Välkommet med initiativ på elitidrottsområdet från regeringen

Regeringen har idag meddelat att de ger Centrum för idrottsforskning (CIF) uppdraget att under 2023 genomföra en fördjupad analys av den samlade idrottsrörelsens villkor och förutsättningar för att bedriva en konkurrenskraftig och hållbar elitidrottsverksamhet.
– Elitidrottare ska kunna satsa på sin idrott och konkurrera internationellt. Med idrotten som yrke ska de också kunna ha pension, försäkringar och samma trygghet som alla vi andra yrkesverksamma när vi slutar jobba eller för deras del när de byter yrkesbana från elitidrott till arbetslivet. Det är bra att Centrum för idrottsforskning nu får detta uppdrag och att det också kommer under samma tid som vi inom idrottsrörelsen själva gör en kraftsamling med en gemensam riktning för att få bättre förutsättningar för aktiva som satsar på sin idrott, säger Peter Mattsson, verksamhetschef Elitidrott2030 som är ett gemensamt arbetet för RF, SOK och SPK.
I förra veckan presenterade RF, SOK och SPK en gemensam riktning kring fortsatta arbetet med att stärka elitidrotten inom ramen för Elitidrott2030. Arbetet ska bland annat innehålla effektiv organisering av stödet till medlemsförbund och en analys över hur staten kan bidra till en väsentlig resursförstärkning.
– Vi har länge efterlyst initiativ från regeringen när det gäller elitidrott och det är välkommet att ett sådant nu presenteras. Men det är viktigt att analysen inte avgränsas till ett fåtal förbund eller idrotter. Jag förutsätter också att analysen håller isär vad idrottsrörelsen har att bestämma som självständig demokratisk rörelse och vad regering kan stötta med vad gäller det idrottsrörelsen själva identifierat som gemensamma satsningar och behov inom ramen för Elitidrott2030. Vår egen analys i #elitidrott2030 visar att elitidrotten behöver ett väsentligt resurstillskott. Därför är det bekymmersamt att det i uppdraget står att eventuella förslag ska finansieras inom befintlig ram, säger Peter Mattsson.
Uppdraget ska återrapporteras till regeringen senast den 15 april 2024.
Vid årsskiftet släppte också Göteborgs Universitet en studie ”Vägar till världstoppen” som visar på att ojämlika förhållanden inom olika idrotter gör att färre idrottar på elitnivå. Det är Astrid Schubring, docent vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet som tillsammans med Karin Grahn, Pär Rylander, Suzanne Lundvall och Elin Bergström, har undersökt hur svenska elitidrottare når världsklass.
Studie Vägar till världstoppen (länk till pdf)
SOK har också initierat en rapport som bygger på intervjuer med 20 individuella idrottare i Topp och Talang. Rapporten är gjord av Anton Dahlberg tillsammans med forskaren och statistikern Anton Kalén, och visar att många svenska olympier lever under existensminimum.
Rapporten Topp och Talang - idrottares socioekonomi 2022 (länk till pdf)
För mer information kontakta
Peter Mattsson
Verksamhetschef Elitidrott2030
070-615 05 71
Nyckelord
Kontakter
Rebecca FyhrKommunikationschefSvenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté
Tel:+(46)70-223 01 90rebecca.fyhr@parasport.seBilder

Länkar
Om
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm
http://www.parasport.se
Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) är den svenska idrottsrörelsens högsta instans i paralympiska frågor. SPK:s uppgift är att utveckla och värna om den paralympiska rörelsen i Sverige. Den huvudsakliga uppgiften för Sveriges Paralympiska Kommitté är att förbereda och leda det svenska deltagandet i Paralympics och att utveckla konkurrenskraftiga svenska trupper till kommande spel.
Paralympics eller Paralympiska spelen är motsvarigheten till OS och Olympiska spelen. I Paralympics tävlar idrottare med rörelsenedsättning, synnedsättning eller intellektuell funktionsnedsätning och spelen arrangeras i anslutning till Olympiska spelen på samma ort.
Det finns 28 paralympiska idrotter på det paralympiska programmet. Första sommarspelen arrangerades 1960 i Rom medan det första vinterspelet arrangerades i Örnsköldsvik 1976.
Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Alla nominerade till Svenska Parasportgalan 202518.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det har blivit dags att hylla de främsta prestationerna och förebilderna inom svensk parasport. Här är samtliga nominerade som har möjlighet att ta hem priser på Svenska Parasportgalan 2025, som hålls den 2 maj.
Special Olympics Sweden Invitational Games till Malmö 202610.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I september 2026 kommer Special Olympics Sverige arrangera Special Olympics Sweden Invitational Games i Malmö. Det är ett internationellt idrottsevenemang för personer med intellektuell funktionsnedsättning, där drygt 2000 aktiva från både Sverige och andra länder får möjlighet att tävla i drygt 10 olika idrotter.
Snöbrist ställer till det inför alpina para-VM3.2.2025 14:00:25 CET | Pressmeddelande
Den 5-11 februari avgörs para-VM i Maribor, Slovenien. Men snöbristen orsakar problem för VM-arrangören som nu tvingas ställa in störtloppet och göra om tävlingsschemat i sista stund.
Folksam stärker samarbetet med Parasport Sverige3.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Folksam förlänger samarbetet med Parasport Sverige i ytterligare fyra år. Folksam var med och bildade Svenska Parasportförbundet år 1969, sedan dess har de varit en hörnsten i svensk parasports utveckling. Nu tar de dessutom steget och blir partner till Special Olympics.
Svenska truppen till Para-VM i Toblach24.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det finns både medaljhopp och debutanter med i den svenska truppen till para-VM i italienska Toblach som inleds den 12 februari. – Det är en spännande trupp och vi ser verkligen fram emot mästerskapet, säger förbundskaptenen Daniel Rickardsson.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum