Samarbete runt högisoleringstransporter i ambulansflygplan

Transportbehovet kan uppstå vid misstanke om, eller bekräftad smittsam allvarlig sjukdom, där sjukhuset som initialt tagit emot patienten, inte har tillräckliga egna resurser för vård och behandling. Exempel på sjukdomar som kan transporteras är blödarfebrar som ebolavirussjukdom eller Krim-Kongo hemorragisk feber.
– Det är mycket sällsynt med den här typen av sjukdomsfall i Sverige, men när behovet uppstår är det avgörande att transportmomentet är en väl inarbetad del av vårdförloppet. Därför är det viktigt att utveckla metoder för transporter av den här typen av patienter, säger David Ekqvist, specialistläkare och ansvarig högisoleringsenheten vid Universitetssjukhuset i Linköping.
– Vi är glada för möjligheten att fördjupa samarbetet med en av våra medlemsregioner runt ytterligare ett av Sveriges specialistteam. Med våra ambulansflygplan har vi förmågan och en nationell resurs, som i grunden är redan är förberedd för utveckling av den här typen av transporter, säger Anna Alm Andersson, förbundsdirektör, Svenskt Ambulansflyg.
Permanent transportresurs
Syftet är att permanent inrätta en transportresurs med ambulansflyg för patienter i behov av högisoleringsvård och att fungera som en nationell resurs för högisoleringstransporter.
Flygplanstypen Pilatus PC-24 som används av Svenskt Ambulansflyg rymmer transportkuvös av modellen EpiShuttle, vilket är den modell som högisoleringsenheten vid Universitetssjukhuset i Linköping använder för säker transport av smittsamma patienter. Kuvösen EpiShuttle har provats för ombordlyft av Pilatus Aircraft Ltd. https://www.pilatus-aircraft.com/en/news-events/story/epishuttle-isolation-unit-for-medevac-aircraft
Gemensamt arbete
Projektet är under uppstart och inleds med ett gemensamt konfigurationsarbete runt transportkuvös EpiShuttle och övrig utrustning. Därefter följer ett arbete för utveckling av ramar och riktlinjer för transportteamet vid Infektionskliniken och för medarbetare vid Svenskt Ambulansflyg. Projektet innefattar såväl initial transportövning som årliga träningstillfällen.
Utvecklingsarbetet av förbättrade möjligheter till högisoleringstransporter sker under projektledning av Folkhälsomyndigheten och i samarbete med Socialstyrelsen och andra regioner och finansieras delvis av projektmedel från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
--------------------
För faktafrågor eller önskemål om kontakt med Anna Alm Andersson, förbundsdirektör, Svenskt Ambulansflyg
Maila eller ring: mariann.holmberg@svenskt-ambulansflyg.se, 073 800 86 16
För kontakt med David Ekqvist, specialistläkare och ansvarig högisoleringsenheten vid Universitetssjukhuset i Linköping
Maila: press@regionostergotland.se
Kontakter
Mariann HolmbergKommunikationsansvarig
Tel:073 800 86 16mariann.holmberg@svenskt-ambulansflyg.seBilder







Om

c/o Regionens hus
901 89 Umeå
https://www.svenskt-ambulansflyg.se/
Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg kommer utföra ambulanstransport med flygplan och ha en beredskap dygnets alla timmar, året runt. Tjänsten utformas utifrån Sveriges 21 regioners, nuvarande och framtida behov, av ambulanstransport med flygplan.
Följ Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Svenskt Ambulansflyg deltar vid FLISA 202311.9.2023 14:29:59 CEST | Pressmeddelande
Dagligen transporterar Svenske Ambulansflyg många akut- och intensivvårdsbehövande sjuka barn, unga och vuxna, till den absolut bästa sjukvården. Det är för tidigt födda barn i kuvös, barn med hjärtfel eller andra sjukdomar och vuxna med akuta tillstånd eller i behov av att komma till en högre vårdnivå, men också team, organ och patienter för livsnödvändiga transplantationer.
Svenskt Ambulansflyg summerar den andra sommaren5.9.2023 09:05:00 CEST | Pressmeddelande
Svenskt Ambulansflyg summerar den andra sommaren med rekord i både antal patientuppdrag och intäkter. Såväl akuta som planerade uppdrag har varit fler. Majoriteten flygningar är inom landet med patienter hemmahörande i Sveriges samtliga regioner, därutöver till grannländer med turister som insjuknat i Sverige.
Svenskt Ambulansflyg med betydelse för Sveriges beredskap29.6.2023 12:36:59 CEST | Pressmeddelande
Samtliga Sveriges regioner driver gemensamt Svenskt Ambulansflyg med beredskap dygnet och året runt. Betydelsen är både regional och nationell. Upplägget stärker beredskap och säkerhet för Sveriges som helhet vid en samhällskris.
Ambulansflyg – betydelse för nationell beredskap21.6.2023 14:24:04 CEST | Pressmeddelande
Svenskt Ambulansflyg deltar på Almedalen med ett kortare seminarium om ambulansflygets betydelse för en nationell beredskap. Onsdag den 28 juni, klockan 09.00–10.00 Visby, Novgorogränd 1 (Region Västerbotten)
Ny AM för Svenskt Ambulansflyg15.6.2023 14:44:02 CEST | Pressmeddelande
Ola Strangeways tar över tjänsten som Accountable Manager (AM) efter Fredrik Lambeck som väljer att återgå till sin funktion om träningschef, vilket är det han anställdes som i slutet av 2020.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum