Örnsköldsviks Kommun

Nu bygger vi en framtid för fler i Grundsunda

Dela
Grundsunda framtidsgrupp (GFG Bygdsam), Metsä Board Husum och Örnsköldsviks kommun inleder trepartssamverkan för att gemensamt forma framtidens Grundsunda. Lokalt finns både förutsättningar och engagemang - nu inleds projekt Grundsunda 2030.
Ett hundratal personer  engagerade i Grundsundabygdens utveckling hade slutit upp till starten av "Grundsunda 2030"
Ett hundratal personer engagerade i Grundsundabygdens utveckling hade slutit upp till starten av "Grundsunda 2030"

Örnsköldsvik ska växa och kommunen ser stor utvecklingspotential i Grundsundabygden. Närheten till Umeå, befintlig infrastruktur, en stor arbetsgivare med framtidstro och en engagerad befolkning är vad kommunen lutar sig mot när arbetet med att skapa ett utvecklingsprojekt tillsammans med Metsä Board Husum och GFG Bygdsam nu ska inledas.

– GFG Bygdsam representerar människorna, föreningslivet och känner de lokala behoven, Metsä Board Husum äger infrastruktur och bygger en framtidsfabrik, säger kommundirektör Magnus Haglund. Tillsammans med dem vill vi skapa en gemensam målbild och bygga framtidens Grundsunda. Därför kallar vi projektet Grundsunda 2030. 

Platsförutsättningarna i Grundsunda bedöms som unika i kommunen då kritisk infrastruktur för samhällsbyggnad, såsom järnväg, E4, elinfrastruktur, kylvatten, närhet till flyget och en av Norrlands största djuphamnar finns lokaliserade här. Dessutom framhålls potentialen kopplat till industriell symbios kring Metsä Board Husum vars restprodukter efterfrågas av nya aktörer på den gröna omställningsmarknaden.

– Det är här de cirkulära systemen och en hållbar industri behöver byggas eftersom infrastrukturen och fabriken ligger där den ligger. I förlängningen innebär detta goda möjligheter för nya företagsetableringar som kan nyttja fabrikens restströmmar, framhåller kommunstyrelsens ordförande Anna-Britta Åkerlind (C).

Pendlingsmöjligheter till och från Örnsköldsvik, Nordmaling och Umeå innebär att läget är bra för kompetensförsörjningen och medför att Grundsundabygden har ett attraktivt läge för bostäder. Dessutom innebär ökad sysselsättning, pendling och befolkning i Grundsunda att flödet längs detta stråk ökar, vilket kommunen ser som en central strategi för målet om befolkningstillväxt.

– Umeå är den stora tillväxtnoden i norra Sverige och att koppla ihop städerna med orterna däremellan är något som gynnar oss alla. Men det förutsätter att platser som Husum, Nordmaling och Hörnefors växer. Det möjliggör en gemensam arbetsmarknad, den största i norra Sverige, som är attraktiv för inflyttare och minskar läckaget av utflyttning från hela regionen, säger Anna-Britta Åkerlind.

Samtidigt som möjligheterna bedöms goda för olika typer av företagsetableringar, arbetar den lokala utvecklingsföreningen GFG Bygdsam med att ta fram en lokal utvecklingsplan för området genom att identifiera behov kopplat till att göra platsen mer attraktiv. Detta är något som hänger ihop med den större ambitionen för Grundsunda och kommunen där just kompetensförsörjning och attraktivitet är viktiga nycklar för framtiden.

Nästa steg i samarbetet är nu att i trepartssamverkan ta fram ett projektdirektiv, tillsätta en ledningsgrupp och anställa en projektledare.

Nyckelord

Kontakter

Magnus Haglund, kommundirektör Örnsköldsviks kommun, 072-506 21 68. magnus.haglund@ornskoldsvik.se.


Tonniette Lundgren, Metsä Board Sverige, 073-070 40 65. Tonniette.lundgren@metsagroup.com


Agnetha Alenius Madsen, ordförande GFG Bygdsam, 070 522 85 63.

Bilder

Ett hundratal personer  engagerade i Grundsundabygdens utveckling hade slutit upp till starten av "Grundsunda 2030"
Ett hundratal personer engagerade i Grundsundabygdens utveckling hade slutit upp till starten av "Grundsunda 2030"
Ladda ned bild
Håkan Gunnarsson, vice ordförande GFG Bygdsam. Olov Winblad von Walter, platschef Metsä, Anna-Britta Åkerlind, kommunstyrelsens ordförande (C), Agnetha Alenius Madsen, ordförande GFG Bygdsam.
Håkan Gunnarsson, vice ordförande GFG Bygdsam. Olov Winblad von Walter, platschef Metsä, Anna-Britta Åkerlind, kommunstyrelsens ordförande (C), Agnetha Alenius Madsen, ordförande GFG Bygdsam.
Ladda ned bild

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks Kommun



Örnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye