Hyresgästföreningen Region Sydost

Kronobergs bostadsbrist har byggts på med över 2 000 bostäder

Dela
Trots byggandet av fler bostäder i Kronoberg har bostadsbristen inte minskat, utan i stället ökat. Tingsryd är den enda kommunen i länet som har lyckats minska sin bostadsbrist, med 200 bostäder. Sämst ser det ut i Växjö, där bostadsbristen har byggts på med 846 bostäder. En ny rapport från Hyresgästföreningen visar siffror på bostadsbyggandet i förhållande till befolkningsökningen, under åren 2010 – 2019.
Kronobergs bostadsbrist har ökat med 2 355 bostäder.
Kronobergs bostadsbrist har ökat med 2 355 bostäder.

I Hyresgästföreningens nya rapport Miljonärsprogrammet, presenteras siffror på byggandet i landets alla län och kommuner under åren 2010 – 2019. Rapporten visar att många av kommunerna visserligen har byggt många nya bostäder, men att befolkningen har ökat i en högre takt. Därför har den faktiska tillgången på bostäder minskat i stället för att öka. Man har helt enkelt byggt på bostadsbristen.

- Kronoberg är i desperat behov av fler bostäder, det tror jag att de allra flesta som bor här har märkt av. Det behövs särskilt hyresrätter. Vi har till exempel många unga som står och väntar på att kunna flytta hemifrån och som behöver ett bra boende. Det nya normala kan inte vara att man ska tvingas bo kvar hemma tills man är 30 år, bara för att staten inte kan uppfylla sina skyldigheter att se till att det finns bostäder för alla, säger Inger Borg, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.

Enligt rapporten är det främst kommunerna och företag som tagit ansvaret för byggandet av nya bostäder, med ökad kommunal skuldsättning som följd. Författaren menar också att det under perioden har varit ett ovanligt gynnsamt läge för byggande, med låga räntor och ett stort behov av nya bostäder.

- Bostadsbristen har inte minskat, trots bra förutsättningar och nu stannar dessutom mycket av bostadsbyggandet upp på grund av den krisande ekonomin. Det bådar inte gott för framtidens hyresgäster. Nu är det dags att staten tar sitt ansvar, allt kan inte hänga på kommunerna, säger Inger Borg.

Alla kommuner i Kronoberg förutom Tingsryd har enligt rapporten haft en byggtakt som byggt på bostadsbristen. Alvesta och Älmhult har byggt så pass lite i förhållande till sin befolkningsökning att bostadsbristen i kommunerna har ökat med över 400 bostäder. I Växjö har bostadsbristen ökat med 846 bostäder. Även i övriga kommuner har man byggt för lite och ökat sin bostadsbrist med flera hundra bostäder.

Kommun

Nya bostäder

Förändring tillgång på bostäder

Alvesta

217

-472

Lessebo

40

-244

Ljungby

411

-145

Markaryd

139

-242

Tingsryd

217

200

Uppvidinge

51

-83

Växjö

5 207

-846

Älmhult

580

-461

Totalt Kronoberg

6 862

-2 355

Siffrorna är uppdaterade 27/4 klockan 11.30

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kronobergs bostadsbrist har ökat med 2 355 bostäder.
Kronobergs bostadsbrist har ökat med 2 355 bostäder.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Hyresgästföreningen Region Sydost
Hyresgästföreningen Region SydostHyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Sydost

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Sydost

Hyresgästföreningen besviken på regeringens budget – hyresgästerna är bortglömda20.9.2023 13:40:49 CEST | Pressmeddelande

Efter att regeringen presenterat sin höstbudget, uttrycker Hyresgästföreningen stark kritik. Föreningen menar att budgeten saknar krisinsikt och har för få satsningar för att få landet ur bygg- och bostadskrisen. Regeringen satsar i budgeten 2 700 kronor per hyreshushåll och över 20 000 kronor på hushåll som bor i villa eller bostadsrätt. – Man verkar helt ha glömt bort hyresgästerna, trots att många hyresgäster tillhör dem som behöver mest stöd just nu, säger Inger Borg, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.

Blekinges kommuner äger allt mindre del av hyresrätterna6.9.2023 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kommunerna i Blekinge äger en allt mindre del av länets hyresrätter. Det visar siffror från Hyresgästföreningens nya lägesrapport. Försäljning av hyresrätter och den låga byggtakten har lett till att de allmännyttiga bostadsbolagen i länet äger en mindre andel av bostäderna. – En direkt konsekvens av detta är att politikerna urholkar det viktigaste verktyg de har för att se till att alla invånare har en bostad, säger Inger Borg, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.

Kommunerna i Östergötland äger allt mindre del av hyresrätterna6.9.2023 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kommunerna i Östergötland äger en allt mindre del av länets hyresrätter. Det visar siffror från Hyresgästföreningens nya lägesrapport. Försäljning av hyresrätter och den låga byggtakten har lett till att de allmännyttiga bostadsbolagen i länet äger en mindre andel av bostäderna. – En direkt konsekvens av detta är att politikerna urholkar det viktigaste verktyg de har för att se till att alla invånare har en bostad, säger Inger Borg, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.

Kommunerna äger allt mindre del av hyresrätterna6.9.2023 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kommunerna i landet äger en allt mindre del av länets hyresrätter, men i Jönköpings län ser siffrorna mer positiva ut. Det visar siffror från Hyresgästföreningens nya lägesrapport. Försäljning av hyresrätter och den låga byggtakten har lett till att de allmännyttiga bostadsbolagen i länet äger en mindre andel av bostäderna. – En direkt konsekvens av detta är att politikerna urholkar det viktigaste verktyg de har för att se till att alla invånare har en bostad, säger Inger Borg, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.

Kommunerna äger allt mindre del av hyresrätterna6.9.2023 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kommunerna i Kalmar län äger en allt mindre del av länets hyresrätter. Det visar siffror från Hyresgästföreningens nya lägesrapport. Försäljning av hyresrätter och den låga byggtakten har lett till att de allmännyttiga bostadsbolagen i länet äger en mindre andel av bostäderna. – En direkt konsekvens av detta är att politikerna urholkar det viktigaste verktyg de har för att se till att alla invånare har en bostad, säger Inger Borg, ordförande Hyresgästföreningen region Sydost.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum