Socialdemokraterna

Socialdemokraterna kräver ett nytt energipolitiskt mål till 2030

Dela
Svenska hushåll pressas av höga elräkningar och industrin behöver mer energi för att klara omställningen. Socialdemokraterna har synat regeringens energibluff: de försenar utbyggnaden av mer fossilfri och billig el här och nu, samtidigt som de inte tar ansvar för den långsiktiga energiförsörjningen. Därför kräver Socialdemokraterna ett nytt energipolitiskt mål och nya blocköverskridande energisamtal.

Sverige behöver mer billig el av alla kraftslag. Alla seriösa bedömare delar bilden av att det behövs mer fossilfri kraft på kort sikt för att vårt land inte ska förlora investeringar, jobb och välstånd. Det är också avgörande för att skydda hushållen från framtida prisökningar.

I sin vårbudget skär regeringen och Sverigedemokraterna ner totalt 62,5 miljoner på länsstyrelserna och Sveriges geologiska undersökning – de myndigheter som är helt centrala för att snabba på tillståndsprocesserna för både energiutbyggnaden av framförallt vindkraft och för industrin. Detta samtidigt som företrädare för det största partiet i regeringsunderlaget pratar om att stoppa vindkraftsutbyggnaden, eller till och med riva befintlig vindkraft. Det kommer att underminera svensk konkurrenskraft och hota den nödvändiga gröna omställningen, som kan innebära tusentals nya jobb, mer tillväxt och mer välfärd i hela Sverige.

- I ett läge där vi behöver skynda på tillståndsprocesserna så att vi får mer billig el till hushåll och industri i hela Sverige är det riktigt illa att regeringen och SD gör en kraftig nedskärning på de som ska se till att vi får spadarna i backen. Det kommer drabba vanligt folk och industrier i hela landet. Det visar bara att det här är en förlorad budget, säger Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson (S).

Socialdemokraterna kräver därför ett nytt energipolitiskt mål till 2030. Regeringen och Sverigedemokraternas förslag på mål för energipolitiken är för svagt och i praktiken redan uppfyllt. Sverige behöver ett mer ambitiöst mål: att till 2030 ska vi tillföra minst 60 TWh ny fossilfri el. Det nu långsiktiga målet behöver också tidsmässigt samordnas med klimatmålet till 2045.

- Energipolitiken behöver präglas av långsiktighet och gemensamt ansvar. Då måste regeringen orka bjuda in till nya energipolitiska samtal, så att vi får en bred blocköverskridande politik på plats. Det är viktigt för elräkningarna, för industrin och för klimatomställningen att vi får ett nytt energipolitiskt mål på plats, säger Fredrik Olovsson, energipolitisk talesperson (S).

Presskontakt:

För Mikael Damberg; Hanna Kretz, 076-496 33 66, hanna.kretz@socialdemokraterna.se

För Fredrik Olovsson; Johannes Svensson, 076-766 53 26, johannes.svensson@socialdemokraterna.se

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye