RödGrön Ledning i Västra Götaland

Islandsmodellen kan införas i hela VGR

Dela
Bättre samverkan mellan Västra Götalandsregionen och myndigheter för att stoppa mäns våld mot kvinnor och barn kan bli verklighet när Islandsmodellen införs. Idag skickas ärendet vidare från regionstyrelsen till regionfullmäktige.
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Islandsmodellen är en metod för samverkan mellan olika myndigheter, inklusive hälso- och sjukvård, socialtjänst, socialjour, polis och åklagare, med syftet att effektivt hantera våldshändelser som involverar barn. Islandsmodellen är internationellt beforskad och utvärderad, med goda resultat. Förslaget att nu införa Islandsmodellen i hela Västra Götalandsregionen kommer från Janette Olsson (S), Jim Aleberg (S) och Louise Åsenfors (S).

– Det här är en livsviktig insats för den som är våldsutsatt och för de barn som växer upp i en hemmiljö där våld förekommer, säger Janette Olsson (S), ordförande i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden.

Mellan 2017 och 2019 genomfördes ett pilotprojekt av Islandsmodellen i Askim-Frölunda-Högsbo i Göteborg, där Närhälsan Frölunda Vårdcentral, Drottning Silvias barnsjukhus och barn- och ungdomspsykiatrin i Frölunda deltog. Pilotprojektet utvärderades positivt och år 2021 infördes modellen i hela Göteborg. Nu föreslås modellen implementeras i hela Västra Götaland. VKV (Västra Götalandsregionens kompetenscentrum för våld i nära relationer), som var med och utvärderade pilotprojektet i Göteborg, rekommenderar också att Islandsmodellen implementeras i hela regionen.

– Det är viktigt att samhället tar ett gemensamt ansvar för det här problemet, som är lika utbrett som gängvåldet. Den farligaste platsen för en kvinna att vistas på är i hemmet. Barnen drabbas och får trauman får livet. Det är dags att vi tar krafttag mot det här på alla nivåer, säger Louise Åsenfors (S), i RödGrön Ledning.

Barnfridslagstiftningen upprättades på initiativ av den tidigare rödgröna regeringen och trädde i kraft 1 juli 2021. Lagen gör det straffbart att utsätta barn för att uppleva våld i nära relation. Islandsmodellen är en viktig pusselbit i arbetet att stärka barnens och kvinnornas möjligheter att komma ifrån sin förövare.

– Nu ser vi till att regionen tar sitt ansvar med uppföljningen med det operativa arbetet som är avgörande för att kedjan ska fungera. Barn och kvinnor ska känna sig trygga i vår region, säger Jim Aleberg (S), i RödGrön Ledning.

Motionen väntas klubbas igenom på regionfullmäktige senare i vår.

Kontakter

Bilder

foto: Pixabay
foto: Pixabay
Ladda ned bild

Om

RödGrön Ledning i Västra Götaland
RödGrön Ledning i Västra Götaland

Västra Götaland

RödGrön Ledning består i Västra Götalandsregionen av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet de gröna. 

Vi står för en grön, feministisk politik som präglas av framtidstro och ett nytt sätt att leda regionen mot en starkare välfärd igen. 

Följ RödGrön Ledning i Västra Götaland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RödGrön Ledning i Västra Götaland

Högerregeringen överger kollektivtrafiken och klimatmålen22.9.2023 09:51:12 CEST | Pressmeddelande

Högerregeringen fortsätter förra årets miljardsatsning på sänkt skatt på bensin och diesel med nya miljardsubventioner för att det ska bli billigare att köra fossildriven bil. De har nu, med stöd av Sverigedemokraterna, lagt fram sin budgetproposition för 2024. Prioriteringen är tydlig, återigen uteblir stöd till omställningen till mer hållbart resande. Klimatmålen kommer inte att nås.

Bättre arbetsvillkor för förare i kollektivtrafiken19.9.2023 11:41:41 CEST | Pressmeddelande

Västra Götalandsregionen ska utreda hur man kan förtydliga krav på goda anställningsvillkor för förarna inom kollektivtrafiken. – Det blir allt svårare att få tag i buss- och spårvagnsförare. Finns det inga förare så kan vi varken bygga ut eller förbättra kollektivtrafiken, därför lägger vi stort fokus på kompetensförsörjningen nu, säger Louise Jeppsson (V), ordförande i Infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden (IKN).

Regeringens klimatbesked - Ett steg fram och tre steg tillbaka7.9.2023 16:22:49 CEST | Pressmeddelande

- När världen och Sverige behöver ett tydligt klimatledarskap tar regeringen ett steg framåt och tre steg tillbaka. Det är oroväckande att regeringen inom loppet av två dagar publicerar förslag som är helt kontraproduktiva, där deras krisinsikt inför det klimatnödläge vi nu befinner oss i är obefintlig, säger Madeleine Jonsson (MP), ordförande för Västra Götalandsregionen nämnd för Miljö och regional utveckling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum