Arla

Ungdomsråd ska hjälpa Arla forma framtidens frukost

Dela
Frukost är avgörande för att vi ska orka och må bra. Trots det skippar många ungdomar morgonmålet eller slänger i sig något onyttigt på språng. Nu startar Arla ett ungdomsråd för att forma framtidens frukost. “Det är dags att unga får säga sitt”, säger Julian Reisz, innovationsansvarig på Arla.
Arlas ungdomsråd ska hjälpa till att forma framtidens frukost.  
Övre raden fr v: Julian Reisz (Arla), Catalina Negrei, Yasaman Beiki, Abdulrahman Bulale, Ladan Roble, Zakaria Mohammadi, Nina Frankel (Arla). Undre raden fr v: Salman Khan, Simon Engholm, Natalie Gebremichae. Bild: Arla
Arlas ungdomsråd ska hjälpa till att forma framtidens frukost. Övre raden fr v: Julian Reisz (Arla), Catalina Negrei, Yasaman Beiki, Abdulrahman Bulale, Ladan Roble, Zakaria Mohammadi, Nina Frankel (Arla). Undre raden fr v: Salman Khan, Simon Engholm, Natalie Gebremichae. Bild: Arla

Frukost sägs ofta vara dagens viktigaste måltid. Men bland unga har frukostbeteendet skiftat från att sitta till bords till burkar på språng, eller till och med försvunnit helt. I Arlas Frukostbarometer 2022 framkom det att 37 procent av eleverna inte äter frukost dagligen. Det kan påverka både hälsa och välmående.   

– Att vara tonåring i dag är svårt. Unga översköljs av positiva och negativa budskap, både online och i verkligheten. Därför vill vi ge dem bästa möjliga start på dagen. För att lyckas med det måste vi få deras perspektiv och hjälp med att förstå vilka utmaningar som finns. Vi kan helt enkelt inte återuppfinna frukosten för nästa generation utan att involvera dem det handlar om. Det är dags för oss att sluta vuxengissa och låta barn och unga säga sitt, säger Julian Reisz.   

Tillsammans med Fryshuset i Stockholm startar Arla nu ett ungdomsråd som består av sju elever i åldrarna 16–21. Rådet ska under våren bidra med sina perspektiv och belysa vilka utmaningar de ser med våra traditionella frukostvanor. De ska även peka ut vad som är viktigast att prioritera i arbetet med att forma framtidens frukost utifrån vilka behov och beteenden som finns bland unga i dag.  

– Det är kul och lärorikt att vara en del av ungdomsrådet. Vi alla vill göra det här så bra som möjligt för andra som vi. Våra tankar och perspektiv tas verkligen in i processen och jag känner att vi spelar en viktig roll när vi skapar framtidens frukost, säger Simon Engholm som är med i Arlas ungdomsråd.  

För att sätta igång det kreativa tänkandet kommer ungdomsrådet att ta hjälp av AI (artificiell intelligens). Något som Simon Engholm ser stor potential i:  

Det är otroligt intressant att jobba med AI. Samtidigt är jag medveten om att det finns en oro kring AI och hur det kommer påverka kreativa yrkesroller, det är något vi måste hålla koll på. Men använder vi AI för att snabbt gå från idé till koncept och därefter låter illustratörer och designers ta över arbetet tror jag det är ett starkt verktyg. 

Ungdomsrådets perspektiv är avgörande under hela processen i att utveckla framtidens frukost, från utforskande till lansering. Deras inledande arbete kommer att ligga till grund för ett stort hackathon – Arla Hack – som anordnas tillsammans med byrån Another Tomorrow i början på juni. På Arla Hack kommer 50 personer med olika bakgrund och erfarenheter att mötas för att prototypa framtidens frukost med hjälp av verktyg, övningar och guidning. Under hackathonet kommer ungdomsrådet att agera jury och identifiera vilka idéer som klarar ungdomstestet för att sedan tas vidare i det fortsatta arbetet.  

Läs mer om ungdomsrådet, Arla Hack och arbetet med AI: https://www.arla.se/aktuellt/arla-hack/ 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Arlas ungdomsråd ska hjälpa till att forma framtidens frukost.  
Övre raden fr v: Julian Reisz (Arla), Catalina Negrei, Yasaman Beiki, Abdulrahman Bulale, Ladan Roble, Zakaria Mohammadi, Nina Frankel (Arla). Undre raden fr v: Salman Khan, Simon Engholm, Natalie Gebremichae. Bild: Arla
Arlas ungdomsråd ska hjälpa till att forma framtidens frukost. Övre raden fr v: Julian Reisz (Arla), Catalina Negrei, Yasaman Beiki, Abdulrahman Bulale, Ladan Roble, Zakaria Mohammadi, Nina Frankel (Arla). Undre raden fr v: Salman Khan, Simon Engholm, Natalie Gebremichae. Bild: Arla
Ladda ned bild
Ungdomsrådet har tagit hjälp av AI för att sätta igång det kreatvia arbetet med att forma framtidens frukost. Bild: Arla
Ungdomsrådet har tagit hjälp av AI för att sätta igång det kreatvia arbetet med att forma framtidens frukost. Bild: Arla
Ladda ned bild
Ungdomsrådet har tagit hjälp av AI för att sätta igång det kreatvia arbetet med att forma framtidens frukost. Bild: Arla
Ungdomsrådet har tagit hjälp av AI för att sätta igång det kreatvia arbetet med att forma framtidens frukost. Bild: Arla
Ladda ned bild
Ungdomsrådet har tagit hjälp av AI för att sätta igång det kreatvia arbetet med att forma framtidens frukost. Bild: Arla
Ungdomsrådet har tagit hjälp av AI för att sätta igång det kreatvia arbetet med att forma framtidens frukost. Bild: Arla
Ladda ned bild
Ungdomsrådet har tagit hjälp av AI för att sätta igång det kreatvia arbetet med att forma framtidens frukost. Bild: Arla
Ungdomsrådet har tagit hjälp av AI för att sätta igång det kreatvia arbetet med att forma framtidens frukost. Bild: Arla
Ladda ned bild

Om

Arla
Arla
Rättarvägen 3
169 68 SOLNA

08−789 50 00https://www.arla.se/

Arla – böndernas eget mejeri 

Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 7 600 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 164 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.

 

Följ Arla

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arla

Ny undersökning: fyra av tio högstadieelever går till skolan utan frukost8.12.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Många elever går till skolan utan frukost – bland högstadietjejer är det nästan varannan. Det visar Arlas återkommande rapport Frukostbarometern 2025, som tyder på att morgonmålet är en bortprioriterad vana i många familjer. Samtidigt minskar antalet kommuner som erbjuder skolfrukost, enligt Livsmedelsverkets senaste kartläggning. – Frukost i skolan kan ge stora vinster för både enskilda individer och samhället i stort, säger Elin Boll, disputerad hälso- och nutritionsexpert på Arla.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye