Majblommans Riksförbund

Valborg, slutspurt och skattefrågor för Majblomman

Dela
Majblomman siktar på rekord och besvarar frågor om skatter och avgifter för "supersäljare".
Majblomman siktar på att slå rekord 2023. Barn över hela landet säljer majblommor till och med 3 maj.
Majblomman siktar på att slå rekord 2023. Barn över hela landet säljer majblommor till och med 3 maj.

Slutspurt

I helgen stundar Valborg, och massor av barn över hela landet kommer att slutspurta med Majblommans insamling. Hittills har över 40.000 barn sålt majblommor för 52 miljoner kronor vilket är ett strålande resultat på mindre än två veckor.

Majblommans generalsekreterare Åse Henell:

-         Vi är så stolta över alla barn! Och vi kan meddela att de är taggade på att nå ett nytt rekord: 68 miljoner är Majblommans mål och nu ser vi ljuset i tunneln. I år är det extra viktigt att vi lyckas mobilisera.

Pengarna från majblommeförsäljningen går till barns kläder och skor, till fritidsaktiviteter och annat som gör skillnad för barn i familjer med knappa inkomster.

-         Den ekonomiska krisen påverkar människor oerhört hårt. Majblommans hjälp till barn i ekonomiskt utsatta familjer är avgörande, säger Åse Henell.

Alla behåller 10 procent

Var och en som samlar in pengar behåller 10 procent av sin majblommeförsäljning. Eftersom genomsnittet är att sälja för drygt 1 000 kronor rör det sig om blygsamma belopp.

Åse Henell:

-         I år har vi sett ett par jättebelopp som samlats in av barn med personliga webshoppar. Det är fantastiskt, men Majblommans stora styrka kan fortfarande sammanfattas som ”många bäckar små”. Alla som säljer majblommor är riktiga hjältar.

Erforderliga skatter och avgifter

Med anledning av mediebevakningen kring enskilda barn som sålt majblommor i webbutik för extremt höga belopp, har Majblomman fått frågor och uppmaningar om erforderliga skatter och avgifter gällande 10 procent av majblommeförsäljningen som varje barn behåller.  

Majblomman kommer självklart att betala arbetsgivaravgifter för de barn som berörs. Ca 150 barn kommer att beröras och det är Majblomman som betalar arbetsgivaravgift för dessa. Vad gäller ”storsäljare” som de fall som uppmärksammas i media, så kommer svensk skattelagstiftning att följas. Skatt kommer alltså att betalas i vederbörlig ordning.

Vidare handlar frågor och uppmaningar till Majblomman om hur vi ska administrera den andel av majblommeförsäljningen som enskilda barn får behålla. Majblommans ekonomiavdelning kommer att handlägga varje ärede och i samråd med sakkunniga, som skattejurister och redovisningsekonomer.

Majblommans insamling med barn som säljer majblommor pågår till och med 3 maj.

Kontakter

Liv Landell Major - pressekreterare: 0708-742713

Bilder

Majblomman siktar på att slå rekord 2023. Barn över hela landet säljer majblommor till och med 3 maj.
Majblomman siktar på att slå rekord 2023. Barn över hela landet säljer majblommor till och med 3 maj.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Majblommans Riksförbund
Majblommans Riksförbund
Kungsgatan 28
411 19 Göteborg

031-606890http://www.majblomman.se

Majblomman är en ideell organisation som verkar för barns rättigheter i Sverige sedan år 1907. Varje vår säljer barn över hela landet majblommor. Insamlingen går till barn som lever i ekonomisk utsatthet i Sveriges alla kommuner. 

Följ Majblommans Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Majblommans Riksförbund

Om barnens provision, skatter och administration11.5.2023 12:18:05 CEST | Pressmeddelande

Hur mycket pengar får barnen som har sålt majblommor behålla för egen del? Varje barn som har sålt majblommor får en provision om 10 procent på sin insamling. Barnet behåller alltså en tiondel av intäkten. Många barn har också fått gåvor (”dricks”) i samband med försäljningen. Barnen behåller så klart gåvorna i sin helhet. När betalas pengarna ut till majoriteten, ca 38.000 barn? De allra flesta har sålt majblommor för mindre än 10.000 kronor. Då gäller detta: 1 Barnet som har sålt majblommor redovisar sin insamling i Majblommans app. 2 Den lokala majblommeföreningen godkänner barnets insamling. 3 För de allra flesta barn tar det sedan ca 10 arbetsdagar innan Majblommans Riksförbund betalar ut barnets 10 procent och gåvor/”dricks”. När betalas pengarna ut till de ca 200 barn som har sålt majblommor för större summor? För ca 200 barn tar det längre tid. Barn som sålt majblommor för mer än 10.000 kronor behöver inkomma med personuppgifter till Majblomman. Då kan Majblomman räkna ut och d

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum