Region Uppsala

Kungen firar 50 år på tronen – var med och fira!

Dela
I år firar H.M Konungen Carl XVI Gustaf 50 år på tronen och som en del av firandet besöker Kungaparet Sveriges 21 län under året. Den 27 april kommer Kungaparet till Uppsala.

Landshövdingen står som värd för besöket som bland annat består av ett publikt firande på S:t Eriks torg, besök på Upplandsmuseet, kortege med häst och vagn genom delar av staden samt plantering av träd i Slottsbacken. Under dagen finns det många tillfällen att se Kungaparet.

Kungaparet inleder dagen med att besöka Upplandsmuseet där jubileumsutställningen Kungligt besök – Uppland och Kungen visas. Museet är endast öppet för Kungaparet med sällskap under besöket. Från kl. 12.00 är Upplandsmuseet öppet för allmänheten och museibesökarna bjuds då in till en programdag med kunglig prägel. Läs mer hos Upplandsmuseet: Programdag – Kungligt besök - Upplandsmuseet

Efter besöket på Upplandsmuseet promenerar Kungaparet till S:t Eriks torg där de hälsas välkomna av bland andra regionstyrelsens ordförande Emilie Orring (M). Jubileumsprogrammet på S:t Eriks torg bjuder på musik, sång och tal. Därefter åker Kungaparet hästkortege från Walmstedska gården, via Sysslomansgatan och Skolgatan till Borggården vid Uppsala slott. I Slottsparken kommer Kungen att plantera ett träd och avtäcka en minnesplakett från jubileumsbesöket.

Program

Länsstyrelsen har i samarbete med Region Uppsala, Uppsala kommun och Upplandsmuseet tagit fram ett program för dagen. 

Avstängningar och påverkan på kollektivtrafiken

I samband med jubileumsbesöket kommer några gator och platser i Uppsala att stängas av under delar av dagen.

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Region Uppsala uppmärksammar Stig Dagerman 100 år2.10.2023 13:21:17 CEST | Pressmeddelande

5 oktober skulle författaren Stig Dagerman fyllt 100 år, vilket uppmärksammas på flera håll i Uppsala län. På själva dagen äger en rad aktiviteter rum, bland annat invigs Stig Dagermanparken i Älvkarleby. För att uppmärksamma jubileet driver Region Uppsala, tillsammans med Älvkarleby kommun, det tre-åriga projektet Växelspel, där Stig Dagermans litteratur står i centrum för ett metodutvecklingsprojekt. Projektet har bland annat resulterat i en podd, teateruppsättningar och en rad andra kulturaktiviteter.

Uppsnabbat från regionfullmäktige den 27 september 202327.9.2023 17:37:20 CEST | Pressmeddelande

Fastighetsinvesteringsplan antogs av fullmäktige Vid sitt möte antog regionfullmäktige den fastighetsinvesteringsplan som ingår som en del i Regionplan och budget 2024 – 2026. Planen gäller för investeringar i byggnader och mark under planperioden 2024–2026. När Regionplan och budget 2024 – 2026 var uppe för beslut i regionfullmäktige i juni återremitterades just fastighetsinvesteringsplanen med en så kallad minoritetsåterremiss. Den förändring som har skett med planen efter återremissen är att den har kompletterats med en nybyggnation av en vårdcentral i Stenhagen. (SD) yrkade på en del förändringar, bland annat kopplat till produktionskök, vilket fullmäktige röstade ned. Även (MP) yrkade på en del förändringar, kopplat till nytt parkeringshus, vilket fullmäktige röstade ner. (SD) och (MP) reserverade sig mot detta. (S) lämnade ett särskilt yttrande. Samverkansavtal för Uppsala spårväg godkändes 2017 tecknade den svenska staten, Region Uppsala och Uppsala kommun ett avtal om utbyggnad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum