Civil Rights Defenders

Kämpar för Venezuelas politiska fångar – får människorättspris

Dela
2023 års Civil Rights Defender of the Year Award tilldelas juristorganisationen Foro Penal, som trots enorma risker för egen säkerhet sett till att tusentals godtyckligt fängslade demonstranter, aktivister och oppositionspolitiker släppts fria från Venezuelas fängelsen.
Chefen för Foro Penal, Alfredo Romero, och juristen Raquel Sánchez.
Chefen för Foro Penal, Alfredo Romero, och juristen Raquel Sánchez.

– Foro Penal är en central del av det venezuelanska civilsamhället, som fortsätter att vara det största hoppet för ett demokratiskt Venezuela. För att de med stort mod riskerar sin egen säkerhet för att försvara andras frihet och allas tillgång till rättvisa tilldelas Foro Penal utmärkelsen Civil Rights Defender of the Year Award 2023, skriver Civil Rights Defenders styrelse i sin motivering till priset. (Hela motiveringen längst ner.)

Advokaterna arbetar pro bono

Situationen för mänskliga rättigheter i Venezuela har gått kraftigt bakåt sedan Hugo Chavez blev president för drygt 20 år sedan, och förvärrats ytterligare under Nicolás Maduros ledning, med godtyckliga gripanden, systematisk tortyr och angrepp mot oppositionella. Pressfriheten, yttrandefriheten, mötes- och föreningsfriheterna är starkt begränsade och människorättsförsvarare trakasseras. Just nu håller landet fler än 250 politiska fångar.  

Foro Penal, som funnits sedan 2002, har blivit den första försvarslinjen i slaget om mänskliga rättigheter i Venezuela. Deras över 400 advokater och 6000 volontärer finns över hela landet och arbetar för att hjälpa människor som fängslats på godtyckliga eller politiska grunder. 

Advokaterna på Foro Penal arbetar helt pro bono. Tillsammans har de hjälpt över 12 000 offer för det politiska förtrycket. Organisationen är i många fall det största hindret mot regeringens repressiva åtgärder.

Viktiga för Internationella brottsmålsdomstolen

Tack vare sitt arbete har de framgångsrikt dragit internationell uppmärksamhet till kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Venezuela. Venezuela är nu det enda landet i världen som är föremål för en öppen utredning från Internationella brottmålsdomstolen för allvarliga brott mot mänskligheten. Foro Penal har haft en nyckelroll i det arbetet. 

I takt med att Foro Penal spelar en allt större roll för arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter i landet ökar också trycket på organisationen. På grund av kriminalisering och hot har många av dess ledare tvingats lämna landet. Andra har utsatts för ekonomiska och politiska påtryckningar eller till och med fängslats.

Kommentarer till priset 

– Vi är mycket stolta och glada över att ha fått denna utmärkelse. Erkännande av vårt arbete betyder mycket för hela organisationen – för mig, våra advokater och alla våra volontärer. Men det betyder också internationell uppmärksamhet. Och för oss innebär det skydd. Med uppmärksamhet från resten av världen är det svårare för andra att angripa oss utan att någon reagerar, säger Alfredo Romero, chef för Foro Penal.  

– Civil Rights Defender of the Year går till alla de tusentals människor i Foro Penal som trots de stora riskerna arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter i Venezuela. De tar sig an en regim som inte skyr några medel för att hålla sig kvar vid makten. Och de gör det ett rättsfall i taget. Ett människoliv i taget. Hittills har de hjälpt över 12 000 människor och jag är övertygad att de kommer att ha spelat en avgörande roll för ett framtida demokratiskt Venezuela, säger Hanna Gerdes, styrelseordförande för Civil Right Defenders. 

Om priset 

Priset delas ut årligen av människorättsorganisationen Civil Rights Defenders till framstående människorättsförsvarare. Tidigare år har priset tilldelats människorättskämpar i bland annat Ungern, Uganda och Burma. Syftet är att stötta och stärka aktivister som med fredliga medel fortsätter utkräva ansvar av makthavare trots att det innebär stora risker för deras egen säkerhet. 

Kontaktuppgifter 

Vill du veta mer eller boka en intervju, vänligen kontakta vår presskontakt på press@crd.org eller +46 (0)76 576 27 62. 

Övrig information

  • Priset Civil Rights Defender of the Year Award delas utårligen sedan 2013. Läs mer om med priset här.
  • Priset har tilldelats människorättsförsvarare från bland annat Ungern, Uganda och Burma. Läs om samtliga mottagare här.
  • Besök Foro Penals hemsida här.  

Hela motiveringen till priset

Människorättsorganisationen Foro Penal är den första försvarslinjen mot godtyckliga frihetsberövanden i Venezuela. Deras nätverk av tusentals volontärer och hundratals advokater i varje region i landet ger livsviktigt stöd till människorättsförsvarare, studentaktivister och oppositionspolitiker som är politiskt förföljda av den repressiva regimen. Med en omfattande databas över politiska fångar har de framgångsrikt dragit internationell uppmärksamhet till människorättskränkningari landet.    

Foro Penal är en central del av det venezolanska civilsamhället, som fortsätter att vara det största hoppet för ett demokratiskt Venezuela. För att de med stort mod riskerar sin egen säkerhet för att försvara andras frihet och allas tillgång till rättvisa, tilldelas Foro Penal Civil Rights Defender of the Year Award 2023. 

 

Nyckelord

Bilder

Chefen för Foro Penal, Alfredo Romero, och juristen Raquel Sánchez.
Chefen för Foro Penal, Alfredo Romero, och juristen Raquel Sánchez.
Ladda ned bild
Chefen för Foro Penal, Alfredo Romero, och juristen Raquel Sánchez.
Chefen för Foro Penal, Alfredo Romero, och juristen Raquel Sánchez.
Ladda ned bild
Chefen för Foro Penal, Alfredo Romero, och juristen Raquel Sánchez.
Chefen för Foro Penal, Alfredo Romero, och juristen Raquel Sánchez.
Ladda ned bild
Chefen för Foro Penal, Alfredo Romero.
Chefen för Foro Penal, Alfredo Romero.
Ladda ned bild
Chefen för Foro Penal, Alfredo Romero.
Chefen för Foro Penal, Alfredo Romero.
Ladda ned bild
Chefen för Foro Penal, Alfredo Romero.
Chefen för Foro Penal, Alfredo Romero.
Ladda ned bild
Statyetten för Civil Rights Defender of the Year Award.
Statyetten för Civil Rights Defender of the Year Award.
Ladda ned bild
Gruppbild på några av Foro Penals medlemmar.
Gruppbild på några av Foro Penals medlemmar.
Ladda ned bild

Om

Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders
Östgötagatan 90
SE-116 64 Stockholm

+46 (0)76 576 27 62https://crd.org/sv/

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Lundinrättegången: Människorättsförsvarare från Sydsudan i Sverige – boka intervju1.12.2023 12:50:35 CET | Pressmeddelande

Just nu pågår Sveriges genom tiderna största rättegång. Företagsledarna Ian Lundin och Alexandre Schneiter står åtalade för medhjälp till grovt folkrättsbrott i nuvarande Sydsudan. Än har ingen från landet deltagit i rättegången, och få röster har hörts i den svenska medierapporteringen. Vi har nu bjudit in sydsudanesiska människorättsförsvarare som är tillgängliga för intervjuer i Stockholm 4–8 december. Kontakta oss för intervju.

Major setback for victims in the Lundin Oil trial as court throws out damage claims29.11.2023 18:38:13 CET | Press release

A recent decision from the Stockholm District Court means that the South Sudanese plaintiffs in the historic Lundin Oil trial regarding war crimes will not be able to have their damage claims tried as part of the criminal trial. This decision makes it considerably more difficult – in practice almost impossible – for them to obtain redress and exposes the systematic obstacles that victims of international crimes face in their struggle for justice, according to an analysis by the human rights organisation Civil Rights Defenders. The organisation monitors the daily proceedings in this historic case, in which two former representatives of the Swedish oil company Lundin Oil, now Orrön Energy, are charged with aiding and abetting war crimes.

Stort bakslag för offer i Lundinrättegången28.11.2023 17:55:20 CET | Pressmeddelande

De målsägande som ingår i Lundinrättegången förlorar nu möjligheten att få skadeståndsfrågan prövad inom ramen för brottmålsrättegången. Beslutet från Stockholms tingsrätt gör det avsevärt mycket svårare, i praktiken nästan omöjligt, för offren att få upprättelse och blottlägger de systematiska hinder som de som fallit offer för folkrättsbrott ställs inför i sin kamp för rättvisa. Det menar människorättsorganisationen Civil Rights Defenders som från start följt den historiska Lundinrättegången där två tidigare företrädare för det svenska oljebolaget Lundin Oil, numera Orrön Energy, står åtalade för medhjälp till grovt folkrättsbrott.

Arresteringsorder mot Bashar al-Assad och tre av hans medarbetare för krigsbrott och brott mot mänskligheten i Syrien15.11.2023 08:42:59 CET | Pressmeddelande

Franska domare har utfärdat internationella arresteringsorder mot flera högt uppsatta representanter för den syriska regimen, däribland president Bashar al-Assad. Beslutet är ett resultat av en utredning som inleddes efter att syriska brottsoffer och organisationer i mars 2021 lämnade in en anmälan om krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten efter saringasattacker i Syrien. Civil Rights Defenders är idag part i målet. Liknande anmälningar har lämnats in i Sverige och Tyskland där förundersökning fortsatt pågår.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum