eva.broman@linkoping.se
Om
Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 165 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.
Följ Linköpings kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun
Linköping i topp när det gäller service till näringslivet25.4.2025 09:05:08 CEST | Pressmeddelande
Sveriges kommuner och regioner (SKR) presenterade i onsdags nya siffror för näringslivets upplevelse av myndighetsutövningen i landets kommuner. Linköping ökar tio placeringar bland samtliga kommuner och hamnar på andra plats bland rikets tio största kommuner. Extra glädjande att Linköping därtill prisas för högst betyg inom Serveringstillstånd.
Stor ökning av feriearbeten till gymnasieelever sommaren 202524.4.2025 13:17:55 CEST | Pressmeddelande
Till sommaren 2025 kommer totalt 871 gymnasieelever att matchas mot ett feriearbete, vilket är en rejäl ökning i både antal och andel.
Nya metod hjälper bidragstagare att komma närmare egen försörjning23.4.2025 15:23:05 CEST | Pressmeddelande
Kompetenskedjan är en ny metod som ska stärka kompetensförsörjningen i Linköpings kommun, samtidigt som individer som uppbär försörjningsstöd får möjlighet att kombinera arbetsträning med språkstudier - där målet är att nå en anställning inom äldreomsorgen. En uppskattad metod som har fått goda resultat.
Pressinbjudan: Ny metod hjälper bidragsberoende till egen försörjning22.4.2025 07:00:00 CEST | Pressinbjudan
Välkommen till en pressträff där Fredrik Lundén (M), ordförande för arbetsmarknadsnämnden, och Jonatan Hermansson (S), ordförande för vård- och äldreomsorgsnämnden, berättar om kommunens nya metod som hjälper bidragsberoende att komma närmare egen försörjning. Samtidigt stärks framtidens bemanningsbehov inom äldreomsorgen.
Kommunen satsar på bättre stöd för barn och unga med funktionsnedsättning16.4.2025 10:21:30 CEST | Pressmeddelande
Linköpings kommun utvecklar fritids- och korttidsverksamheterna för barn och unga med funktionsnedsättning. Genom att skilja på de två verksamheterna – som idag drivs ihop i samma lokaler – skapas mer flexibla lösningar och högre kvalitet. Målet är ett mer tillgängligt, samordnat och behovsanpassat stöd, där alla barn får insatser av likvärdig kvalitet utifrån samma riktlinjer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum