Patent- och registreringsverket

Sverige på efterkälken gällande kvinnor inom innovation

Dela
Sverige är både ett av världens mest innovativa och mest jämställda länder enligt flertalet internationella studier. Samtidigt ligger vi långt efter många andra länder när det gäller kvinnor inom innovation. Endast 16 procent av nationella patentansökningar har minst en kvinna bland uppfinnarna. Detta är en av slutsatserna när PRV publicerar statistikårsboken för 2022.

PRV:s statistikårsbok redovisar varje år status och trender för immaterialrättsansökningar inom områdena patent, varumärke och design med historik bakåt under 2000-talet. Årets upplaga visar att Sverige håller sig väl framme i ett internationellt perspektiv inom immaterialrätt. Antalet inlämnade internationella patentansökningar (så kallade PCT-ansökningar) från Sverige ökade med 0,6 procent under året. Totalt lämnades det under 2022 in 277 286 ansökningar i världen. 65 procent av dessa kommer från Kina, USA och Japan. På listan över antalet inlämnade ansökningar hamnar Sverige på nionde plats, samma placering som 2021.

I statistikårsboken 2022 är ett av fokusområdena kvinnlig innovation och när det gäller de internationella ansökningarna så går det att skönja en positiv utveckling. Där har andelen ansökningar med åtminstone en kvinnlig uppfinnare ökat från 17 procent år 2009 till 33 procent för år 2022. När det gäller nationella patentansökningar (patentansökningar i Nationell Serie PRV) är dock utvecklingen långsammare. Där har andelen svenska sökanden med åtminstone en kvinnlig uppfinnare ökat med endast tre procentenheter de senaste 13 åren - från 13 procent år 2009 till knappa 16 procent under 2022.

- Sverige har en lång tradition av att vara ett av världens mest innovativa länder om man använder antal patentansökningar som måttstock. Det är något vi ska vara stolta över. Samtidigt framträder en tydlig utmaning när vi dyker djupare ner i statistiken. Kvinnors deltagande i innovation, specifikt när det gäller att ligga bakom patentansökningar, är lågt i Sverige och har så varit under lång tid. Det är väldigt bekymrande, säger Peter Strömbäck, generaldirektör Patent- och registreringsverket.

I den internationella jämförelsen framstår Kina som det land som kommit längst när det gäller kvinnor i innovation. Där har 48 procent av alla inlämnade ansökningar åtminstone en kvinnlig uppfinnare. En andel som överträffar samtliga andra relevanta länder med marginal. Till detta tillkommer att Kina sedan 2019 är det land med flest ansökningar. Mycket pekar på att det bidrag till innovationsprocessen som kommer från kvinnliga uppfinnare är en bidragande orsak till den kraftfulla kinesiska utvecklingen av antalet patentansökningar.

- För att Sverige ska kunna behålla sin innovationskraft och ha möjlighet att konkurrera på den globala arenan är det tydligt att vi behöver adressera problemet med den låga andelen kvinnor i innovation. Tittar vi på det som exporteras utanför EU så är 90 procent immaterialrättsintensivt. Då är det naturligtvis inte alls bra om nästan halva befolkningen inte är engagerade i att bygga konkurrenskraftiga innovationer, säger Peter Strömbäck.

Ta del av hela statistikårsboken 2022 här

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med syfte att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Maria Benktzon får Life Time Achievement Award i årets DesignEuropa Awards5.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Svenska designern Maria Benktzon tilldelas idag en Life Time Achievement Award i DesignEuropa Awards 2023. Europeiska Immaterialrättsmyndigheten EUIPO, som står bakom tävlingen, ger henne det prestigefyllda priset för hennes långa arbete med innovativ och inkluderande design. Maria Benktzon är den första kvinna och därtill första svensk att tilldelas priset som delas ut vid en ceremoni i Berlin.

305 svenska företag har sökt EU-bidrag via SMF-fonden – så här går det till att ansöka7.8.2023 07:35:41 CEST | Pressmeddelande

EU:s immaterialrättsmyndighet EUIPO erbjuder varje år möjligheten för små och medelstora företag att söka EU-bidrag via SMF-fonden. Medlen i fonden är begränsade och är tillgängliga enligt principen först till kvarn. 305 svenska företag har redan utnyttjat möjligheten att få ersättning på 75 procent för ansökningsavgiften via SMF-fonden men än finns möjligheten för fler att få ta del av fonden innan den stänger 8 december.

Undvik piratkopior på semestern – detta ska du tänka på3.7.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dagarna är det många svenskar som ser fram emot sommarledighet och trots svåra ekonomiska tider för många är det mycket som pekar på att utlandsresandet ökar. Under utlandsvistelsen finns en stor risk att man stöter på förfalskade varor. Det många inte känner till är att köp av piratkopior kan innebära både höga böter och till och med fara för hälsan. Vi har samlat några användbara råd och tips om du vistas på en plats där det förekommer mycket piratkopior.

Hälften av unga konsumenter tycker att det är acceptabelt att köpa förfalskningar12.6.2023 09:18:37 CEST | Pressmeddelande

Hela 80 procent av européerna håller med om att förfalskningar stödjer kriminella organisationer samt skadar företag och sysselsättning. Två av tre anser även att förfalskningar utgör ett hot mot hälsan, säkerheten och miljön. Samtidigt tycker en tredjedel av européerna att det ändå är acceptabelt att köpa förfalskningar när priset på den äkta produkten är för högt. När det gäller ungdomar är andelen så stor som hälften. Detta är några av resultaten i en ny omfattande rapport från Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet, EUIPO.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum