Majblommans Riksförbund

Alla barn välkomna till Majblomman

Dela
Just nu pågår Majblommans insamling, där över 40 000 barn över hela Sverige säljer majblommor i syfte att motverka barnfattigdomen i vårt land. Med anledning av den mediala uppmärksamhet som enskilda barn får tack vare sin extremt stora majblommeförsäljning, vill vi slå fast vad Majblomman som barnrättsorganisation handlar om.
Majblomman välkomnar alla barn att sälja majblommor.
Majblomman välkomnar alla barn att sälja majblommor.

-       Majblomman välkomnar alla barn att sälja majblommor, oavsett ursprung och familjebakgrund. 

 -       Majblomman är stolta och glada över att en enskild majblommeförsäljare har slagit alla tiders rekord, och just nu har sålt majblommor för närmare en miljon kronor.

  -       Majblomman är förfärade och mycket upprörda över de oförblommerat rasistiska övertramp som begåtts i sociala medier med en enskild, 11-årig majblommeförsäljare som måltavla.  

 -       Majblomman är en antirasistisk organisation och arbetar därmed utifrån en antirasistisk policy. Vi tar aktivt ställning mot rasism.Vi verkar alltid i enlighet med Barnkonventionen och dess principer om alla barns rättigheter.

- Majblomman vill rikta ett varmt tack för den massiva, positiva respons vi har fått av allmänheten de senaste dagarna. Den är avgörande och hoppingivande. 

 -       Majblomman förmedlar aldrig kontakt med enskilda majblommeförsäljare med mindre än att det är väl förankrat hos familjen. Majblomman har samtidigt inte möjlighet att styra om, hur och varför människor nära barnet kommunicerar i sociala och traditionella medier.

-       När Majblomman engagerar barn för att sälja majblommor får alla samma instruktion vad gäller säkerhet i den vardagliga ”säljsituationen” och på internet. De flesta barn säljer majblommor för ca 1000 kronor, men varje år ser vi raketartade insamlingar hos en handfull barn. Att ett barn säljer majblommor för en miljon på egen hand är unikt, och något som Majblomman har haft svårt att förutse.

-       När Majblomman samlar in pengar varje materialiseras ett fantastiskt exempel på ordstävet ”många bäckar små”. Målet för 2023 är att sälja majblommor för 68 miljoner kronor genom att tusen och åter tusen barn gör en unik insats.

Med 7 dagar kvar har Majblomman samlat in 45, 3 miljoner. En fin siffra, som gör att vi hyser gott hopp om att lyckas. Men än är vi inte i mål.

 Vi ser fram emot nya krafttag med majblommeförsäljning, ända till den 3 maj. Pengarna går till att bekämpa barnfattigdomen i Sverige, och behoven hos barnfamiljer i ekonomisk utsatthet är mycket stora just 2023.

För mer information

välkommen att kontakta 

Åse Henell, generalsekreterare tel 0760-070618

Kontakter

Liv Landell Major - pressekreterare: 0708-742713

Bilder

Majblomman välkomnar alla barn att sälja majblommor.
Majblomman välkomnar alla barn att sälja majblommor.
Ladda ned bild

Om

Majblommans Riksförbund
Majblommans Riksförbund
Kungsgatan 28
411 19 Göteborg

031-606890http://www.majblomman.se

Majblomman är en ideell organisation som verkar för barns rättigheter i Sverige sedan år 1907. Varje vår säljer barn över hela landet majblommor. Insamlingen går till barn som lever i ekonomisk utsatthet i Sveriges alla kommuner. 

Följ Majblommans Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Majblommans Riksförbund

Om barnens provision, skatter och administration11.5.2023 12:18:05 CEST | Pressmeddelande

Hur mycket pengar får barnen som har sålt majblommor behålla för egen del? Varje barn som har sålt majblommor får en provision om 10 procent på sin insamling. Barnet behåller alltså en tiondel av intäkten. Många barn har också fått gåvor (”dricks”) i samband med försäljningen. Barnen behåller så klart gåvorna i sin helhet. När betalas pengarna ut till majoriteten, ca 38.000 barn? De allra flesta har sålt majblommor för mindre än 10.000 kronor. Då gäller detta: 1 Barnet som har sålt majblommor redovisar sin insamling i Majblommans app. 2 Den lokala majblommeföreningen godkänner barnets insamling. 3 För de allra flesta barn tar det sedan ca 10 arbetsdagar innan Majblommans Riksförbund betalar ut barnets 10 procent och gåvor/”dricks”. När betalas pengarna ut till de ca 200 barn som har sålt majblommor för större summor? För ca 200 barn tar det längre tid. Barn som sålt majblommor för mer än 10.000 kronor behöver inkomma med personuppgifter till Majblomman. Då kan Majblomman räkna ut och d

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum